Turken, kijk uit: Wilders komt er niet aan!

Ik denk niet dat de Turkse regeringsleiders ook maar een seconde wakker hebben gelegen na de heftige reacties van de PVV. Zo zou dit totalitaire en laffe regime volgens de PVV in geen honderd miljoen jaar lid moeten worden van de EU. Ik denk echter dat Wilders fout zit met zijn afkeer voor de toetreding van Turkije. Door Turkije de rug toe te keren zullen de traditionele, islamitische sentimenten namelijk steeds sterker voelbaar worden onder de Turkse bevolking. Hij helpt hiermee dus de islamisering van Turkije in de hand.Bij het horen van het nieuwsbericht dat Geert Wilders niet wordt ontvangen door het Turkse parlement begon ik te gniffelen. Lekker voor hem. Als jij mensen ongestoord beledigt kun je verwachten dat ze niet de deur voor je open houden. “Genoeg is genoeg: verbied de Koran” en “De Koran is een fascistisch boek” staan nog in het rijtje van milde uitspraken. Niet de meest politiek correcte beweringen als je van plan bent een regering te bezoeken met een overwegend islamitische agenda.

Ik vond het dus doodnormaal dat Wilders niet zou worden ontvangen door de regerende AK partij van premier Erdogan. Jammer joh! Tot ik hier weer iets over las in een gratis krantje bij de metro en ik mij besefte dat de echte verliezer hier de Turken zijn. Niet omdat zij het genoegen van een ontmoeting met Wilders zullen moeten missen maar omdat dit weer een voorbeeld is van een kleine, doch belangrijke, gebeurtenis die de huidige islamisering van Turkije kenmerkt.

Aangezien ik zelf een sterke voorstander ben van het devies scheiding tussen staat en kerk vind ik deze politieke ontwikkelingen in Turkije eng. In veel opzichten was Ataturk een naar mannetje maar hier heeft hij toch absoluut gelijk in gehad. Veel van de seculiere en liberale Turken zijn dan ook even bang voor de politieke islam als Wilders. Deze Turken hadden dan ook graag gezien dat Wilders was verschenen in Turkije. Dit terwijl de toon van Wilders de meeste republikeinen niet aanstaat. Dit vooral ook omdat hij zo fel tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie is.

Ook zijn er binnen de steeds sterker wordende religieuze middenklasse mensen te vinden die Wilders graag hadden willen spreken. Om toe te kunnen treden tot de EU heeft de AK partij de afgelopen jaren een aantal belangrijke stappen gezet. Hierdoor is er economische stabiliteit ontstaan en zijn de buitenlandse investeringen gestegen. Dit dankzij politieke hervormingen waarbij ook de toenaderingspogingen tot de Koerden en Armenië van belang zijn. Eerlijkheid gebiedt mij om dit te erkennen en ze hier credit voor te geven. Religieuze turken zien dit ook en stellen dan ook dat deze regering de weg leidt naar een toetreding tot de Europese Unie.

Door Turkije toe te laten treden zullen westerse normen en waarden makkelijker de grenzen over gaan. Volgens mij een klassieke win-win situatie..

(De geplaatste foto is van Kees Spruijt)

2 thoughts on “Turken, kijk uit: Wilders komt er niet aan!”

Balraz Singh 12 jaar ago

Is dat zo? Zullen onze ‘normen en waarden’ een voornaam exportprodukt richting Turkije worden? In Polen en Letland staat homoseksualiteit nog te boeken als een ziekte. Zijn zij ook al niet een tijdje lid van de EU? Blijkbaar lukt het niet 1-2-3 om Westerse normen en waarden te exporteren.

Ik vind het hypocriet om Turkije te weigeren voor EU-lidmaatschap als landen als Bulgarije, waar eveneens mensenrechten worden geschonden en corruptie welig tiert, wel toegelaten worden. Blijkbaar is de lobby van multinationals groot genoeg om Oost-Europa als EU-waardig te zien (Lees: goedkope productiemogelijkheden relatief dichtbij huis).

Nazli Turk 12 jaar ago

Vind het ook niet rationeel dat je uitkomt op een win win situatie. Het gesprek/dialoog kan je met Wilders niet aangaan. Het zou bij een uitnodiging/verwelkoming enkel hebben geleid tot een eenzijdige preek van Wilders waarom de Islam een achterlijke godsdienst is en moslims als afgeleide gelovigen niet deugen..

Als je dit zou doen in Israel, en als afgeleide daarvan de Thora en de Joden bekritiseren om hun wrange geloof, en andere idiote verschijningen, zou Israel niet alleen Wilders verbieden te komen, maar ook direct een lobby bewerkstelligen die het Wilders onmogelijk zal maken om nog te kunnen functioneren in welke functie dan ook.  

Wilders mag blij zijn dat de arabische wereld geen daadwerkelijke fatwa ofzo heeft uitgesproken. .. En laten we eerlijk zijn wat is erger, de Joodse lobby, of een laffe arabische fatwa… ?

Overigens is de arabische wereld niet te vergelijken met Turkije, ook niet in de beleving van Islam.. Dat achterlijke wat Wilders continu aan het beschrijven is, doet zich nauwelijks voor in Turkije en is gebonden aan cultuur en streek componenten, en niet aan de Islam.. Maar leg dat hem, en anderen eens uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *