Tuig van de richel !!

Deze licht opzienbarende uitspraak deed de onderkoningin van Nederland, Agnes Jongerius afgelopen week. En dit over haar oude vriendjes van het poldermodel, de mannen van VNO/NCW. Jarenlang hebben ze samen bedisseld wie er 1 of 2 % salaris bij zouden krijgen in het komende CAO jaar. Grote vernieuwing, gericht op participatie in plaats van op inkomenszekerheid, van het steeds verder vermolmende bestel van sociale zekerheid, wordt al jaren geblokkeerd.

De achterban van onze onderkoningin wil dat namelijk niet. De mannen en enkele vrouw die lid zijn van de machtige bonden, houden graag vast wat ze hebben. Een CAO stijging van 3 % terwijl de economie krimpt is immers al vorig jaar afgesproken. Werken na hun 65’e is een zo zware last voor alle babyboomers dat velen het nu al spaans benauwd krijgen. Ook al zijn ze pas 59 en ‘mogen’ ze eruit bij 62 jaar en 132 dagen. Verworvenheden waar ze natuurlijk hard voor hebben geknokt de laatste jaren. Werkgevers en overheid vinden het prima, alles beter dan gedonder in de polder!  Nu de polder niet de oplossing weet, zoekt mw Jongerius andere wegen, die haar achterban niet zondermeer ziet zitten. De PVV dat is een brug te ver.

Modernere vormen van werken gaan aan de archaïsche, gestaalde kaders voorbij. Jongeren die tot drie maal toe een tijdelijk arbeidscontract krijgen, bijna een miljoen ZZP’ers die als buffer in de arbeidsmarkt zitten, het is niet de doelgroep van de FNV. Mochten zij wat te zeggen willen hebben, moeten ze maar lid worden, kunnen ze op kring-, regio- of andere bijeenkomsten hun eigen belang naar voren brengen.

Juist de nieuwe vormen van werken gaan in de nabije toekomst toegevoegde waarde in organisaties maken. De ZZP’ers, die nu interen op hun vermogens, moeten straks de boel weer aan jagen. Maar ook de grijze, wijze mannen en vrouwen met hun kennis en ervaring zijn nodig; niet uitrangeren, maar juist inzetten op kwaliteit.

Waarom accepteert de ongeorganiseerde, verdeelde en zwijgende min- of meerderheden het mandaat van de polder? Een kleine innovatieve vakbond als “Alternatief Voor Vakbond” kan met nieuwe ideeën op een ‘oude manier’ wellicht nog wat bereiken nadat velen lid zijn geworden. Er moeten ook nieuwe, andere manieren zijn om het botte eigen belang van de “insiders” om te buigen tot een constructieve samenhang tussen generaties en arbeidsvormen.

Toch?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Patrick Meeuwisse
<em>Je wordt op je wenken bedient:

13 oktober 2009</em>
<strong>Ontevreden FNV'ers richten eigen bond op</strong>
<strong>Een groep 'zeer ontevreden' leden van FNV Bondgenoten werkt aan de oprichting van een nieuwe vakbond, die binnen enkele weken van start moet gaan. Initiatiefnemer Patrick Meeuwisse verwacht dat zich op korte termijn zeker 500 havenwerkers zullen aansluiten bij de bond, waarvoor overigens nog een naam bedacht moet worden. </strong>
De ongeveer tien mensen groep werkt al enige tijd aan de plannen. De commotie rond de uitspraken van FNV-voorzitter Agnes Jongerius, dat ze desnoods bereid is om de handen ineen te slaan met PVV-leider Geert Wilders om de verhoging van de AOW-leeftijd tegen te houden, heeft ze in een stroomversnelling gebracht. Ook het mogelijk instemmen met het flexibiliseren van de AOW-leeftijd door FNV is de groep in het verkeerde keelgat geschoten.
 
Maar volgens Meeuwisse zit de onvrede over de FNV veel dieper. 'Dat gaat terug tot Museumplein-akkoord van 2004 en tot een reeks dossiers waarop de FNV het de afgelopen jaren heeft laten afweten, zoals het weggeven van de VUT en prepensioen, versoepeling van het ontslagrecht, herziening van het pensioenstelsel en als klap op de vuurpijl de AOW-kwestie.'
 
Hij zegt zich niet alleen te willen richten op de bedrijfstakken waarin FNV Bondgenoten actief is. 'Wij richten ons op iedereen die zich herkent in een bond die zich alleen bezig houdt met de drie traditionele vakbondsterreinen: individuele en collectieve dienstverlening en sociaal-maatschappelijke belangenbehartiging.'
 
Meeuwisse is al sinds 2003 actief in FNV Bondgenoten, onder meer als voorzitter van de sectorraad Havens en de bedrijfsgroepsraad Vervoer. Verder was hij voorzitter van de ondernemingsraad van containerstuwadoor APM Terminals. Begin dit jaar deed hij een gooi naar de functie van bondssecretaris van Bondgenoten, maar de zittende secretaris Anja Jongbloed kreeg de voorkeur van de leden. 'Maar ik kreeg toch bijna eenderde van de stemmen. Kennelijk is er een behoorlijke groep die vertrouwen in me heeft', aldus Meeuwisse.
 
Niek Stam, bestuurder FNV Bondgenoten/havens, reageert verrast op het initiatief. 'Wij proberen ons zo goed mogelijk in te zetten voor onze leden en dan is het wel handig als iedereen erachter gaat staan. Anderzijds zijn we als FNV absoluut niet bang voor concurrentie. Als hij een landelijk werkende bond op wil zetten, wens ik hem veel succes. Daar komt wel wat bij kijken, hoor.'
 
Rob Mackor
NT Transport