Maakt een goede manager zich overbodig?

Bert,

Misschien een leuk artikel voor de website? Ik wordt regelmatig geconfronteerd met de uitspraak dat een goede manager zich overbodig maakt. Met andere woorden hij/zij heeft het zo goed geregeld dat je niet meer nodig bent. Lijkt ideaal maar is dat ook wel zo. Even los van het eigen belang, is een bedrijf wel gebaat bij een manager die zich overbodig maakt.

Als het te vaag is hoor ik het wel.

7 thoughts on “Maakt een goede manager zich overbodig?”

Nellie Timmermans-van de Kamp 17 jaar ago

Volgens mij wordt een goede manager niet overbodig, maar als hij/zij een goede manager is, merkt niemand wat (dus LIJKT hij overbodig!)

Volgens mij kun je een goede manager worden als je weet wanneer je moet ingrijpen (bij ontstaat van conflicten bv.). Communicatie is het devies!

Nellie Timmermans
Interpunctie

M. Braam 17 jaar ago

Volgens mij willen de goede managers van tegenwoordig niet overbodig zijn, want anders verliezen ze hun baan en zijn ze werkloos. Maar is dit wel het beste voor het bedrijf of is dit eigenbelang van de manager? Vind ik een moeilijke zaak. Mevrouw Timmermans heeft gelijk, communicatie is een goede zaak, maar de timing is voor een manager essentieel. Tevens denk ik dat een manager die zich overbodig maakt een slechte zaak voor het bedrijf is, maar ook een goede. Aan de ene kant is het goed omdat werknemers dan zelfstandig kunnen werken. Slecht is dat er dan geen nieuwe ideeen zijn en alles volgens 1 plan verloopt: het beleidsplan. Ook goed maar ook slecht. Dan zijn er geen nieuwe ideeen meer die werknemers kunnen aandragen.

Ik wek graag de discussie op.

Dhr. M. Braam

M. Braam 17 jaar ago

Als je dat wilt moet je juist de hondstrouwe volgers aannemen, en de mensen die nieuwe visies en nieuwe ideeen hebben eruit gooien

V.S.M. Koppelman 17 jaar ago

ik ben het ook met Nellie Timmermans-van de Kamp eens. Goede managers zijn nooit overbodig. Als een manager het goed doet maar daarna overbodig raakt kan niet, er zijn en blijven altijd veranderingen. En in een ander opzicht gezien; als een manager goed is kan een bedijf groeien, daar al aan gedacht.

Met vrindelijke groet Vincent

Jos van Gorkum 17 jaar ago

Ik denk het niet.
In een normaal opgebouwde organisatie kenmerkt een manager zich, op basis van zijn functieomschrijving en daaran gekoppelde vereiste kwaliteiten, door een verschil in capaciteiten, ervaring of kennis.

Wat hooguit kan gebeuren, is dat hij zijn medewerkers zeer snel weet klaar te stomen voor volgende stap. Maar dat schept weer de verplichting om de openvallende vacature in te vullen.

Tom 16 jaar ago

Ja, een goede manager maakt zichzelf overbodig. Althans, hij doet z’n uiterste best om zover te komen. Met die instelling blijf je scherp op delegeren. Natuurlijk kun je zelf het allemaal beter en sneller, maar daar ben je geen manager voor. Je faciliteert en motiveert je medewerkers zodat zij steeds zelfstandiger hun werk kunnen doen en op een gegeven moment wellicht zelf ook een leidinggevende rol kunnen en willen vervullen.

Uiteindelijk lukt het waarschijnlijk niet om zover te komen dat je echt overbodig wordt. En als dat wel zo is: dan ga je toch iets anders leuks doen?

Gait 4 jaar ago

Ze lijken, mijns inziens, over het algemeen helaas nooit langer ‘houdbaar’/nuttig dan een jaar of 2, 3 heb ik bemerkt! Dan ‘vluchten’ ze naar een nieuwe uitdaging om de carrièreladder nog wat hoger te bestijgen. Daarna begint het (her)structureren met nieuw, veelal zeer jonge (universitaire) beloftes, verkozen veelal enkel op grond van een A4(CV) ipv kennis van de organisatie, gewoon weer vrolijk opnieuw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *