Robots: pikken ze ons werk af, of gaan ze ons helpen??

Daniela Rus is de vrouwelijke directeur van CSAIL. Dit is een lab voor computerwetenschappen, robots en kunstmatige intelligentie. Ze geeft leiding aan 120 mensen die verspreid over de wereld allerlei belangrijke organisaties helpen. Voorheen was ze ondermeer hoogleraar computerwetenschappen. Ze werkt nu mee aan projecten voor zelfsturende boten en auto’s. Ze heeft veel kennis van wat er op dit ogenblik gebeurt op het gebied van computers en robots. En ook zij heeft een visie op de veranderingen die de techniek zullen brengen.

Rus is een optimist. Robots en toekomstige computers zullen ons gaan helpen om taken die we niet leuk vinden te automatiseren. Ze zullen ons werk niet vervangen, maar slechts delen van ons werk. De angst dat ons werk zal verdwijnen vindt ze dan ook te somber. Er zullen nieuwe banen ontstaan. En de onder andere door Elon Musk geschetste apocalyptische scenario’s vindt ze irreeel.  Die willen ons laten geloven dat de digitale revolutie het einde van de mensheid betekent. Robots zouden de macht van de mensen overnemen; een moment van ‘singularity’.

Rus vecht dit aan. Robots kunnen veel meer dan 20 jaar geleden (gras maaien, koeien melken), maar ze kunnen vooral nog steeds een heleboel niet. Mensen begrijpen de wereld beter, weten beter hoe je iets leert of creeert en zijn er beter toe in staat kloppende abstracties en generalisaties over de wereld te maken. Samenhangende informatie vergaren, een pleitnota schrijven; dat ziet Rus als noodzakelijk mensenwerk. Voor haar is de toekomst weggelegd voor machine…en mens.

Robots zullen in de optiek van Rus net zo normaal gaan worden als smartphones. Een onderwijssysteem dat jongere generaties voorbereidt op zo’n wereld is een must. (Bron: Het Grote Interview, NRC Handelsblad, Daniela Rus: ‘Robots naar mars sturen is makkelijker dan robots de was laten vouwen’.)

Bert Overbeek geeft regelmatig lezingen over het onderwerp ‘werk en toekomst’. Ondermeer was hij te zien op de universiteit van Twente, bij de overkoepelende ARBO-diensten en binnenkort bij de Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen. Ook geeft hij awareness workshops binnen overheidsorganisaties en bedrijven over dit onderwerp. Overbeek is trainer, coach, interim manager en top 10-schrijver van managementboeken. Boekingen: pitcher.support@hetnet.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *