Plan wat chaos in!

Veranderingen moet je plannen. Prima, het is niet anders. Geen punt. Maar in een veranderingstraject zit meestal een ‘chaotische’ fase; een fase waarin het bestaande patroon wordt losgelaten en het nieuwe wordt geïmplementeerd. Je kunt veel plannen, veel is ‘lineair’, dit moment gedraagt zich non-lineair, dat wil zeggen: zit vol met eigenschappen die niet eigen zijn aan het systeem waarbinnen de verandering plaatsvindt. Dit is complex gezegd, maar het is ook complex.

Wie een bestaande werkwijze los wil laten, en de nieuwe wil verwelkomen, moet door een fase heen waar hij de controle moet los laten, om hem vervolgens weer op te pakken. Veel managers blijven echter vanuit de planning denken in die fase, raken in paniek en zetten een nieuwe verandering in. Die in zijn poging orde te brengen juist meer chaos veroorzaakt. Volgens mij is het simpel: bouw een chaotische fase in in je planningen, een fase waarin de dingen kunnen geworden en kijk na een poosje in die fase of ze zich ontwikkelen in de richting van je doelstellingen. Bij een goede voorbereiding in eerdere fase moet dit wel lukken.

5 thoughts on “Plan wat chaos in!”

Edith Borghuis 12 maanden ago

Eindelijk iemand die begrijpt waar ik al lange tijd voor pleit. Niet alleen voor verandertrajecten binnen bedrijven, maar voor ons hele systeem. Lineair denken is eindig!
Als u hierover meer wilt weten, mijn hypothese gaat door tot het brein! Kunt u mij hier vinden. http://www.edithborghuis.nl

Mauritz.A.Noppe 12 maanden ago

Een sterke bedrijfscultuur kan hoe vreemd ook een rem zijn voor ingrijpende veranderingen of vernieuwing.De ondernemingscultuur de werksfeer en een bezielend leiderschap samen zijn wel in staat medewerkers buiten hun comfortzone te laten meedenken over verbeteringen.
Maar voor wat hoort wat. Mensen verschillen ook sterk in zaken als kennis,vorming, opleiding, zelfvertrouwen, interesses, creativiteit en discipline. HRM is meestal niet in staat die verschillen tussen medewerkers ernstig te nemen en laat zo heel vele energie en synergie liggen. Die aansturing en motiveren van menselijke capaciteiten en talenten is de grootste verspilling die men zich kan indenken. Wie rapporteert dit verlies ?

Irma van Zand 12 maanden ago

Daarom ben ik zo’n fan van Agile Foundations. Het is een creatieve (eerste) fase waarin je samen het project vormgeeft. Voordeel van deze aanpak is dat iedereen die een rol gaat spelen (op enig moment in de uitvoering) betrokken wordt, inzicht geeft en krijgt, en van elkaar leert. Aandacht in het begin van een project vertaalt zich terug want het venijn zit altijd in de start 🙂

Annet Murre 11 maanden ago

Een chaotische fase inbouwen is in mijn optiek een contradictie. Chaos betekent loslaten, geen controle. Geplande chaos heeft de schijn van controle die er dan juist niet kan zijn. Verandering ontstaat bij het toestaan van chaos. Daarbij hoor soms paniek, onzekerheid en het even niet te weten.

Antwoord op Annet Murre
Bert Overbeek 11 maanden ago

Als je er de chaostheorie op na slaat is er wel degelijk orde in chaos. Dingen lijken een patroon te volgen van orde naar chaos en dan weer terug naar orde. Waar het me natuurlijk om gaat, Annet, is juist dat loslaten. Je zegt in feite wat ik bedoel. Als dat niet duidelijk bleek uit mijn tekst, dan zet ik het bij deze recht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *