Manager, wat leer je van Clarence Seedorf en AC Milan?

DSCN2831Milan heeft Clarence Seedorf benoemd en naar aanleiding daarvan kwam er onmiddellijk een discussie op gang in Nederlandse kranten. De discussie ging over de vraag of een goede speler ook een goede trainer is. Dit is ook een interessante vraag voor organisaties. Regelmatig worden goed functionerende medewerkers tot manager benoemd. Maar is een goede vakman ook een goede manager? Als we naar de voetballerij kijken, vind je wel een antwoord.

Trainers die zowel als speler als als trainer een Europa Cup wonnen zijn op een hand te tellen. Pep Guardiola en Jupp Heynckes deden het in het buitenland en in ons eigen land zijn Frank Rijkaard en Johan Cruijff voorbeelden. Ronald Koeman en Frank de Boer waren topspelers die als trainer landstitels in de wacht sleepten, maar Gullit, Maradona, Lothar Matthaus en Marco van Basten is dit niet gelukt.

Hiertegenover staan de namen van Louis van Gaal, Alex Ferguson en Jose Mourinho die als middelmatige spelers wel cups in ontvangst mochten nemen. Die mannen staan bekend als uitgesproken leiders. De link tussen topspeler en toptrainer is dus niet zomaar te maken. Middelmatige spelers lijken minstens zo vaak de cups te winnen als topspelers, en waarschijnlijk vaker.

De vraag of Clarence Seedorf het zal gaan maken in Italie is dus met geen mogelijkheid te beantwoorden. Marco van Basten sprak er zijn twijfels over uit. Hij zal zijn eigen ervaringen hebben meegenomen. (Sommigen verdachten Van Basten van jaloezie, maar dat is nergens op gebaseerd). Seedorf zou een Cruijff, Rijkaard of Guardiola kunnen worden, maar net zo goed een Gullit of Maradona.

In organisaties is het net zo. Het zal voorkomen dat die topper in een team een goede teamleider zou kunnen zijn, maar je kunt er a priori niet van uitgaan. Je zal het moeten uitproberen en je zou hem kunnen testen. Met andere woorden: stel je een manager aan, kies dan een echte manager. Zorg dat je een Ferguson of een Frank de Boer in huis haalt!

Bert Overbeek publiceerde onlangs het boek ‘ Slechte chefs werk je weg’. Dit boek (ook als ebook uitgegeven) tegen slecht management is een boek met een knipoog en is te verkrijgen via deze link: http://www.mijnmanagementboek.nl/shop/index.php/catalogsearch/result/?q=slechte+chefs+werk+je+weg

Overbeek twittert op Goeroetweets en heeft een JongeBazen groep op Linkedin. 

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

jan van egmond
Lid sinds 2019
Talent is nog geen leiderschap

Als jongen had ik van nature de neiging om het voortouw te nemen. Onlangs kwam ik nog een oud leraar tegen, dhr. Griffioen. Hij had mij ooit toegefluisterd: "Het wordt nooit wat met jou, want je laat Frans vallen'.....Maar nu complimenteerde hij mij vanwege het feit, dat ik altijd het voortouw nam in de klas. Ik had talent om door dingen heen te kijken en richting te geven aan visie voor nieuwe dingen. Speelde prima voetbal.
Maar was ik ook een leider?
Nee, leiderschap vraagt andere dingen van snel door dingen heen zien. Visie en missie en motivatie zijn andere capaciteiten dan leiding geven aan een organisatie en andere stimuleren zich in te zetten voor de doelstelling van het bedrijf of juist te confronteren.
Daarom heb ik nooit een directeurspositie aangedurfd. Ik had geen organiserend vermogen om boven de partijen te staan en daaraan leiding te geven.
Talent genoeg om inspirerend in groepen aan het werk te zijn, maar gemis aan doortastendheid als het om knopen doorhakken gaat etc.
Ik hoop dat Seedorf daarom meer in huis heeft dan motiverend spelmaker en enthousiaste winnaar, discipline en talent.
Er wordt leiderschap gevraagd en daarom autoriteit, die verder reikt dan talent. Je moet er echt staan en gezag uitstralen door wie je bent en wat je doet, juist ook buiten het veld van je talent.

Jan van Egmond
Arie Stolp
Inderdaad, vanuit deze invalshoek is het inderdaad mogelijk om deze conclusie te trekken. Het is echter wel erg kort door de bocht als bij het aanstellen van een functie op dit nivo alleen naar de ervaring op vaktechnisch gebied wordt gekeken. Als men een coach aanstelt zal in eerste instantie gekeken moeten worden of daar in aanleg de geschikte persoon voor gekozen wordt en die kwaliteiten kunnen goed ontwikkeld zijn buiten het vaktechnische gebied.