Leidinggevenden in je organisatie niet geschikt...wat dan? (Case)

DSCN4665Een paar jaar terug deed ik een MD-traject voor een organisatie ergens in het noorden van het land.  De organisatie die we Peanuts zullen noemen, wilde zijn teamleiders en managers naar een hoger niveau loodsen. Die mannen en vrouwen hadden in geen jaren een training gehad, en van oudsher waren het mensen van de werkvloer die op basis van hun kwaliteiten als medewerker tot leidinggevende waren benoemd.

Nu wordt die vergissing vaker gemaakt. Iemand heeft een goede werkinstelling en is bovendien informeel leider, dan zal hij ook wel een goede leidinggevende zijn. Maar het aansturen van een team is iets anders dan voorop gaan in het werk. Wanneer je zo iemand niet goed begeleidt, is de kans aanwezig dat je als management merkt dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt, en dat is voor iedereen vervelend.

Het heeft iets te maken met het feit dat de enige doorgroeimogelijkheid die we mensen garanderen, ook financieel, een managementloopbaan is. Wat je dan krijgt is dat mensen zonder veel passie voor het managementvak in dat vak terecht komen. Met alle gevolgen van dien.

We lieten de mensen van Peanuts een leiderschapstest maken. Het resultaat loog er niet om. 60-70% had een score die soms ver beneden de verwachting lag. Natuurlijk vonden de kandidaten de kwaliteit van de test beneden de maat. Ze hadden er nogal wat kanttekeningen bij.

Het hogere management had een probleem. Hoe moest het omgaan met dit gegeven? Er was een krachtige vakbondsinvloed, die het moeilijk maakte om mensen uit hun functie te halen. Dit is iets wat ik van een vakbond niet begrijp. Slechte leidinggevenden hebben een negatief effect op hun medewerkers. Een slechte leidinggevende betekent een aantal medewerkers die het moeilijk hebben. Waarom moet je zo’n slechte leidinggevende dan verdedigen?

Maar het probleem was ook zonder vakbondsinmenging al moeilijk genoeg voor het management. Wat moesten ze doen om hun ambitie te realiseren om het management te verbeteren. Ik had een advies. Maar de lezer waarschijnlijk ook. Dus ik ben benieuwd: wat zou je het management aanraden?

 

Bert Overbeek schreef 'Voer voor jonge bazen' over operationeel leidinggeven. Het boek is uitgegeven bij Haystack en te bestellen bij iedere boekhandel en internetboekhandel. 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>