Uitstelgedrag? Aanpakken die hap! Of toch niet???

In ons hoofd zit een prachtig brein, dat veel kan. En wat vaak vergeten wordt: ook veel niet. We hebben bijvoorbeeld niet voor niets de computer uitgevonden. Die kan emotieloos met gegevens omgaan, in tegenstelling tot ons. Hij is bovendien betrouwbaarder bij de geheugenopslag van gegevens. Maakt niet de menselijke fout zijn eigen inzicht en kennis te overschatten; iets wat vrijwel uit elk modern onderzoek naar voren komt.

Een van de leukste eigenaardigheden van het brein is het volgende. Wie kent het niet dat hij iets belangrijks moet gaan doen, maar voordat hij dat doet voortdurend uitstelt. Uitstelgedrag lijkt een volledig disfunctionele breineigenschap. Maar is het dat ook? Nee. Dat is het niet. 

In je hoofd zit een 'central executive' die je voortdurend helpt herinneren wat je moet doen. Hij  (je mag ook 'zij' lezen) plant je taken en zorgt ook dat je ze uitvoert. Handig. Anders deed je niets. Maar hij is niet zo creatief. En ook al niet zo empathisch. Daarvoor benut je andere hersendelen. Hersendelen die rustiger zijn, minder opgejaagd.

Neuropsycholoog Daniel Levitin noemt dat de 'dagdroomtoestand'. Dat zit ergens in het brein, maakt voor nu even niet uit waar. Die dagdroomtoestand hebben we nodig voor reflectie, empathie en creativiteit. Deze dagdroomtoestand zal bij de een beter ontwikkeld zijn dan bij de ander, en dat geldt ook voor de central executive.

Tussen de dagdroomtoestand en de central executive zit ook nog een 'schakelaar' in ons hoofd, die omgezet moet worden om van de ene in de andere toestand te komen. Zeer bijzonder. Ook deze zal niet bij iedereen hetzelfde werken.

Waar het nu om gaat is dat je het uitstelgedrag op de juiste momenten inzet, en ook voor de central executive geldt dat. Moet er iets gedaan worden, dan komt die in het spel, maar de vaak met luiheid geassocieerde dagdromer in ons is onmisbaar voor reflectie, empathie en het bedenken van oplossingen. Dan moet de hardwerkende central executive even weg. Ze allebei benutten, daar gaat het om. En sta jezelf enig uitstelgedrag toe. Dan is het waarschijnlijk sneller voorbij. Succes!

Bert Overbeek, management trainer en executive coach, schreef een aantal managementboek top 10 boeken, waaronder het in 2017 verschenen ‘Diversiteit’. Hij houdt (naast het reguliere trainings- en coachingsportfolio) onderhoudende en positief gewaardeerde workshops over het brein, de diversiteit en/of de toekomst. Informatie via pitcher.support@hetnet.nl (Website: www.pitchersupport.jimdo.com)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>