Seksualiteit op het werk (1)

De een wil absoluut geen seksuele gevoelens op de werkplek. De ander vindt dat maar hypocriet. ‘Het is er toch; je kan je hoofd wel in het zand steken maar daar wordt het niet minder van.’  Hoe dan ook: er wordt weinig over gesproken. In deze rubriek zullen wij met de lezer samen onderzoeken waar de grenzen liggen van seksualiteit op het werk. We willen dat integer doen, om jonge bazen vanuit de ervaring handvatten te geven om dit soort zaken te begeleiden. In deel 1 gaat het over ' blote posters op de werkplek'.

Onlangs deed zich een interessante situatie voor op het hoofdkantoor van een productiebedrijf. Op de control-afdeling werkte sinds twee weken een jongedame, die onder de mannen de ‘talk of the town’ was. Ze heette Loes. Loes bestond het om zich nogal uitdagend te kleden: kortgerokt en topjes die weinig te wensen over lieten. 
De vrouwen vonden Loes wel grappig. Ze had humor en werkte bovendien hard. Gewoon een ongecompliceerde meid dus, die helemaal geen zin had om rekening te houden met allerlei normen uit haar omgeving.
Haar leidinggevende, Maaike, een vrouw van 45, genoot van de vrijmoedigheid van Loes en vond dat ze kleur gaf aan de afdeling. Maar het ging haar te ver toen er plotseling een blote man op de muur hing. Het was voor haar niet eens een vraag wie het had gedaan. Ze liep dan ook onmiddellijk naar Loes, die ruiterlijk toegaf dat zij de poster had opgehangen.  Maaike was duidelijk: ‘Dit wil ik hier niet’.
Maar Loes protesteerde. ‘In de personeelsverblijven in de fabriek hangen overal pin-up-posters. Waarom zou ik hem dan weghalen?’ Maaike legde uit dat het op kantoor toch een beetje anders was. ‘Hier heersen nu eenmaal andere normen en waarden’. Loes vond dat maar onzin.
En de lezer? Wat vindt die ervan? 

(Mensen die op dit gebied iets hebben meegemaakt, zijn van harte uitgenodigd hun ervaringen op te schrijven en naar ondergetekende op te sturen. Dat kan naar pitcher.support@hetnet.nl)   

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Mark Braam
Lid sinds 2019
Tsjah... dit is een beetje te ver. Maar normaal gesproken kom je deze vrouwen toch niet tegen op de werkvloer (ik in ieder geval niet) Maar wat zou jij doen als jij een baas was? Ik zou het ook wel halen, heeft met professionalisatie te maken. Werk moet leuk zijn, maar voor iedereen. Inclusief de mannen.
Mark Braam
Lid sinds 2019
Daarbij kan ik me goed de filosofie en gedachten van Maaike voorstellen. Ik had precies hetzelfde gedaan denk ik. Halen moet trouwens afhalen zijn.
Charles
Bert. Hoewel je eindelijk het cruciale woord correct schrijft, ga ik me toch afvragen wat je hebt met seks, in het bijzonder op het werk. Een natte droom, of profesionele interesse. Ik krijg opeens een visioen van een geveleugelde uitspraak over kwaliteit: hoe meer men het erover heeft, hoe minder er sprake van is.
Bert Overbeek
Auteur
Interesse, mijn waarde Charles, heeft weinig te maken met de dingen die in jouw brein als verklaring opspelen. Eigenlijk komt het idee van een trainee van me. Zij had het, een beetje door haar interesse voor Freud, over de taboeisering van seksualiteit op het werk. Het is vaak een achterliggend motief.
Aangezien ik een fascinatie heb voor gedrag en de beweergredenen daarvan (zie andere artikelen, ondermeer over de hersenen) wil ik de seksuele component ook bespreekbaar maken. Je zal merken dat dat op deze blog de komende tijd nog meer zal gebeuren.
En fijn, dat je zorgen maakt over de mate waarin ik het doe.
Bert Overbeek
Auteur
En Mark, dit komt dus voor. Uitzondering misschien, maar het komt voor. En uit de uitzondering leert men de gewoonte kennen.
Mark Braam
Lid sinds 2019
Mijn waarde Bert, natuurlijk komt dit voor. Ik heb ook niet gezegd dat het niet voorkomt. Het is eerder uitzondering dan regelmaat, en dat is maar goed ook. Misschien moeten bedrijfsbepalers regels opstellen? Want wat kan nou wel en wat kan nou niet? Freud heeft schitterend werk geleverd met de taboeisering van seksualiteit op het werk. Wie hiermee niet bekend is moet het snel gaan lezen. Nu de vraag: wat kan wel, en wat kan niet qua sexualiteit op het werk? Waar leggen we de grens?
Bert Overbeek
Auteur
Precies, Mark. Back to where we came from...