werken in China

Hi,

Ik ben onlangs afgestudeerd en heb erg veel ambities als China te werken. Weten jullie misschien welke stappen, ik zal moeten ondernemen om daar te kunnen werken.

22 thoughts on “werken in China”

Bert Overbeek 17 jaar ago

Beste Alex,

Op deze blog vind je artikelen van Arjan Schep, die metterdaad in China aan het werk is. Zijn mailadres is aj_schep@yahoo.com Succes.

M. Braam 17 jaar ago

China kun je alleen heen als je weet wat je wilt doen en de beste bent in je vak. In china leven meer dan 1 miljard mensen dus weet waar je aan begint.

Bas schenk 17 jaar ago

In China spreken ze Chinees

Antwoord op Bas schenk
Anca van der Tak 5 jaar ago
Mila 17 jaar ago

Alex,

Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met de FENEDEX, Federatie Nederlandse Exporteurs. Zij kunnen je vast wel in contact brengen met bedrijven die zaken doen in China of dat op korte termijn van plan zijn. Dit lijkt me een goede start….

Groet,
Mila

jeewee 17 jaar ago

Beste Alex,

Gefeliciteerd met het behalen van je titel.
Ik kan mij voorstellen dat je graag de wijde wereld in wilt en dat China het land is waar je je
“carriere” wilt beginnen. Mijn advies, probeer eerst bij een multinational in NL een baan te vinden; doe daar ervaring op en probeer dan via dat bedrijf in China te komen. Het is maar een gedachte.

Maar zolang je je Nederlandse taal in geschrift niet op de rit hebt (afgestudeerd ? )zou ik mijn ambities wat gaan bijstellen.
Met beide benen op de grond blijven staan is mijn motto…….; desondanks, veel succes !

arjan schep 17 jaar ago

Beste Alex

Ik las de berichtjes hierboven en ik vond dat ik even moest reageren. Het is werkelijk geen enkel probleem om in China een baan te vinden. Stap in het vliegtuig, ga naar Shanghai, Beijing, Guangzhou of zelfs naar de ‘kleinere’ steden als Kunming of Xiamen.

Alle bedrijven met een beetje ambitie en een producerend karakter zijn bezig met/ in China. Dus ook op de job-sites zal wel een en ander te vinden zijn. Verder staan er actieve vacatures op asiaxpat.com, thatsbj.com en thatsgz.com. Je kan ook als engels leraar aan de slag (dat kan iedere westerling hier in Azie die een beetje engels spreekt).

Gemiddeld genomen is men een beetje bang om te gaan werken in China, want het is een groot land, ze spreken chinees, ze spugen op straat en eten hond (en nog veel meer,geloof me) maar het is prima te doen. Dus geen flauwekul over ambities bijstellen (sowieso nooit doen) een retourtje Beijing heb je al voor 500 euro geloof ik.

Het is inderdaad handig om voor een westers bedrijf naar China te worden gezonden, er wordt dan wat meer geregeld, maar ook direct in China zijn er mogelijkheden. Ik zou eerst even komen kijken of je het land een beetje ‘trekt’ en er dan gewoon voor gaan.

Succes!

Arjan Schep

Roy 16 jaar ago

Goede reactie, precies mijn uitgestipelde carriere plan op korte termijn.

Op dit moment werk ik voor een MNE, ik heb mezelf onderscheidend gemaakt binnen 10 maanden (10 mnden in dienst, direct na mijn studie) en ik heb op dit moment een grootte kans om voor een jaar in China te gaan werken onder Nederlandse arbeidsvoorwaarden.

Arjan, ik heb van een collega gehoord, dat als je langer dan 12 maanden in China werkt een belasting voordeel kunt behalen hier in Nederland, met de beperking als je eerder terug komt dat je het verschil in 1 maal terug dient te betalen aan de belasting. Weet jij toevallig hoe dat zit? Waar kan ik meer informatie inwinnen hierover.

Alvast bedankt voor je reactie.

Gr,

Roy

Frank 15 jaar ago

Hoi Roy,

als je grootte, herstel “grote” kans hebt naar het buitenland te gaan, neem dan gewoon contact op met de Sociale Verzekeringsbank en de Belastingdienst.

Als je langer dan 1 jaar weg bent uit Nederland kun je je vrijwillig verzekeren voor het jaar AOW dat je tzt zult missen. Zolang je niet in Nederland werkt betaal je geen belasting in Nederland, tenzij uitgezonden door een Nederlands bedrijf.

daniel pietersma 14 jaar ago

Hoi allemaal

Het lijkt mij ook leuk om weer (na een bezoek aan China) opnieuw naar China te gaan, maar dan te werken als leraar engels of iets in de computers,,,  wat ik uit de voorgaande gesprekken opmaak is dat het vrij makkelijk is om in China werk te vinden, zijn er nog meer dingen die geregeld moeten worden voordat ik daar naartoe kan gaan? belastingtechnisch, en qua verzekering…

antwoorden kunnen jullie mailen naar danielpietersma@live.nl 

alvast bedankt.

Hoe-lang 13 jaar ago

Vooldat je vertlekt, moet je de Chinese cultuul je eigen hebben gemaakt. Maak eens ’n wandelingetje door China-town, maak een plaatje met de bewoners, eet eens wat vaker Fu Yung Hai (met stokjes)

Het werkt ook in je voordeel el uit te zien als een Chinees: dus slaap niet langel dan 2 uul pel nacht 

‘Hoe-lang’ is een Chinees? Antwoold altijd: Ja, dat weet ik. Heb laatst nog ’n potje met heb gepokeld! Of iets in de trant.

Groetjes, Hoelang  Nogkanikwakkelblijven

stef 13 jaar ago

phufffff waarom nou zo’n reactie. Zet je biertje neer en ga lekker slapen.

Tim 13 jaar ago


Beste lezers,
Op het moment volg ik de minor ‘Building partnerships in China’ aan de Hogeschool voor Economische Studies in Amsterdam. Voor deze minor worden wij een half jaar ondergedompeld in de Chinese cultuur, politiek, historie en taal. Ook de booming economie van China en het zaken doen met relaties in China is een belangrijk onderdeel. Hiervoor gaan we zelf vier weken naar Sjanghai, China.
Voor dit onderdeel zijn we nog op zoek naar een opdracht. Een opdracht waar we veldwerk voor in Nederland kunnen doen en de uitvoering in China. We denken zelf hierbij aan het informatie verwerven over de laatste trends, nieuwe klanten te zoeken of potentiële bedrijven bezoeken om zaken mee te doen. Het eventueel opzetten van een productvergelijking zou ook een goede optie kunnen zijn.
Het voordeel voor een bedrijf om deze opdracht door ons te laten uitvoeren is eigenlijk heel simpel; wij zijn studenten die gespecialiseerd zijn in de Chinese markt, de basis van de taal spreken, de cultuur kennen en commercieel ingesteld zijn.
We zullen van 8 mei tot 6 juni in China verblijven. Alle resultaten zullen in een Engels geformuleerd rapport gepresenteerd worden. Ik zal deze opdracht uitvoeren samen met een medestudent van dezelfde minor.
Met vriendelijke groet,
Tim van den Akker

Gracy Wong 13 jaar ago

I know a websit, http://www.dragonsconnect.com. it is for Eropean and Chinese in Eu to get contact with each other, there you can meet friends, and maybe have more chance to find somethign you are looking for.
good luck!
Gracy Wong

hoiiiiiiiii 13 jaar ago

Hee allemaal,

Neem niets serieus van wat ze zeggen!

Mitch 13 jaar ago

Yow, ik heb zelf 1 jaar in China gewerkt in een groot hotel in Hangzhou. Veel hotels hebben interesse in een buitenlandse werknemer, dus misschien is dat wat. Is in ieder geval makkelijk te regelen kan ik je uit ervaring vertellen.

daniel pietersma 13 jaar ago

Dat van die hotels is een goed idee. Ik kan wel via internet zoeken naar hotels daar, en sollicitatie email sturen. Ik heb een vriendin in Shanghai. Ik zal haar wel vragen of zij nog wat weet.

Ben uit China 7 jaar ago

Het is echt ongelofelijk. Dit is dus de Nederlander. Er is een jonge gast die zich boven het maaiveld uisteekt omdat die verder wilt reiken dan menig mens en de Nederlander over het algemeen kraakt hem volledig af.

Als ondernemer in China heb ik veel geleerd over het verschil tussen Nederland en China. Als er één iets is wat ik de Nederlanders (ook hier) kan meegeven is dat de Nederlander over het algemeen de meest wereldonwetende personen zijn zonder dit door te hebben/danwel te willen geloven. De Nederlandse denkwijze is hoe het moet en hoe anderen zich ook moeten opstellen. Deze waarheid werkt echter niet internationaal wat het land Nederland ook net zo klein maakt als dat het is.

