Cultuuromslag: Mannen bewuster maken van seksistische ongein

De discussie rond Mark Overmars, Ali B, Marco Borsato, Jeroen Rietbergen en alle anderen levert nu dan eindelijk een cultuuromslag op. Eerlijk gezegd ga je als man eindelijk begrijpen wat er precies aan de hand is, als je dat nog niet deed.

Billenknijperij, seksuele toespelingen, dickpicks, machtsmisbruik, maar soms ook onbedoelde intimidatie; het moet gewoon afgelopen zijn. Wij mannen moeten in de spiegel kijken, ook als we een ‘geintje’ niet verkeerd bedoelen. Ons meer bewust zijn van de belevingswereld van de ander. Elkaar erop aanspreken, want dat is absoluut nog geen patroon. Integendeel.

In de ontwikkelingen van de laatste weken zijn er heel wat ontwikkelingen te zien. Vrouwen vertellen meer, mannen vragen er nu ook meer naar, las ik, en dat herken ik zelf. Eerlijk gezegd had je misschien wel een idee, maar de diepte ervan wordt nu meer zichtbaar.

Er gebeurt dus wel degelijk iets. Maar er zijn nog steeds mannen die het niet begrijpen en op hun ‘ dickpick’ getrapt zijn. Ze doen slachtofferig: ‘wij worden ook geintimideerd, jullie moeten niet zo zeuren’. Een andere variant lijkt aardiger maar verraadt dezelfde onwetenheid. ‘Mogen we nog wel complimenten maken of flirten?’ vragen mannen dan.

De tegenvraag is: ‘Hoezo zou je denken van niet? Ligt het maken van complimenten voor jou in dezelfde lijn als seksuele intimidatie? Dan heb je huiswerk, makker’

Wij mannen hebben een slag te maken. Ook mij is het in het verleden wel eens overkomen, dat ik niet precies begreep hoe iets overkwam, terwijl ik er niets verkeerds mee bedoelde. Laten wij, mannen en vrouwen, in dit opzicht elkaar wijzer maken.

En oh ja, dat begint bij leiderschap en bij learning & development

Bert Overbeek schreef een boek over dit onderwerp en geeft vanaf april trainingen en workshops over dit onderwerp. Voor managers en teams. (pitcher.support@hetnet.nl) 

2 thoughts on “Cultuuromslag: Mannen bewuster maken van seksistische ongein”

laptopleon 2 jaar ago

“Wij mannen moeten in de spiegel kijken, ook als we een ‘geintje’ niet verkeerd bedoelen.”

Net als bij allerlei andere media-ophef worden complete bevolkingsgroepen nogal eens voor het gemak op één hoop gegooid. Alle mannen in dit geval. Het is niet redelijk om alle mannen de schuld te geven van de misdragingen van een deel van hen. Hiermee ondergraaf je juist de oproep. Het zou me niet verbazen als in werkelijkheid de meerderheid van de mannen nooit in billen knijpt. Het artikel hierboven komt over alsof het nu een soort van normaal is om dat wel te doen. Ik heb me altijd keurig gedragen en dat vind ik niets bijzonders. Dat is wat mij betreft de norm en dat geldt voor veel, ik vermoed zelfs de meeste mannen. Die mannen kunnen zichzelf recht aan blijven kijken in de spiegel.

Antwoord op laptopleon
Bert Overbeek 1 jaar ago

Tuurlijk zijn er veel mannen die niets verkeerds doen. Maar dit is niet voor die mannen geschreven. Ik gooi in elk geval niet iedereen op een hoop, maar denk wel dat er iets te winnen is. Mogelijk geldt dat niet voor jou en voor een heleboel anderen. Daarom is dit ook een prima reactie. Om de andere kant te belichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *