Het is natuurlijk geen gemeenschappelijk besluit dat Eurlings weggaat bij de KLM!

Camiel Eurlings is geen KLM baas meer.  Dat is gek want een week geleden meldde hij nog in een interview dat hij ‘net begonnen’ was. De topman die constant in de media verscheen was te weinig zichtbaar als het er echt op aan kwam. Bij stakingen hield hij zich ‘afzijdig’. Maar het plotselinge besluit tot een scheiding van wegen was, was een ‘gemeenschappelijk besluit’.

Ze denken zeker dat we gek zijn. Want natuurlijk is het geen gemeenschappelijk besluit. Eurlings wilde met de KLM voluit in de aanval de komende vijf jaar. Hij had duidelijk ingezet op het niet ontslaan van mensen. Vandaar ook dat de KLM vakbond zijn vertrek betreurt. Je hoort de vakbondsbonzen van de KLM Eurlings verdedigen. En dat is niet voor niets. 2014-10-07 18.24.12

Kort gezegd gaat het erom in de toekomst met harde hand te regeren. En dat hebben die commissarissen natuurlijk tegen elkaar gezegd. Die Limburger is niet hard genoeg; we moeten een meedogenlozer iemand aan de top hebben. En zo iemand is Pieter Elbers, Eurlings’ opvolger (al benoemd, dus het vertrek van Eurlings komt niet plotseling voor de KLM-top; die hebben hem voorbereid).

Het is allemaal niet zo vreemd. Het gebeurt vaker, het is voor de KLM dat in zwaar weer zit misschien wel de juiste stap, maar hou nou eens op met die poppenkast. Wij, het volk, zijn niet gek. Zeg nou gewoon wat er gebeurd is. Want we doorzien het toch wel.

Helemaal precies weten we het natuurlijk niet. Maar lekker is het vermoedelijk niet gegaan. Of zijn vertrek voor Eurlings al langer bekend was, weten we niet. Het interview lijkt er op te wijzen van niet. Waarschijnlijk is hij overvallen en verrast.

En zo gaat het altijd in de top. Er zijn lobbies, strategische velden met voor- en tegenstanders. Natuurlijk roepen de bobo’s van de KLM nu in koor dat Eurlings een prima kerel is die echt goede dingen heeft gedaan voor de KLM. Maar dat lijkt er allemaal op gericht beschadiging te voorkomen.

Wij weten intussen heus wel dat botsingen op dat niveau voorkomen. En dat dat er stevig aan toe kan gaan, dat weten we ook. Eurlings heeft het niet gered. Dat zal hij betreuren, meer dan de beeindiging van de vluchtige relatie met Wendy Dubbeld. Want hij had natuurlijk dolgraag als geslaagde topman het 100-jarig bestaan willen vieren bij KLM. Dat spoorde met zijn logistieke ambities en dat strookte met zijn uitspraken in een zeer recent interview.

Maar belangrijker is dat topmannen zich moeten realiseren dat we de processen intussen kennen die bij dit soort ontslagen een rol spelen. Dat mensen je niet tegenspreken heeft te maken met je machtsniveau. Geloven doen ze je niet. Ik heb dat bij BNR al eens gezegd tegen een CEO, en wij zijn sindsdien goede vrienden, en het minder hartgrondig oneens.

Eurlings wens ik een mooi vervolg van zijn carriere toe. De KLM ook. Voor beiden geldt: shit happens and the people know it!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>