Hoezo is diversiteit een links onderwerp? Hoezo weinig sexy??

Sinds ik mijn tweeluik over diversiteit heb gepubliceerd, krijg ik gekke vragen. Een zo’n vraag is: ‘Ben je links geworden?’ Alsof diversiteit een onderwerp is dat verbonden is met een politieke richting. Als dat zo is, heb je onmiddellijk een verklaring waarom het zo traag gaat met vrouwen en mensen met een migrantenachtergrond in de top. Het is kennelijk zo dat ‘rechts’ niets heeft met het onderwerp.

Ik geloof dit echter niet. Dat Rutte 3 weer volgeladen is met witte mannen komt voort uit de neiging van ieder mens, om mensen die op hem lijken te verkiezen boven mensen die dat niet doen. Dit verschijnsel is tribal. Oftewel: het kwam al voor in de oudste menselijke stamverbanden. Het is niet kwaad bedoeld, maar het vertegenwoordigt onze samenleving niet op representatieve wijze.

Van de 17 miljoen mensen die in 2014 in Nederland woonden was 21% allochtoon, waarvan rond de 12,5% niet-westerse voorouders had (een woord dat ik eigenlijk niet zou mogen gebruiken, maar bij mij heeft het geen negatieve lading). In 2016 telde Nederland iets meer dan 100 000 vrouwen meer dan mannen

Kijk even mee naar onderstaande tabel.

Dit betekent dat in het kabinet en parlement 1/5 van de leden niet-Nederlandse voorouders zou moeten hebben en 1/8 niet-westerse voorouders. En de verdeling tussen mannen en vrouwen zou 49-51 moeten zijn. Een eerlijke verdeling van mannen en vrouwen en allochtonen in de top heeft niets te maken met rechts of links. Het heeft te maken met eerlijkheid en democratie.

Een andere vraag die ik krijg is of diversiteit nu wel handig is voor een trainer/coach als ik die al 22 jaar teams, managers en sales mensen traint. Betekent het geen reputatieverlies voor me? En is het wel sexy genoeg? Ik leg dan uit dat diversiteit voor mij betekent: ieder mens een maximale ontwikkeling helpen geven, zodat individu en samenleving ervan profiteren. Mandela zei ooit dat de oplossing voor de wereldproblematiek goed onderwijs voor iedereen was.

Nu vraag ik: het optimaal benutten van individuele talenten, en dus van diversiteit : is dat weinig sexy? Zou dat tot reputatieverlies moeten leiden? Als dat zo is, interesseert me dat geen bal. Echt niet. Ik geloof in diversiteit, in de rijkdom van verbinding van afzonderlijke individuele talenten, en in mijn begeleiding van teams maak ik het continu mee.

Laten we zoeken naar elkaars mogelijkheden en niet zo zeuren.

Bert Overbeek is trainer, coach en expert op het gebied van diversiteit, management development en teams. Hij schreef een tweeluik over diversiteit (‘Mannen en/of vrouwen’ en ‘Diversiteit’), en geeft er lezingen over. die werden uitgegeven door Futuro Uitgevers. De boeken zijn bij de boekhandel te bestellen. Informatie over Bert’s workshops en lezingen? pitcher.support@hetnet.nl 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>