Hoogopgeleide vrouwen met een migrantenachtergrond doen het goed

Onlangs, bij de presentatie van mijn nieuwe boek ‘Diversiteit’ trof ik vijf jonge hoogopgeleide vrouwen met een migrantenachtergrond. Al eerder heb ik vastgesteld dat deze groep goede profielen heeft voor topcarrieres. Ik generaliseer hier even. Dat heeft iets te maken met het leven in ‘tweestromenland’; het afkomstig zijn uit de Nederlandse cultuur en de cultuur van hun ouders of grootouders. Afgezien van hun intelligentie, zie ik vaak een goed ontwikkelde weerbaarheid.

Ze kennen twee culturen van binnen en buiten, weten meer van onderhandelingen omdat ze zich in culturen hebben bewogen zonder fixed price, kennen doelgroepen die voor mensen zonder migrantenachtergrond onbekend zijn en ik vind ze ook vaak creatief. Ze hebben leren omgaan met weerstand, en hebben vaak ouders die hen sterk gestimuleerd hebben tot het volgen van opleidingen. Ze zijn tweetalig opgevoed, en hebben het gevoel dat ze zich moeten bewijzen, wat hen wel eens iets te ambitieus maakt. Ze willen slagen en toch weten ze ook van het leven genieten, omdat ze nu eenmaal uit culturen komen waarin eten en drinken belangrijk zijn.

Ze brengen iets dat anderen niet brengen. Dit geldt uiteraard ook voor mannen met een migrantenachtergrond, maar ik wil gewoon de focus even zetten op deze vrouwen. Ik geniet van ze.

Bert staat intussen bij Managementboek.nl op nummer 5 met zijn boek ‘Diversiteit’. Organisaties die 20 exemplaren bij Bert bestellen, krijgen van hem een kosteloze workshop in het najaar (november, december). Bestellen via pitcher.support@hetnet.nl  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *