Chronische zelfoverschatting

In deze wereld waar een deel van de mensheid suf getraind wordt, gaan HRM-ers op zoek naar antwoorden en onorthodoxe oplossingen. Op zoek naar ‘bewezen concepten’ of ‘een event’ die daadwerkelijk verandering en groei brengen. Een groot deel van het geld dat daarvoor betaald wordt, kan beter direct in de zee gegooid worden. En dan druk ik mezelf netjes uit.Hoe kan het toch dat ondanks die trainingen, workshops en coachsessies er zo weinig ontwikkeling en groei gerealiseerd wordt? Ter illustratie één voorbeeld dat exemplarisch is voor de ervaring die elke trainer meermalen meemaakt in zijn carrière.

Door een reorganisatie werd ergens in een bedrijf in Nederland een nieuw managementteam geïnstalleerd. Dit bestond uit het grote opperhoofd en een tiental teamleiders. Deze teamleiders waren mensen met vijftien tot twintig jaar werkervaring. Als voorbereiding op de nieuwe job werd hun een training aangeboden. Een onderdeel van de training bestond uit het herhalen van gesprekstechnieken. Een aantal basisvaardigheden passeerde in gepast tempo de revue. ‘Ja, dat hadden ze allemaal al lang gehad’.

In het daarop volgende rollenspel werden coachtechnieken geoefend. Met een collega observeerde ik de verrichtingen. Tot onze ontzetting waren de ‘ervaren managers’ nauwelijks tot niet in staat om de meest elementaire gesprekstechnieken als het stellen van open vragen, een stilte laten vallen of een gespreksstructuur aan te houden. Laat staan dat feedback – volgens de specifieke regeltjes – aangenomen werd.  

Mensen die een vechtsport beoefenen worden behoed voor zelfoverschatting. Masters verkondigen dat als jij duizend keer een voorwaartse trap hebt gemaakt, deze nog niet perfect is. Zo is het ook met gesprekstechnieken. Lezen of beluisteren over hoe je het doet, betekent nog niet dat de automatismen die je in de loop der jaren hebt opgebouwd bij toverklap vervangen zijn. Dat vergt discipline en oefening. 

Weg dus met die geldverslindende events. Ga op zoek naar een methode die de basisvaardigheden tot een gewoontepatroon maken. Dat levert eindelijk eens complimenten vanaf de werkvloer op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *