Wat moet je als leidinggevende met de spirituele diversiteit in je team?

Uit meerdere gesprekken is mij gebleken dat mijn laatste boek ‘Goden en goeroes’ door lezers verrassend wordt gevonden. Een aantal van hen heeft niets met spiritualiteit, en dacht dat ik een of ander zweverig boek had geschreven. Maar het boek gaat over leiderschap in bredere zin. Hoe begeleid je teams waarin mensen verschillende spirituele en religieuze achtergronden hebben? Een zeer actueel thema in organisaties, alleen nog niet zo opgemerkt.

Ondertussen heeft het veel invloed op teams, en bestaande teambuildingsprogramma’s doen er erg weinig mee. Ik zelf vind leiderschap echt beter worden, als een manager iets begrijpt van gender- en cultuurverschillen, maar hij kan zich nog verder verbeteren als hij meer weet van spirituele diversiteit. Het maakt hem niet alleen tot een specialist in omgang met inclusie, maar schakelt als leidinggevende ook heel gemakkelijk tussen de verschillende leiderschapsstijlen. Ik noem dit met een splinternieuw woord ‘switchend leiderschap’. 

In  ‘Goden en goeroes’ laat ik zien wat de voordelen zijn van switchend leiderschap in de praktijk. Medewerkers kunnen zich aan de hand van een switchend leider ontwikkelen op het gebied van zelfperceptie, stresshantering en -preventie, samenwerking en emotieregulering. Dit komt teams absoluut ten goede.

Omdat deze leiderschap nieuw is (al wortelt ze in de leiderschapsstijlen van vroeger) en niet iedereen mijn boek heeft gelezen, organiseer ik op 12 maart tussen 13.30 en 17.00 een bijeenkomst voor HR(D), HRM’ers, opleidingsmanagers en inclusie- en diversiteit-(programma)managers.

Kennisdeling over switchend management en spirituele diversiteit is belangrijk en nieuw. Ik streef in zo’n bijeenkomst naar awareness, maar ook naar veel netwerkmogelijkheden en uitwisseling tussen HRD- en diversiteits-vakgenoten en wil de kosten graag laag houden voor de deelnemers. Ik vind het belangrijk dat diversiteits-medewerkers van verschillende organisaties contact hebben met elkaar over hoe de praktische aanpak op dit gebied te verbeteren.

Die kosten bedragen 59,95 voor de bijeenkomst. Mensen die het boek ‘Goden en goeroes’ (over spirituele diversiteit erbij willen hebben, betalen 69,95 en besparen op die manier 12,95 op de aanschaf van het boek. De locatie zal in de omgeving van Utrecht zijn, maar wordt pas bekend gemaakt als er voldoende aanmeldingen zijn.

Mocht je erbij willen zijn, dan kan je je aanmelden via bert_overbeek@hotmail.com

Het boek vind je hier: https://www.managementboek.nl/boek/9789492939067/goden-en-goeroes-bert-overbeek

(Op de foto zie je me in de BNR-studio in discussie met onder andere Jan Heemskerk over het onderwerp diversiteit.)

Bert Overbeek is een veelgevraagde ervaren trainer, coach, facilitator en heeft de afgelopen 25 jaar in meer dan 50 internationale organisaties getraind, gecoacht en gefaciliteerd. Hij schreef een aantal top 10-managementboeken en verwerkt het brein, diversiteit en de digitale toekomst in zijn mensgerichte benadering van deelnemers. Humor is belangrijk, maar mag het leren niet overschaduwen. Overbeek geeft ook lezingen bij bedrijven, en op hogescholen en universiteiten. bert_overbeek@hotmail.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *