Voeding: hoe maak je een eigen plan dat je volhoudt?

thumbnail_superfoodsTraditiegetrouw begint januari met gesteggel over goede voornemens. Gezonder eten en meer bewegen staan met stip bovenaan. Dat dit lastiger blijkt dan gedacht (je bedacht de goede voornemens toen je jezelf net misselijk gegeten had aan oliebollen en al een week nauwelijks van de bank af was gekomen) is ook niet nieuw en zal, nu het februari is ook duidelijk zijn. Elk jaar hebben we namelijk dezelfde goede voornemens. 

Sociale media

Aan alle kanten worden we (weer) overspoeld met tips en adviezen om gehoor te geven aan deze goede voornemens. Je moet van goede huize komen wil je er niet gevoelig voor zijn. Het is dringen in de food-arena van de sociale media.

In de krant probeert men te nuanceren en de experts die hier aan het woord zijn schaven wat aan het verwachtingspatroon. Trendwatchers denken dat er dit jaar minder hysterisch en meer nuchter naar gezond eten gekeken gaat worden.

Beinvloedbaar

Zo mondig en weinig beïnvloedbaar wij tegenwoordig zijn als het gaat om heel veel onderwerpen, zo makkelijk zijn wij te overtuigen als het gaat om een nieuwe manier van eten en bewegen.

Bekende en minder bekende Nederlanders hebben hun eigen “way of life” opgeschreven en promoten dit groots. De mooie verhalen en geweldige foto’s maken dat je snel overtuigt bent van het tot in de puntjes uitgeschreven plan. Maar was dit ook jouw plan voordat je het las? Onze gezondheid is ongrijpbaar en misschien grijpen we daarom wel alles aan op er grip op te houden of te krijgen.

Eigen plan

Als je geen eigen plan hebt, ga je makkelijk mee in het plan van een ander. Maar als dit te ambitieus is voelt het al snel als falen. Stel eerst een eigen doel wat voor jou goed en haalbaar is en ga daarna op zoek naar de juiste manier om dit doel te behalen.

Dit geld ook voor gezond(er) eten. Verlies daarbij je eigen voorkeuren, dagritme en praktische toepasbaarheid niet uit het oog. Elke middag lunchen met een salade als je fulltime werkt is wellicht niet helemaal handig.

Nog even dit

Er zijn echt heel veel manieren om gezonder en bewuster te eten. Het gaat in de basis om het simpele principe energie in = energie uit. Als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrand val je af. Maar dat klinkt wel heel saai dus daar gieten we allerlei hippe teksten en dito recepten overheen. Een nuchtere kijk, zoals de trendwatchers voorspellen, daar houd ik van. Haal er op social media uit wat voor jou van toepassing is en waar jij wat aan hebt om je eigen plan te trekken, dan ben je goed bezig met goede voornemens! Meer nuchtere tips lezen? Volg mij dan op www.facebook.com/mariekeweet

Marieke de Witt is diëtiste en voedingsspecialist, ook over business en voeding. 

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>