Billenkoek voor Thom de Graaf

D’66 lijkt de politiek een beetje beu, ben je geneigd om te veronderstellen, nu naast Pechthold ook De Graaf met kunstmest naar Den Haag gooit. Bij De Graaf lijkt het echter nog meer allure te hebben. Luister maar..

Thom de Graaf, de in de consultancy gevlucht ex-minister bestuurlijke vernieuwing en koninkrijksrelaties, stelt in retrospectief vast dat hij (‘om kiezers permanent te behagen’) met media meegolfde, die een vertekend beeld geven van onze parlementaire democratie. Dit doet hij in de Volkskrant van 21 januari.

D’66 lijkt de politiek een beetje beu, ben je geneigd om te veronderstellen, nu naast Pechthold ook De Graaf met kunstmest naar Den Haag gooit. Bij De Graaf lijkt het echter nog meer allure te hebben. Luister maar.

‘De wisselwerking van media en politiek bedreigt de democratie.’  Hij heeft hier, zo stelt hij, zelf hard aan meegedaan en beschouwt het als een hoogstvervelende herinnering. Voor ons, de kiezers, is het echter nog erger. We worden dus gewoon in het ootje genomen.

De Graaf verdient billenkoek voor zijn bijdrage aan de dingen die onze democratie bedreigen. Kennelijk is hij er toe in staat om (onder de dwang der omstandigheden) dingen te doen die ons om de tuin leiden. En dit dan ook nog om ons te behagen. En de andere politici doen het ook! En de journalisten doen hard mee. Maar wie dan? Frits Westers? Jeroen Pauw?

Het moralistische woord ‘ethiek’ schimt door mijn hoofd. Hoe ethisch is het om een systeem te ondersteunen dat de parlementaire democratie bedreigt? En hoe ethisch is het om dat achteraf openbaar te maken, zodat de kiezer zijn laatste sprankje vertrouwen verliest in de volksvertegenwoordigers?

Ik ben benieuwd wat onze jonge bazen vinden van een dergelijke manier van terugkijken op je functioneren…

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Björn van Vliet
Bert, ik zie de uitingen van De Graaf op een bepaalde manier als een vorm van afschuiven. Afschuiven op een systeem, een door de mensen ingestelde sociale constructie; een 'ding'. Dat is makkelijk, dan geef je niet mensen de schuld maar 'iets'.......

Hij heeft jaren lang in Den Haag gezeten met de illusie dat hij wat kon betekenen. Als dat dan niet gelukt is moet ie ook vooral bij zichzelf te raden gaan, lijkt mij.

Bij het openbaar maken van deze subjectiviteiten, want dat zijn het, heb ik ook zo mijn twijfels. Waarom sowieso jarenlang (passief) meedoen in het 'systeem' en er ook nog voor betaald krijgen? Als het je niet zint, doe er dan wat aan!
Patrick Spits
Beste Bert,

Het wordt tijd dat de jonge honden, de echte leiders zich gaan roeren en opstaan ! Het moet gedaan zijn met de bangmakerij van MACHThebbers. Kansen zien en pakken, bedreigigen niet uit de weg gaan en ombuigen naariets positiefs of accepteren en richten op positieve energie.

Wederom groeten uit Eijsden,

Patrick Spits