Past Semmler bij alle culturen? (Discussie)

Studies tonen dat diversiteit in de top fikse voordelen heeft. Vooral in internationale organisaties en handelsverkeer  is het handig om culturele variatie in je MT te hebben. Anders stap je gemakkelijk in de valkuil van maar 1 stijl van leidinggeven. In Nederland is bijv. dienend leiderschap heel populair. Dat past goed bij een cultuur die al tijdens de Romeinen anti-autoritair was. En nu (geheel volgens de culturele traditie van ons land) 'en masse' de Braziliaan Ricardo Semmler weer omhelst. Dat laatste is interessant, want Semmler is al wat verouderd en heeft ook niet in iedere context goed gewerkt. De hype blijft niettemin. In ons land.

De coachende zowel als de dienende leiderschapsstijl, zoals niet alleen Semmler maar ook Fons Trompenaars die predikt, hebben voordelen, maar passen -zo blijkt uit studies- niet bij iedere cultuur. Ze is 'a bridge too far' of beter: ze zal nooit populair worden in die culturen.

In mijn boek 'Diversiteit' citeer ik oa Hofstede, die opmerkt dat managers en hun goeroes sterk beïnvloed zijn door de cultuur waaruit ze komen. Wat Nederlanders zonder migrantenachtergrond niet zo goed beheersen, is het directieve leiding geven. En daar hebben veel culturen wel behoefte aan. In landen waar de Poetins en de Erdogans de scepter zwaaien, is men gewend aan krachtige leiding. Wij Nederlanders vinden dat vanuit onze perceptie maar niets. Liever Semmler. Past beter bij ons.

Nu is dit natuurlijk geen pleidooi voor Erdogan gedrag bij managers, maar bij diversiteit in de top heb je in elk geval het vermogen om te switchen tussen directief en ander leiderschap. Dat betekent dat een MT (dat maakt hier niet uit) alle stijlen in huis moet hebben. Meestal vind je het niet in een persoon. De directieve stijl is nodig bij mensen die niet zo vertrouwd zijn met onze cultuur; ook wanneer je ze wil ontwikkelen tot mensen die open staan voor de Semmler- of Trompenaars- stijl.

Je kunt die fase niet overslaan, en zult dan dus directief gedrag (tijdelijk) moeten combineren met ontwikkelingsgerichtere stijlen. Om uit te proberen of iemand ontwikkelbaar is op dit punt. Je zal soms ontdekken dat dit niet lukt. Al hoef je daar tijdens het ontwikkelingsproces niet vanuit te gaan. Begin met er van uit te gaan dat het wel lukt, dan kan je altijd onderweg nog schakelen.

Er zijn heel wat culturen die gericht zijn op directief management. Die verwachten zo'n baas. Bij diversiteit in de top kun je schakelen tussen die stijlen. Dit 'switchting management' beschrijf ik uitgebreid in mijn boek. En na studies voor dat boek kwam ik tot de conclusie dat meer mensen met een migrantenachtergrond in RvB's erg welkom is.

En dat is meer dan alleen maar uiten dat je dat graag wilt. Je zult de keuze moeten durven maken voor mensen met een migrantenachtergrond in de top. In 2014 had niet meer dan 2% van de leidinggevenden een migrantenachtergrond. De meesten van hen zijn in Nederland geboren.

Ik geloof niet in opvattingen die streven naar het uitsluiten van diversiteit. Die cynisch spreken over multiculti, linkse hobby's en dat soort termen. Ik vind dat bovendien onnederlands. Wij hebben in het verleden veel gehad aan de bijdrage van mensen met een migrantenachtergrond. In de toekomst zal bovendien onze cultuur nog meer 'multiculti' worden dan nu. Niet tegen te houden. Samenwerking vind ik een veel betere methode dan uitsluiting. Elkaar opzoeken en kijken hoe we elkaar optimaal kunnen benutten. Met leiders die kunnen schakelen van Semmler naar strakkere stijlen.

