Heidagen zijn geweldig!

Op Linkedin werd weer eens gemopperd over heidagen. We moesten ze afschaffen, vond een aantal mensen. Ze zijn  langdradig, hoor je dan, ze leveren niets op en de trainers staan er alleen maar narcistisch geïnspireerd te zijn. Het is niet de eerste keer dat ik dit soort kritieken lees.

Voel ik me als trainer aangesproken? Not at all. Ik zit nu 27 jaar in het vak (want een vak is het) en zie in 99% van de gevallen tevreden tot zeer tevreden deelnemers. En dat geldt ook voor een aantal collega’s van me, die ook begrijpen dat het een vak is. De keren dat dat niet zo was, zijn op een hand te tellen. En dan vond ik het vaak aan mezelf liggen.

En dat is ook een van mijn conclusies. Het ligt aan de kwaliteit van de begeleider. En aan de houding die deelnemers hebben ten opzichte van bijeenkomsten. Niet iedereen houdt ervan. Zo simpel is het. In iedere groep zit wel een deelnemer die er zit omdat hij moet.

Als die mensen op Linkedin een bericht schrijven, zullen ze altijd de nodige medestanders vinden. En dan lijkt het dat heidagen uit de mode zijn. Ik kan uit mijn eigen praktijk echter mededelen dat ze dat niet zijn. Ze zijn in toenemende mate populair. Mensen geven dat echt terug; soms maanden later nog. Althans in mijn netwerk en dat van een aantal collega’s. Ik heb wel wat tips.

-Zorg dat een heidag ook daadwerkelijk ergens over gaat, dat bij je team leeft.

-Realiseer je dat een heidag nooit de oplossing voor iets is, maar helpt bij die oplossing.

-Heidagen moeten geen doekje voor het bloeden worden. Als je te weinig aandacht voor je team hebt, ben je er niet met een dagje op de hei.

-Heidagen die gericht zijn op controle van de manager zijn vaak bloedeloos saai.

-Zorg voor een goede begeleider. Gebruik daarbij ervaringen van anderen.

Als je dit in je achterhoofd houdt, heeft een heidag een onvervalste meerwaarde, zeker nu er zoveel gebeurt in de wereld op het gebied van kunstmatige intelligentie, duurzaamheid en COVID.

Los daarvan zijn heidagen een mooi reflectie- en contactmoment. Dus ik deel de mening niet van de mensen, die het niets vinden. Welke karikatuur ze er ook op loslaten, niet de heidagen zelf zijn het probleem, maar de kwaliteit van de begeleider, de slechte voorbereiding of de verborgen intentie van de manager.

Overigens is er ook een Teams- of Zoom-alternatief voor de heidagen, waarin aandacht is voor de relaties. Dat sneeuwt namelijk nogal eens onder wanneer we elkaar minder zien door thuiswerken. Mocht je daar iets van willen weten, dan kan je me mailen (mailadres in cursief stukje hieronder)

Bert Overbeek is top 10 managementboekschrijver, al 27 jaar trainer, coach en begeleidt van tijd tot tijd 'heidagen'. Je kunt hem bereiken via zijn mailadres (bert_overbeek@hotmail.com)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jan-Willem de Koning
Lid sinds 2019
Ik las dat stuk op LinkedIn ook en dacht: "die zal je in de groep hebben, wat een zuurpruim. Heidagen zijn ook voor deelnemers meestal leuk. Als is het alleen maar omdat je ook eens in een wat rustiger omgeving met je collega's kan praten en echt de tijd neemt om tot iets te komen
Cock Grandia
Helemaal eens! Had die negatieve berichtgeving ook gelezen. Zegt denk ik meer van de auteur dan van de trainers. Uiteraard zijn er minder goede trainers, maar waarom dan alles over een kam te scheren. Gelukkig zelf ook andere ervaringen!