Hoe optimaliseer je de samenwerking tussen oud en jong? Een prangende vraag, merk ik in organisaties. Jongeren vinden ouderen vaak maar traag, en een beetje opscheppen met hun ervaring. Ouderen vinden dat jongeren juist te snel willen, door ambitie zijn ze meer met zichzelf dan met de organisatie bezig en ze hebben niet altijd het juiste gevoel voor kwaliteit. En zo blijven we de generaties x, y en z maar als tegenstellingen zien.

Ik wil daar vanaf. Het is allang duidelijk door boeken van breinkenners Goldberg en Aleman, dat jongeren beter zijn in het opnemen van grotere hoeveelheden kennis en details, en dat ouderen goed zijn in het doorzien van patronen. De jonge garde is daarbij wat doelgerichter, maar heeft zeker baat bij de menselijkheid en ervaring van ouderen. Maar respect voor je ervaring ontwikkel je niet als je met je ervaring loopt te koketteren en jongere medewerkers niet serieus neemt, cq vaderlijk/moederlijk benadert. Alsof het kuikens zijn. Dat is arrogantie en dat is tussen jong en oud een grote bottleneck.

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Stanley Theo Westerborg
Lid sinds 2019
ouderen in de organisatie zien pientere jongeren juist als een gevaar voor hun positie. daarom maken zij vaak gebruik van het wapen van 'de ervaring'. wat zij dikwijls niet beseffen, is dat nu ook opgedane ervaring in toenemende mate minder betekenis krijgt als maatstaf voor ervaringskennis. Met hun actuele kennis over de mogelijkheden die de technologie biedt voor beter en efficienter werken kunnen de ouderen hen op dat gebied vaak niet volgen.