Feit is dat Nederland marktaandeel verliest, heeft verloren en nog zal gaan verliezen met de “Nederlandse mentaliteit”. Azië daarentegen met China als voorloper heeft een nieuwe “wereldbank” opgezet en is al jaren bezig met het bouwen en beheren van een wereldwijd toekomstig nieuwe handelsinfrastructuur. Daarnaast koopt men waardevolle activa op en gaan wij gebukt voor de Chinees. We kunnen veel van ze leren.

Dus als conclusie, over een carriere gesproken. Lekker naar China gaan en zien hoe het loopt. Er zijn in ieder geval meer kansen dan in Nederland. Laat je daarbij niet afleiden door het luie Nederlandse volk waarbij ambitie niet verder reikt dan een management positie en de kroeg om de hoek elke vrijdag avond.

P.s. Het is inderdaad even goed om eerst een tijdje in China te gaan zitten en te kijken of het wat voor je is. Het is een aanpassing aan de gewoontes en vooral dingen accepteren. Over het algemeen zijn de centra’s is de steden volledig ontwikkeld en soms nog moderner dan de Nederlandse hoofdsteden. Het echte China in het binnenland ziet men vaak niet eens waardoor je niet eens door hebt dat je in China woont.

Shanghai en Beijing zijn het meest internationaal. Ben je een beetje sociaal aangelegd en hecht je hier waarde aan zou ik het daar eerst proberen. Het zijn toch wel de meest aangename steden omdat het sociaal wat meer past zoals wij dat gewend zijn. Echter feit is dat Beijing wel de capital is maar een levensverwachting heeft van minder dan dat ik zou willen behalen en dat Shanghai duur is. Ook op zakelijk gebied gaan bedrijven nu ook deze steden uit omdat alles vrij duur wordt.

Guangzhou is sub-tropisch en heeft zachte winters echter is ook een fijne stad omdat alle plaatsen waar dingen te doen zijn vrij dicht bij elkaar liggen. Guangzhou is ook iets goedkoper echter begint ook duur te worden. Tianhe district (Zhujiang New Town area) is vrij duur maar wel de makkelijkste instap. Alles is schoon en vrijwel totalitair nieuw. Wil je ietwat Chinese bebouwing maar toch heel internationaal is Taojin wel leuk echter ook wel prijzig vind ik zelf. Lujiang metro area is ook wel een goede tussenoptie.

Daarnaast is Shenzhen ook een aanrader op het gebied van leven en werk. Het ontwikkeld zich tot een technologisch hart in Azie want van China is het dat al. Het is aan de zee en je zit eigenlijk perfect tussen Guangzhou en HongKong in. Je bent met de bus binnen een uur in Hong Kong central. Een stad die iedereen volgensmij wel leuk vind. Shenzhen is daarentegen wel groot qua oppervlakte. Omdat het niet echt een groot uitgebreid van oudsher stadcentrum heeft is er eigenlijk in de jaren door in de ruimte gebouwd. Hierdoor zijn aparte district centra’s ontstaan. Shenzhen is echter wel met het uitgebreide bedrijfsleven en opties voor vermaak een goede balans tussen werk en leven. In Shekou district zijn de meeste expats te vinden. Echter in Futian ben je echt bij de grens en kan je eingelijk alle kanten op.

Succes en gewoon gaan. Er valt weinig te verliezen en veel te winnen! Terug ben je in 10 tot 12 uur vliegen.

Ben uit China 7 jaar ago

Toch wel spijtig dat ik na dit allemaal geschreven te hebben constateer dat deze post dateerd uit 2010 haha.

Antwoord op Ben uit China
Tom 6 jaar ago

Hi Ben, Mooi verhaal, ondanks dat de topic 5 jaar oud is vond ik het mooi om te lezen. Zelf zit ik nu af te studeren in Ghuanzhou en ik vind het echt een prachtig land. Ik zou hier graag willen werken. Ik ben benieuwd hoe jij hier zelf terecht bent gekomen.

Antwoord op Tom
? Bastiaan Roest ?? 5 jaar ago

Oh leuk Zeg…..Groet aan Arjan.

Friso 6 jaar ago

Hallo Ben, toch was/is het waardevolle info. Is er ook nog ruimte voor oudere jongere in China?In Nederland ben je boven de 45 afgeschreven…Ik kijk een beetje om me heen en ben op mijn huidige baan uitgekeken, MBO onderwijs… en wil wel eens iets anders…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *