Rubriek: Diversiteit

Diversiteit en klantgerichtheid

Een van de belangrijkste voordelen van diversiteit in je organisatie is dat je sneller contact maakt met meer klantengroepen. De benadering van mensen met een migrantenachtergrond is bijvoorbeeld een vak apart. En dit kan beter gedaan worden door mensen met dan mensen zonder een migrantenachtergrond.

Dit soort verschillen kom je al tegen in het handelsverkeer tussen Belgie en Nederland. Nederlandse sales mensen hebben nog weleens een neiging tot directheid. In Nederland geldt dat als een voordeel, dat to the point komen, mits het authentiek blijft. In ons land is authenticiteit erg belangrijk. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Een nuchtere directe benadering zou in Belgie minder goed vallen. De vlotte babbel van de Nederlander werkt daar ook maar half.

Past Semmler bij alle culturen? (Discussie)

Studies tonen dat diversiteit in de top fikse voordelen heeft. Vooral in internationale organisaties en handelsverkeer  is het handig om culturele variatie in je MT te hebben. Anders stap je gemakkelijk in de valkuil van maar 1 stijl van leidinggeven. In Nederland is bijv. dienend leiderschap heel populair. Dat past goed bij een cultuur die al tijdens de Romeinen anti-autoritair was. En nu (geheel volgens de culturele traditie van ons land) ‘en masse’ de Braziliaan Ricardo Semmler weer omhelst. Dat laatste is interessant, want Semmler is al wat verouderd en heeft ook niet in iedere context goed gewerkt. De hype blijft niettemin. In ons land.

De coachende zowel als de dienende leiderschapsstijl, zoals niet alleen Semmler maar ook Fons Trompenaars die predikt, hebben voordelen, maar passen -zo blijkt uit studies- niet bij iedere cultuur. Ze is ‘a bridge too far’ of beter: ze zal nooit populair worden in die culturen.

Boek van de week

Opleidingen

Bekijk alle opleidingen

Hoogopgeleide vrouwen met een migrantenachtergrond doen het goed

Onlangs, bij de presentatie van mijn nieuwe boek ‘Diversiteit’ trof ik vijf jonge hoogopgeleide vrouwen met een migrantenachtergrond. Al eerder heb ik vastgesteld dat deze groep goede profielen heeft voor topcarrieres. Ik generaliseer hier even. Dat heeft iets te maken met het leven in ‘tweestromenland’; het afkomstig zijn uit de Nederlandse cultuur en de cultuur van hun ouders of grootouders. Afgezien van hun intelligentie, zie ik vaak een goed ontwikkelde weerbaarheid.

Vacatures

Teamleider Service Center Financiën (Tilburg)

Als teamleider ben je eindverantwoordelijk voor jouw aandachtsgebieden (Salarisadministratie én Liquiditeiten en PEA). Bekijk alle vacatures

Advertorial

Opleiding Strategisch Leiderschap

Ga voorop in strategievorming, stuur uw organisatie in een toekomstbestendige richting. Download de brochure! Lees verder

‘Rot lekker op naar Turkije dan’

Ik werd gebeld naar aanleiding van mijn nieuwe boek over Diversiteit. Ik heb een mooie case, zei de spreker. Vertel, antwoordde ik. Nou, begon hij, het volgende gebeurde bij mij op de werkplek. Ik maak onderdeel uit van een team van ICT’ers. De sfeer is er een van samenwerken. Geen echte vrienden, maar ook geen vijanden. Relaxt sfeertje.

Sahin en Chris werken aan tegenover elkaar. Ze hebben weinig problemen met elkaar, maar ze zijn nu boos. Chris kwam binnen vanmorgen en zei dat hij ‘het zat was met die moslims’. Sahin is moslim maar werkte eerst rustig door, en liet Chris praten.

Discriminatie in organisaties gebeurt stiekem!

Waardoor ontstaat diversiteit eigenlijk? Fysiologische verschillen hebben verschillende achtergronden. Gehandicapt kun je door een ongeluk of ziekte worden, maar je kan er ook mee geboren worden, omdat er iets fout is gegaan tijdens de zwangerschap of geboorte. Je geslacht (man, vrouw of transgender) wordt vastgelegd in de baarmoeder. Verschillen in huidskleur hebben aanpassing aan bestaansomstandigheden als oorzaak. Voor de rest zijn er allerlei mutaties mogelijk in onze cellen en genen, onder meer door straling van nucleaire ‘ongelukjes’ en zelfs de straling uit het universum. Kortom: fysiologische diversiteit komt voort uit omstandigheden die buiten onszelf liggen, en hoewel ze medebepalend zijn voor je identiteit, heeft geen mens het recht om je racistisch, denigrerend of discriminerend te behandelen op basis van dat wat je bent, al dan niet door geboorte.

Diversiteit leidt tot beter resultaat

De voordelen van diversiteit voor leiders en medewerkers in organisaties zijn te talrijk om het fenomeen niet serieus te nemen. We noemen er een paar.

-Verschillende percepties leiden tot verschillende invalshoeken: geen groupthinking; meer mogelijkheden als er een weg moet worden gekozen. Dat leidt tot betere besluiten en betere besluiten tot betere resultaten.

-Verdieping van perceptie leidt tot beter afstand kunnen doen van je eigen ‘waarheid’ en de daarmee samenhangende emotie. Je ‘tunnelt’ minder, doordat je regelmatig naar je eigen invalshoek moet kijken als een invalshoek. Je kijkt breder en rationeler bij belangrijke beslissingen. Je oordeelsvorming is dus beter en daarmee ook je besluitvorming.

Pleidooi voor de stille krachten van organisaties

Heel belangrijk in organisaties zijn de stille krachten. Die mensen die zich niet zo goed weten te presenteren of te onderscheiden door een vlotte babbel. Mensen die slim zijn, heel veel weten, een aanspreekpunt zijn voor velen, en wandelende kennisarchieven zijn, zonder dat te etaleren. In de meer dan 20 jaar die ik in het vak zit ben ik er daar velen van tegengekomen. Van nature meer bezig met inhoud dan met hun image, vallen ze af en toe buiten de boot bij belangrijke projecten. Terwijl ze daar bijvoorbeeld heel geknipt voor zijn.

Het is een managementverantwoordelijk om de kwaliteiten van je mensen te kennen. Helaas zijn er teveel managers, Mintzberg vindt ze verkeerd opgeleid, die meer door processen en cijfers worden beziggehouden. Daardoor missen ze de finesses van hun medewerkers. En dan zijn de stille krachten het slachtoffer. 

Komop manager, je kunt nog verder komen!

Je kunt als manager natuurlijk blijven hangen op je huidige niveau. Waarom niet? Het gaat lekker. Je rijdt een aardige auto. Je kunt je gezin onderhouden en je doet dingen die je meestal leuk vindt. Geen urgentie dus. Maar je kunt jezelf ook verder ontwikkelen en verbeteren. We weten dat managers meerwaarde moeten hebben. Teams kunnen het prima zelf, als ze slechte managers hebben. Die maken de boel echt niet beter. Om jezelf waardevol te maken is ontwikkeling dus belangrijk.

Switchend leiderschap (‘switching leadership’) is een manier om jezelf te verdiepen. Het is leiderschap dat je nog beter leert om te schakelen tussen de leiderschapstijlen. En wel zo dat je internationaal ook prima meekunt. De volgende aspecten van leiderschap kun je ermee ontwikkelen:

Mannen hebben vrouwen nodig in het werk

In mijn boek ‘Mannen en/of vrouwen’ citeer ik hoogleraar De Kruijff, en verbind doelgerichtheid met testosteron. Als man heb je daar 30x zo veel van als een vrouw. Ik merk dat. Bij mezelf. Zo maak ik op dit moment een brochure. Die moet af voor een bepaald tijdstip. Dat loopt lange tijd prima. Schrijven, structuur bouwen, en dan komt ‘mijn favoriete bezigheid’: afmaken. De ditjes en datjes, de puntjes op de i. En dan blijkt dat dat mij allemaal te traag gaat en wil ik vaart maken.

Transgender zijn op de werkvloer

Transgenders roepen bij nogal wat mensen verwarring op. Hoewel je momenteel steeds meer leest en hoort over transgenders, is het nog steeds een beetje een ‘vreemd’ onderwerp, om eens iemand te citeren die ik sprak op een bedrijfsmeeting.

-Het is zo moeilijk om je er in te verplaatsen, zei de vrouw.

Net als homoseksualiteit roept transgender zijn om de een of andere reden de nodige weerstanden op. Agressie ook. De oorzaken liggen nogal eens in geloofsovertuigingen, en soms ook in haantjesgedrag: mannen die voortdurend op nadrukkelijke wijze moeten bewijzen hoe mannelijk ze zijn. Maar in een kranteninterview zei een Braziliaanse transgender dat ook gays en lesbienes transseksuelen nogal eens discrimineren. 0,6% van de mannen en ongeveer 2% van de vrouwen zijn vermoedelijk transgender. In deze casus is Simon woedend vanwege de vraag van zijn christelijke collega’s. Hij heeft er genoeg van zijn mond te houden. De christenen hebben het idee dat hij ingaat tegen de wensen van hun god.