Moet ervaring altijd aanwezig zijn bij een sollicitant?

Heel veel bedrijven stellen als eis "Ervaring" van zus of zoveel jaar als iemand komt solliciteren? Is dit nodig, en zo ja, waarom?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Mark Braam
Lid sinds 2019
Daar kun je 2 meningen over hebben.
1: Het is makkelijk, omdat hij dan verstand heeft van systemen, kennis etc. en hoe het allemaal werkt in je bedrijfsleven.
2: Nu kun je gaan beginnen met de medewerker die net pas begint. Je kunt de medewerker zelf vormen naar wat jij zelf wil.

Dus wat is nou het beste?

Ik persoonlijk denk dat een ervaring wel makkelijk is, maar geen pré.
Je kunt de medewerker nog zelf vormen naar je hand.
Wat denken jullie?
MvG Mark
Mark Braam
Lid sinds 2019
Kun je hier anders geen artikel van maken?
Mark
Zit momenteel zelf in een "groeimodel". En had weinig tot geen ervaring. In mijn geval is het iets eenvoudiger omdat de org. ook enorm in beweging is. Blijft uberhaupt lastig om om te gaan met de old boys club.
Mark
En aanvullend op de vraag: ik denk dat het niet altijd belangrijk is dat ervaring aanwezig is. Dan ga ik er vanuit dat ervaring een gedeelde som van kennis, inzicht en ervaringen uit het verleden zijn. Belangrjjker vindt ik inzet, motivatie en de wil er iets van te maken. Daarnaast denk ik dat het belangrijk is dat binnen de org. ruimte ontstaat voor het mogen opdoen van ervaringen en het maken van fouten.
Jos Immers
oke Mark,

Ik heb het idee je beter te leren kennen.Een goed mens met een open geest voor mensen die minder ervaring hebben.

Op de vraag reagerend. Ervaring is een pre. Echter welke ervaring wil je dan. De harde of de zachte kant. Afhankelijk van de functie lijkt mij.
Dat de persoon in kwestie een behoorlijke zelfkennis heeft is voor mij persoonlijk een pre. Daarin zal zij of hij naar waarheid zeggen welke kwaliteiten en competenties aanwezig zijn.

Als goed begeleider heb je jezelf (als het goed is) uitstekend ontwikkeld. Je weet wie er tegenover je zit.

Oordelen hoef je niet, alleen te kiezen.

Jos (I)
Mark2
Even voor de duidelijkheid ik ben niet de Mark die de eerste twee topics heeft gepost. Zal mijzelf dan ook maar gemakshalve maar Mark2 dopen. :-)

Jos, ik vraag mijzelf af wat je verstaat onder "harde en zachte" ervaringen.

Mark2.
Jos Immers
Hoi Mark2,

Bedankt voor je bericht.
De harde kant zijn de zaken die geleerd hebt tijdens je studie en de ervaring die je op gedaan hebt in bedrijven. Dit is te beschrijven en te controleren.
De zachte kant is hetgeen jijzelf bent. Hoe sta je in het leven, ben je zelfstandig, een teamspeler, een doorzetter, gedreven en vooral betrouwbaar. Dit is niet controleerbaar. Een mens kan veranderen. Ik ga van het goede uit.

Wat ik ervaar is dat vaak de emotie uit de weg gegaan wordt. Wie praat er tegenwoordig nog echt over de emotie zonder emotie. Benoem de emotionele goede en minder goede kanten. Dan ontdek je wie je tegenover je hebt.

Om een goed mens in je organisatie aan te kunnen nemen is het van groot belang dat je jezelf kent en op basis van gelijkheid het gesprek ingaat. Leer de mensen tegenover je kennen. Luisteren en de uitstraling koppelen is belangrijk om te weten of de mens waarmee je het gesprek hebt een eerlijk en open mind heeft. Niemand verstopt zich en degene die zich verstopt is geen kandidaat ook al heeft hij goede papieren.

Voor mij is ervaring op het gebied waar een mens voor komt solliciteren belangrijk (hard) Het zwaarts weegt hoe een mens in het leven staat en daarmee omgaat (zacht) Van allebei (hard en zacht) minder maar de wil om te leren is een goede kandidaat.

Jos