50-50 M/V verdeling in organisaties gewenst!

IMG_7362In het zaterdagkatern van NRC Handelsblad stond afgelopen weekend een artikel over man-vrouw-vooroordelen op de werkvloer. Ik ben een van de drie mensen die geinterviewd word in dat interview. (De link: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/18/in-de-praktijk-vieren-vooroordelen-nog-hoogtij-5345309-a1532591) Aan het einde van het artikel staat dat ik voor quota ben. Gewoon keiharde 50-50 verdelingen in de top en in het management van organisaties.

Enige nuance is op zijn plaats. Veel woorden hoef ik daar niet aan te besteden. Daar waar het kan en mogelijk is: 50-50. Het onderzoek dat 40% verbetering van resultaat beweert te ontwikkelen bij zo’n verdeling, lijkt me zeer betrouwbaar, maar het maakt me niet zoveel uit of het 40% of minder is.

Er zijn echter beroepsgroepen waarin de verdeling niet kan, bijvoorbeeld als het fysieke werk te zwaar wordt voor vrouwen. Ik zou zeggen: overal waar dat niet het geval is kan 50-50 worden nagestreefd. Wat opmerkelijk is, zijn de hoge vrouwenscores in zorg- en basisonderwijs-groepen. Maar waarom zou dat zo moeten blijven? Wat mij betreft verandert die 95-5 score naar tenminste 70-30. In het onderwijs zou dat als voordeel hebben dat jongens weer mannelijke rolmodellen hebben.

Maar belangrijker dan dat vind ik een praktische benadering van het onderwerp. En niet die eindeloze analyses en rapporten en commissies binnen organisaties, die eerder de urgentie om iets te doen blokkeren, dan dat ze de boel in beweging zetten.

Werk aan de winkel dus.

ert Overbeek, van origine coach en trainer, helpt organisaties om op praktische wijze veranderingen versneld door te voeren. Op verschillende gebieden. Hij schreef over diversiteit in zijn top 5 boek ‘Mannen en/of vrouwen’, is regelmatig in de pers en is te bereiken via pitcher.support@hetnet.nl  Zijn website: pitchersupport.jimdo.com

(Voor training, team- en personal coaching, lezingen en workshops)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jan Boerboom
Ik vind zelf dat fysieke belasting ook geen argument kan zijn. Zware beroepen geestelijk of lichamelijk zouden dat quotum ook moeten nastreven. Laat maar aantonen dat er al het mogelijke aan is gedaan om 50/50 te realiseren, maar dat er geen interesse is. Wettelijk streven van elke werkgever is om overbelasting van mannelijke en vrouwelijke werknemers te voorkomen.