Regels rondom sociale media en appverkeer?

IMG_5267Sociale media maar ook appjes hebben een aantal voordelen. Uitwisseling van informatie en elkaar snel op de hoogte kunnen brengen. Maar, ik weet niet of jullie het herkennen, het heeft ook nadelen. Zo blijkt niet iedereen dezelfde normen te hebben. Er zijn mensen die bijvoorbeeld vinden dat je gewoon zomaar kunt stoppen met appen, terwijl anderen altijd vinden dat ze het netjes moeten afsluiten of dat het onbeleefd is om niet te reageren.
Verder zie je het gezicht aan de andere kant niet en kan de intonatie volkomen verkeerd uitpakken. Je denkt elkaar te begrijpen terwijl je soms zinnen opschrijft die voor tweeërlei uitleg vatbaar zijn.
Dat kan grappig zijn. Zo appte ik laatst iemand 'Vertel mij wat over voetbal', als in 'Mij hoef je over voetbal niets te vertellen'. De ander begon vrolijk over voetbal te appen, omdat hij dacht dat hij mij wel iets over voetbal moest vertellen. Dit is een grappig voorbeeld, maar -laten we wel wezen- het kan ook verkeerd uitpakken.
Tenslotte is er nog het verschil tussen impulsieve en bedachtzame mensen. Met name voor impulsieve mensen zijn die sociale media soms bijzonder onhandig. Ze 'gooien' wat op het internet of in een appwisseling waar ze spijt van hebben of de gevolgen niet van overzien. Ook zijn er verschillen in tijd van reageren op sms en app. Dat kan ook ergernissen oproepen.
Protocollen op dit gebied, volgens mij bestaan ze nog niet. Als iemand ze kent, hoor ik ze graag. Er verschijnen wel boekjes over hoe je om moet gaan met twitter en Facebook, maar ik heb het echt over de relationele en psychische kant.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>