Help, mijn vrouw communiceert niet!

Er zijn tegenwoordig allerlei programma’s waarin vrouwlief een cameraploeg inschakelt om haar man tot verandering te bewegen. Man luistert niet, vrouw is de wanhoop nabij, dus is de TV haar ultieme en uiterste redding. Want dan moet hij wel… 

Neem nou “Help, mijn man is klusser!”, een programma over mensen die al geruime tijd in de zooi wonen omdat er in de geplande verbouwing totaal geen schot zit. Dat komt natuurlijk doordat manlief er niet voldoende tijd aan besteedt en te koppig is om hulp te vragen. Dus het arme vrouwtje is het nu zat en neemt contact op met reddende engel RTL. Die regelt een klusteam om de verbouwing af te maken en vooral om de luie, eigenwijze, onhandige en niet-luisterende man – die zich meestal van geen kwaad bewust is – eens even lekker voor de camera ‘de waarheid te vertellen’.

Bij dit soort programma’s vraag ik me altijd af, waarom zo’n vrouw nou een tv-programma nodig denkt te hebben om duidelijk te maken dat het zo niet langer kan. Nu heb ik zelf recent een verbouwing achter de rug, dus ik weet hoe vervelend het kan zijn om in je eigen huis te moeten bivakkeren. Dus het gevoel van “nu ben ik het zat” daar kan ik me alles bij voorstellen en daar gaat het me niet om. Alleen stoor ik me aan de houding van die vrouwen. Als je al 2 jaar in het puin zit, heb je daar zelf ook een rol in gehad lijkt me.

Ten eerste: Hoe duidelijk heb je gecommuniceerd dat het voor jou zo niet meer gaat? Of moet je man dat maar raden? Loop je alleen maar een beetje te mopperen, of heb je echt concreet aangegeven wat je wensen en verwachtingen zijn?
Ten tweede: Waarom afwachten tot je man de klusjes opknapt? Er zijn genoeg dingen die je ook zelf kunt aanpakken, als het je te lang duurt. En waarschijnlijk, als je man dan thuiskomt en ziet dat je bezig bent, komt hij je wel helpen of neemt het over.

Kortom, ik vind dat die vrouwtjes zich een beetje zielig voordoen en tv-kijkend Nederland ten onrechte het idee geven dat hun man een sukkel is. Maar ja, een gratis verbouwing is natuurlijk wel lekker…

6 thoughts on “Help, mijn vrouw communiceert niet!”

Marley 15 jaar ago

Dat ben ik nou eens he-le-maal met je eens! Alsof die vrouwen niet zelf aan de slag kunnen. En als je duidelijk hebt gezegd dat het zo niet langer gaat en je depressieve neigingen krijgt enz. enz. en hij trekt zich daar niets van aan, trek dan gewoon een hele andere conclusie. Zou ik zeggen….
Dus ophouden met zieligen, grenzen stellen en handen uit de (kanten) mouwtjes

Astrid 15 jaar ago

Grappig dat dat je conclusie is. Het probleem ligt  dus (net als eigenlijk alle problemen op het vlak van communicatie-relatie-emancipatie) bij die vrouwen. Ik denk dat elke weldenkende man het niet zover had laten komen. Zou het misschien kunnen zijn dat HIJ niet echt heel duidelijk gecommuniceerd heeft over zijn verwachtingen? "Schatje, oja, over die verbouwing: ik verwacht dat ik daar even twee jaar over ga doen, dat ik alle klussen ga verklooien, dat we dan zolang even op een chemisch toilet in de bijkeuken moeten, dat we geen bezoek kunnen ontvangen en dat jij gedurende die twee jaar het zonnetje in huis blijft. Hoe lijkt je dat?". Het spijt me dat ik dat wel wat sukkelig vind ja. Het is in ieder geval goed van zo'n vrouw om in te grijpen lijkt mij. Al kan ze inderdaad misschien beter naar een advocaat stappen.

Margo 15 jaar ago

Een fijn rolbevestigend programma dat "Help mijn man is klusser". Houdt het lekker overzichtelijk. We doen elk waar we goed in zijn: mannen klussen (wanneer het ze uitkomt), vrouwen klagen (wanneer het niemand uitkomt). Volgens RTL dan.

Ellen 15 jaar ago

Niet mee eens. Zelf heb ik het aan de lijven ondervonden. Ondanks het feit dat ik 's avonds ben begonnen met klussen(als ik zelf niet begin, komt er uiteindelijk niets van) krijg ik mijn partner niet aan de gang. Ik werk zelf 4 dagen, heb 2 kinderen, samen klussen op een zaterdag lukt dus niet. En daarbij kan ik (helaas) niet alles, anders had ik allang ingegrepen. Ik heb mijn partner heel vaak aangespoord, proberen te motiveren etc. etc. zonder resultaat. Hij mag de huidige klus nog afmaken en daarna is het wat mij betreft klaar. Gewoon uitbesteden dan hou je het leuk

Carry Lemmen 15 jaar ago

Ik bedoelde natuurlijk niet dat de schuld volledig bij die vrouwen ligt… maar net als hun partner hebben zij ook een rol in het geheel. Volgens mij heb je als verbouwend stel altijd een gedeelde verantwoordelijkheid. Je hebt er samen voor gekozen om te gaan verbouwen. Hoe je het dan verder samen invult, daar zijn natuurlijk veel mogelijkheden voor, maar daarin hebben wel degelijk beide partners hun invloed. Wanneer je merkt dat je partner het niet voor elkaar krijgt (om wat voor reden dan ook), of het duurt te lang en je bent het zat, dan kun je altijd kiezen hoe je daar zelf mee om wilt gaan. Inderdaad, uitbesteden is ook een optie. En zo zijn er meer alternatieven. Maar de vrouwen die aan dit soort programma's meedoen, lijken vooral af te wachten en de verantwoordelijkheid voor de verbouwing volledig af te schuiven op hun partner.

Bink 4 jaar ago

Je gelooft toch niet echt dat die programma’s echt zijn?

Wie kijkt er nog naar de tv? Het is 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *