Kan Verdonk leiderschap leren?

In een recente reactie staat een terechte constatering te lezen: dat Maradona kan voetballen betekent nog niet dat hij een goede bondscoach is. Hetzelfde principe geldt in de politiek. Dat ijzeren Rita haar rug zo recht kan houden dat het kabinet bijna breekt betekent nog niet dat zij straks slaagt als fier boegbeeld van dit natte landje. Wat heeft een goede leider nodig? Nou, dacht Verdonk, in elk geval daadkracht. Daadkracht is mooi, ben ik met haar eens, maar als het ontbreekt aan draagvlak wordt het dogmatiek. Verdonk heeft mediatraining gehad, ze heeft geleerd dat ze een ‘positieve insteek’ moet kiezen, als ze even oplet kan ze iets warms uitstralen. Ze heeft zelfvertrouwen, de wens om duidelijk te zijn, ze gaat confrontaties niet uit de weg en heeft iets waar veel vrouwen moeite mee hebben: met een opgeheven kin de wijsvinger trots in eigen boezem prikken. Hier ben IK. Dat biedt hoop, zou je zeggen. Hier staat een ferme leider. Maar … toen Verdonk een beslissing nam die van belang was voor het hele kabinet en heel Nederland, nam ze tegelijkertijd wat andere beslissingen. Ze besloot niet af te stemmen met haar baas. Ze besloot niet te luisteren naar de top van haar partij. Ze besloot haar collega van Justitie niet te informeren. En dus besloot ze het helemaal alleen te doen. De rest in verbijstering achter zich latend. Dit is geen kwestie van inhoud, dit is een kwestie van vorm. En of dat te leren is …?

5 thoughts on “Kan Verdonk leiderschap leren?”

Robert Ogilvie 17 jaar ago

Ik geloof nog steeds in Rita want er is een Nederlands spreekwoord dat zegt: “Door schade en schande wordt je wijs”.

Of : ???The man who can’t make a mistake, can’t make anything??? – Abraham Lincoln (1809-1865)

Wel moet mij van het hart dat ik de commotie in 2e Kamer overdreven vond. Er werden vele dagen (en nachten) besteedt aan een m.i. ondergeschikte kwestie die verschrikkelijk werd opgeblazen.
Al deze energie had beter kunnen worden gebruikt aan strategisch veel belangrijker beleidszaken bijv. de positie van de Pensionados met betrekking tot de zorgverzekering om maar iets te noemen.
Het vertrouwen in de politiek (of de volksvertegenwoordiging)wordt door zo’n vertoning van collectieve op effectbejag gestoelde verontwaardiging ondermijnd (althands bij mij).

Damien 16 jaar ago

Verdonk lijkt inderdaad niet te kunnen leren. Het akkefietje rondom Ayaan Hirsi Ali was niet de eerste fout van deze minister en ik vermoed dat het ook niet de laatste zal zijn. Telkens komt het erop neer dat Verdonk lijkt te denken dat daadkracht hetzelfde is als ‘oogkleppen op en doordenderen’. Daarmee gaat ze voorbij aan de mogelijkheid om daadkrachtig te werken aan draagvlak voor haar beleid en beslissingen.

Dit heeft er bijvoorbeeld al toe geleid dat ze de kamer verkeerd heeft ingelicht (rondom de Congolese terugkeerders), de slachtoffers van de brand in het cellencomplex nog steeds niet worden geholpen en laatst ook de val van het kabinet. Robert, als het verband tussen schade en schande enerzijds en wijsheid anderzijds inderdaad causaal is, dan moet Rita Verdonk inmiddels een zeer wijze vrouw zijn…

Anoniem 16 jaar ago

Helemaal eens, Damien. Fouten maken mag natuurlijk, iedere leider legt een weg af waarin hij de mist in gaat en leert. Wat in mijn ogen een leider tot een leider maakt, is het zich realiseren dat ie een fout heeft gemaakt, dit toegeven en op zijn/haar schreden terugkeren of een ander pad inslaan. Hoe krampachtiger iemand vasthoudt aan het eigen gelijk, hoe meer kracht hij of zij lijkt te verliezen. En volgens mij is dat wat zo moeilijk te leren is: het hebben van autoriteit, in plaats van autoritair, rechtlijnig en flinksig optreden.

Meck 16 jaar ago

Bij ons om de hoek is een loodgieter nog op zoek naar een handlanger. Zeker weten dat Rita daar met enige moeite het vak leidinggeven nog kan leren.

Mark 16 jaar ago

Ik vond het belachelijk dat iedereen zoveel commotie maakte omdat Hirsi Ali het land uit moest! Belachelijk! Zoveel mensen verlaten ons land omdat ze illigaal hier zijn! Tevens denk ik ook dat mensen teveel kijken naar papieren. Vroeger was het anders. Keken de mensen naar de persoon 8ter het paspoort. Dat waren nog eens tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *