Mogen witte hetero-mannen niet meepraten over diversiteit?

Vandaag kwam ik Olga tegen. Olga doet het goed in haar werk als trainster. Wij praten daar geregeld over bij, en komen altijd fris uit het gesprek. Vanmiddag vertelde ze dat ze mijn boek ‘Diversiteit’ had zien liggen. Ze vroeg me of ik als witte hetero-man wel zo’n boek kon schrijven. Omdat ze niet de enige was die me zo’n vraag stelde, besloot ik er een paar woorden aan te wijden.

Ik vind de vraag even begrijpelijk als verbazingwekkend. Sinds wanneer zou niet iedereen iets mogen zeggen over het onrecht dat speelt op het gebied van inclusie en diversiteit in organisaties? In mijn boeken ben ik erg duidelijk: zorg voor een eerlijke verdeling in de top van alle vormen van inclusie. Zorg ook voor gelijke kansen voor iedereen, dus ook bij selectie en werving. En maak daar beleid van.

Ik heb mij altijd verbaasd over de neiging om mensen met een andere huidskleur te zien als bedreigend. Ik ken dat gevoel zelf eigenlijk niet, al van jongs af aan niet. En ik vind dat het heel belangrijk is om dat ook te vertellen. In ‘Diversiteit’ laat ik zien hoe ik denk dat dergelijke gevoelens van xenofobie ontstaan. Aan de hand van biologische grootheden en bijvoorbeeld Yuval Harari loop ik door de geschiedenis van de mensheid heen, en dat helpt enorm bij het duiden en bestrijden van discriminatie op basis van sekse, geaardheid, huidskleur, afkomst en welke vorm van discriminatie dan ook.

Waarom witte mannen ‘niet de juiste personen zijn om zich hierover uit te laten’ laat zich raden. Zij worden immers gezien als de bron van discriminatie. Zij zijn de ‘target groep’ die het kwaad in stand houden. Ze verdienen de vetste salarissen, en houden de oude jongens krentenbrood cultuur in stand, waardoor de zo belangrijke diversiteit stopt.

Witte hetero-mannen over één kam scheren is net zo verwerpelijk als welke vorm van discriminatie dan ook. En dat zeg ik niet omdat ik tot die groep behoor (al ervaar ik het niet als groep, net zo min als dat ik getinte medemensen beschouw als een groep). Ik zeg het, omdat ik het ongenuanceerd en discriminerend vindt, en het maakt me niet uit uit welke hoek dat komt; ik heb er gewoon niets mee.

Maar als het zo zou zijn dat witte hetero-mannen de instroming van diversiteit tegenhouden, dan is het júist goed dat er onder hen mensen zijn, die zich uitspreken. Wie mijn boeken leest, zal zien dat ik me graag hard maak voor inclusie en diversiteit. Ik zal de discussie over het onderwerp blijven aanzwengelen en bevorderen.

Grappig dat er dan mensen zijn, die willen dat jij over de door hen zo gewilde diversiteit je mond houdt, omdat je wit en hetero bent. Je wordt dan dus gediscrimineerd op basis van je sekse, je geaardheid en je huidskleur. Dat kan niet de bedoeling zijn. Toch? Ik hoor graag je mening.

Bert Overbeek traint organisaties al 25 jaar. Ook coacht hij, geeft hij lezingen over diversiteit en is hij interim-manager. Als schrijver haalde hij met 3 boeken over diversiteit de top 10 bij Managementsite.nl  U bereikt hem via pitcher.support@hetnet.nl , ook voor feedbacktrajecten van meer dan 2 uur. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *