Mannen en huishouden (6): De was

De was doen zou eigenlijk een makkie moeten zijn. Ook voor mannen. Ik weet nog toen ik voor het eerst de was deed. Dat was betrekkelijk laat in mijn leven, want ik ben niet opgevoed met het idee dat mannen iets in het huishouden hoefden te doen. Een vriendin legde me de wasmachine uit. Ze deed het lief; met geduld, maar…

(zie ook www.bertblog.nl)

 

De was doen zou eigenlijk een makkie moeten zijn. Ook voor mannen. Ik weet nog toen ik voor het eerst de was deed. Dat was betrekkelijk laat in mijn leven, want ik ben niet opgevoed met het idee dat mannen iets in het huishouden hoefden te doen. 

Een vriendin legde me de wasmachine uit. Ze deed het lief; met geduld. Zo leerde ik het snel. Gewoon wat poeder hierin en draaien met dat ding. Daarna de boel in de centrifuge, die had je toen nog, en ophangen die boel. Klaar. 

Nu ben ik misschien ook wel erg onhandig, maar ik krijg het toch nog voor elkaar om fouten te maken bij de was. Vorige week kocht ik een nieuw wit overhemd. Dat moest maar eens in de was na een paar dagen. Het kwam er lichtblauw uit. Jammerend dat het leven bijzonder onrechtvaardig is, ontwaarde ik in de witwas het nieuwe blauwe badpak van mijn dochter. Het geval stond niet op zichzelf. 

Een ander probleem dat ik heb betreft de wasverzachter. Alleen de keuze voor kleur en geur kan al tot complexe problemen met je partner leiden. Je hebt wasverzachters met geuren die zo penetrant zijn dat je de hele dag rondloopt in een toilet waar zojuist bloemetjesgeur gesprayt is om de poeplucht te verdrijven. De kleuren gaan van stil wit naar gillend roze. 

Ik vergeet de wasverzachter vaak en dat vind ik jammer, want ik houd van poezelige geurtjes wat een beetje raar is voor een man met een brede borstkas. Ook doe ik de wasverzachter nog wel eens in het verkeerde vakje. Ik vergeet eigenlijk altijd in welk vakje de waspoeder moet en in welk vakje de wasverzachter. 

Het zal wel verstrooidheid zijn, maar ik verwissel ze nogal eens, ook omdat ik geen idee heb of dat erg is, want ik ben niet technisch, wat me ook al eens een partner gekost heeft. 

Ik heb toch al wat met verwisselen. De waspoeder voor de witte was en de waspoeder voor de gekleurde was, dat snap ik bijvoorbeeld niet. Ik heb een tijd gehad dat ik alle was met de witte waspoeder waste en ik zag de bonte was niet verkleuren. Dus ben ik daar ook minder secuur mee. Soms vind ik mijn blouses wat vaal worden, maar een kniesoor die erop let. 

Het ophangen van de was, dat is geen probleem nu ik weet dat je de handdoeken zo moet ophangen dat de boel lekker kan drogen. Ooit had ik ook nog even een droger. Maar dat was niets. Daar gooide ik allemaal dingen in die er niet in hoorde.

Blij ben ik er niet mee, met de was. Maar hij moet gedaan worden. Dat snapt een man ook wel.

(www.bertblog.nl) 

2 thoughts on “Mannen en huishouden (6): De was”

paul 15 jaar ago

Hallo

Een leuk bericht, Bert.
Ik herken veel dingen in jou verhaal. Maar waar het omdraait is dat hoe dan ook de was ooit gedaan moet worden.Het resultaat is bijzaak als de was maar gevoelsmatig schoon wordt.

N-N 15 jaar ago

Niet alleen mannen hebben problemen met die vakjes…

En dat overhemd is nog wit te maken met ‘Efga white’, een klein flesje dat te koop is bij de kruidvat en vaak ook in de supermarkt… bij de vlekkenverwijderaars 🙂

Er bestaan overigens ook waspoeders voor wit en kleur en 1…. dus het kan allemaal makkelijker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *