Coachverslaafd

Nou ben ik al heel wat verslavingen tegengekomen in mijn leven en in mijn nabije omgeving getuige mogen zijn van alcolhol-, seks-, koffie-, gok- en relatieverslaving. Maar onlangs kwam ik een aardige persoon tegen die er voor 100% van overtuigd was, dat hij zonder coaching absoluut niet aan zijn persoonlijke ontwikkeling toekwam. Dit meende hij serieus. Door herstructuering van de werkzaamheden binnen het bedrijf waar hij werkzaam is, is coaching tijdelijk opgeschort. “Ik sta nu stil in mijn ontwikkeling!”  Mijn eerste ontmoeting met een coachverslaafde was een feit.

Je begrijpt natuurlijk dat ik een seconde of dertig sprakeloos was en aan de grond genageld stond. Wat is dit nou weer voor een bloody nonsens? Waar zijn de mensen met ballen die gewoonweg voor de eigen ontwikkeling zorgen en sparren met degene die daarvoor op dat moment het meest geschikt is? Het is nog veel fraaier. Een zichzelf respecterend bedrijf komt met geen mogelijkheid meer in de top 20 van beste werkgevers terecht als er geen interne coach is aangesteld. Ik citeer uit de Intermediair van 26 november 2009: ‘Coaching past in die trend: hoe kunnen werknemers het best uit zichzelf halen zonder op te branden? Jaren geleden werd een coach nog gezien als een taboe, dan was je zwak of functioneerde je niet goed. Nu ben je juist een goede werknemer: er wordt in je geïnvesteerd.’

Brrr, het lijkt erop dat de ARBO-dienst preventief een coach heeft aangesteld om te voorkomen dat je opbrandt; gefeliciteerd met deze faciliteit! Goede werknemers zijn volgens mij nog altijd mensen die heel nuchter zelf vaststellen (en met hun baas overleggen) wat zij het komende jaar aan faciliteiten nodig hebben om hun persoonlijke ontwikkeling, die gerelateerd is aan bedrijfsdoelen en -resultaten, te halen. Zij stellen zich volkomen onafhankelijk op bij die keuze. Ze weten van wie ze (tijdelijk) afhankelijk zijn om stappen voorwaarts te maken. Het zijn geen kids die jammeren dat ze een coach nodig hebben om te excelleren in hun huidige en toekomstige jobs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *