Managers zijn teveel met elkaar bezig

Door: Bert Overbeek Gepubliceerd op 17 mrt, 2008 in de rubriek HRM, Verandermanagement

Opleiding

Boek van de week

Ik werk aan een praktijkboek(je) over ‘de verrukkelijke werkvloer’. Ik vind dat nodig. De meeste reorganisatie-, verander-, verbeter- en managementmodellen bereiken de werkvloer niet, zo is mijn ervaring en die van veel van mijn klanten. Ze zijn een korte rimpeling in het water, de kringen verplaatsen zich naar de rand en verdwijnen.
Waarom dan toch nog weer een boekje? En wat staat daar dan in? Ik ken weinig boeken die de normen en waarden van de werkvloer zelf in kaart brengen. Veel trajecten mislukken omdat men daar geen rekening mee houdt.
Een cultuurverandering of verbetering in de werkwijze kan alleen lukken als ze omarmd wordt door het bestaande informele circuit op de werkvloer. Indien je dat informele circuit zelf wilt veranderen, bijvoorbeeld door waar hij gevoeld moet worden: in het management. Niet de externe consultant implementeert, maar de managers en teamleiders.  
Managers zijn vaak te veel met zichzelf en elkaar bezig. Ze willen zich ook niet met inhoud bemoeien. Daardoor ontgaat ze veel. Operationeel aansturen is een vak apart. Te vaak wordt het gedaan door jonge bazen in een MD-traject. Dat is leuk voor die jonge bazen, maar is het dat ook voor de organisatie?

Tags: , , , , , , , , , ,

Uw reactie op deze bijdrage

  • Alle reacties die zich houden aan onze Code of conduct worden opgenomen.
  • Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Over Bert Overbeek en JongeBazen

IMG_4171Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook  zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken.  Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren.  Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)

Redactie