Trainer en coach Bert Overbeek schreef het boek 'Diversiteit', en geeft daarover lezingen, trainingen en trajecten. Momenteel staat het boek nummer 4 in de managementboek top 100. Uiteraard is het boek daar ook te bestellen: https://www.managementboek.nl/boek/9789492221667/diversiteit-benut-de-kracht-van-verschillen-in-organisaties-bert-overbeek

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jan Everaet
'Studies tonen dat diversiteit......fikse voordelen heeft....' Ik lees dat regelmatig in opiniërende bijdragen. Ik lees echter zelden verwijzingen naar die studies. Verder zegt mijn boerenverstand dat wanneer altijd iets expliciet moet worden geponeerd, het zelden die waarde heeft die men het er aan geeft. Een oud spreekwoord zegt 'Goede wijn behoeft geen krans' . Indien diversiteit 'goede wijn' is, zal deze sowieso gedronken worden zonder dat dit telkens hoeft geëxpliciteerd te worden. Mijn smaakpapillen zeggen dat diversiteit eerder een goedkoop ingevoerd Bulgaars landwijntje met zurige nasmaak is, dan een Franse kwaliteitswijn. Maar mij niet gelaten hoor, drinkt u maar gerust dat landwijntje - opletten voor de kater als je er teveel van drinkt. Alvast schol.
Diederik Steeman
Lid sinds 2019
Haha,zelden een hedonistischer metafoor gezien dan deze. En voor jouw begrip: hedonisme is een van de cultuurdimensies. Je bent hier onderdeel van de landwijn. Maar prima dat je je een pomerol blijft voelen.in mijn boek lees je trouwens verwijzingen naar genoemde onderzoeken.
alex van den Berkt
Uhh, Ricardo Semler is met 1 m.
Lid sinds 2016
Beste Bert,
De goede man heet toch echt Ricardo Semler en niet Semmler.
Hartelijke groet
Diederik Steeman
Lid sinds 2019
Inderdaad. Ik zie het. Jaren geleden gelezen. Ik zal de fout even laten staan.
Diederik Steeman
Lid sinds 2019
Agree. Sorry.
Roel van der Vliet
Lid sinds 2019
Je focussen op één leiderschapsstijl vind ik persoonlijk ook niet zo slim, los van de culturele verschillen die er zijn en waar men soms gewend is aan andere stijlen dan men hier predikt.
Een leider moet een mix van stijlen hebben en toepassen zoals bijvoorbeeld de S4 (zie literatuur Defensie) of situationeel leidinggeven.
Jeremy Husmann
Eens met Roel, goede leiders passen het type leiderschap toe dat past bij de (taak)volwassenheid van een afdeling of individu. Situationeel leidinggeven is hier inderdaad een geschikt model voor.
Jan Camus
Lid sinds 2019
Primo, Semler heeft iedereen in zijn bedrijf beschouwd als een intelligente volwassene. Secundo, Semler heeft het eerst gedaan en beleefd en is er pas daarna over gaan praten en schrijven.
Sindsdien hoor en lees ik veel getater van mensen die zelf niks doen behalve opinies verkondigen. Mindere acteurs hebben zich steeds eigenhandig gepromoveerd tot betere critici.
Bert Overbeek
Auteur
Niet laten remmen door de mening van Jan, zou ik zeggen. In een discussie willen we verder komen. Natuulijk met het oog op de praktijk. Van Semler valt iets te leren, maar ook vd kritiek op hem. Dat is niet per se getater. Ik hoor ook graag andere meningen. Daar was het met dit artikel om te doen.
Jan Everaet
Lid sinds 2021
Beste Bert,

ik denk dat ik je boek aanschaf. Ongetwijfeld zal ik het genoegen hebben om Franse pomerol te proeven. In je inleidend artikel heb ik echter toch nog wat landwijn ontdekt. 'In 2014 had niet meer dan 2% van de leidinggevenden een migrantenachtergrond. De meesten van hen zijn in Nederland geboren. Ik geloof niet in opvattingen die streven naar het uitsluiten van diversiteit.' Wat kunnen we daarop zeggen Bert? De statistische kans dat een kat geboren in een viswinkel morgen een vis is, schat is echt laag in. Misschien heeft die kat wel andere ambities dan om een vis te worden. Is dat jammer? Neen. Ik geloof net zoals jij niet in opvattingen die diversiteit uitsluiten. Maar ik geloof nog veel minder in opvattingen die de kat willen modelleren naar een vis om te passen in een visbokaal. Diversiteit is nu net de acceptatie dat er (serieuze ) verschillen zijn tussen vis en kat en dat het niet noodzakelijk zo vlotjes loopt als men zou willen. Vis en kat zullen daarmee moeten leren leven vrees ik. In ieder geval veel succes met je boek en ik zie er naar uit om het te lezen. mvg Jan
Joitske Hulsebosch
Lid sinds 2019
Ik ben benieuwd wat je vindt van het concept van multiplier? Het toenemende belang om kennis en talent uit mensen te kunnen halen om als bedrijf ik een steeds complexere en sneller veranderende omgeving te kunnen opereren. Hier wat meer informatie over het concept: http://ennuonline.com/2017/05/knowmads-and-multipliers-increasing-the-clock-speed-learning1/