Voortplantingsrituelen op de werkplek?

MannenVrouwenalles-766x629Mannen en vrouwen vertonen op de werkvloer nogal eens geëvolueerd voortplantings- en overlevingsgedrag. En dat wordt door managers niet altijd goed begrepen. Vrijdag 29 januari verschijnt daarom het nieuwe boek ‘Mannen en/of vrouwen’ van de managementboek-top 10-schrijver Bert Overbeek. Een nuttig, soms grappig boek over de verschillen tussen de seksen in werksituaties. Een boek dat je het lezen van 50 andere boeken bespaart. Hoe ga je als teamleider handig om met man-vrouw-verschillen? Hoe begeleid je het zo dat je team daardoor beter gaat presteren? Hieronder een uitgebreide beschrijving van het boek. Voor een wat kortere beschrijving kan je kijken op de site van de uitgever: http://futurouitgevers.nl/over-mannen-en-vrouwen-gesproken/

‘Mannen en vrouwen worden onbewust bepaald door genen, hormonen, door ontwikkelde voortplantingsrituelen en door de biologische drift om zich te reproduceren. Dat is een zeer belangrijk inzicht, dat in heel veel managementliteratuur ontbreekt. Mede doordat het thema binnen de arbeidswereld getaboeiseerd is.

Wie denkt eraan dat de discussie tussen leidinggevenden en hun medewerkers over de lease auto ingegeven is door status? En wie beseft dat status in de dierenwereld iets is waardoor je je beter kunt reproduceren? En welke manager of teamleider staat stil bij het feit dat weerstanden en conflicten in zijn team met deze dingen te maken zouden kunnen hebben?

Dit boek noemt deze dingen bij hun naam, en is daarmee een unicum in de behandeling van menselijke motieven op de werkvloer. Het levert leidinggevenden een geweldige bron van informatie over de onbewuste drijfveren van zichzelf en hun medewerkers. En die zijn vrij bepalend wanneer het gaat om samenwerking, teamsfeer en doelgerichtheid.

Opvallend blijft dat er veel meer mannen op leidinggevende posities zitten dan vrouwen, en dat vrouwen in de statistieken veel vaker in zorgberoepen zitten. Opvallend is ook dat vrouwen erg gewaardeerd worden als leidinggevende, maar dat we toch aangeven in onderzoeken dat we liever een man als manager hebben. Verdraagt onze biologie het niet? Of is er een andere reden?

Aansturing van teams kent geheimen die we langzaam aan het onthullen zijn. Managers en teamleiders zitten vaker dan we beseffen te piekeren over hun mensen. Hoe kan het toch dat ze weerstand hebben, dat ze in de samenwerking blokkades opwerpen? En hoe kan het dat zoveel CEO’s steeds harder lijken te worden, en geen rekening meer houden met de gevoelens van mensen? Hormonen? Genen? Of iets anders?

Wie wat dieper in de processen tussen mensen kijkt ziet de sporen terug van overlevings- en voortplantingsrituelen; hoe goed wij mannen en vrouwen ze ook vermomd hebben. Maar de rituelen zijn ondergronds gegaan, we zijn ons er vaak nauwelijks van bewust of we verbergen het omdat we het genant vinden. En ondertussen bepalen ze ons gedrag, die man-vrouw verschillen. Want die verschillen zijn er. Dat we gelijkwaardig zijn wil niet zeggen dat we hetzelfde zijn.

Leeftijd heeft ook invloed. Als we ouder worden mengt mannelijkheid zich met vrouwelijkheid en omgekeerd. Daardoor worden we ook wat geschikter voor het aansturen van mensen. Vooral vrouwen doen het boven de 55 goed in de onderzoeken. De beste inzichten in teamdynamiek en bij werving en selectie krijg je als je leeftijd combineert met sekse. Gek dat dat zo weinig is benoemd in managementliteratuur. Dit boek biedt dan ook nieuwe invalshoeken en perspectieven.

Behalve dat het interessant is om gade te slaan, of om er deel van uit te maken, moet het ook nog aangestuurd worden. Hoe lukt zoiets in een poel van genen en hormonen? Daarover gaat dit boek van Bert Overbeek over mannen en vrouwen op de werkvloer. 35 jaar praktijkervaring wordt samengebundeld met recente inzichten in brein, evolutie en genetica. Onmisbare 21e eeuwse basiskennis voor iedere leidinggevende. Je gaat er anders door kijken en leiding geven. Beter.

Bert Overbeek twittert op Goeroetweets. Hij traint, coacht, geeft lezingen, ontwikkelt MD-trajecten, en verwerkt daarin de modernste inzichten over het brein. Deze week verschijnt zijn boek ‘Mannen en/of vrouwen’ over diversiteit op de werkvloer. Zijn vorige boek ‘Het Flitsbrein’ haalde de top 10. Het ging over besluitvorming, big data en intuïtie. Daar zijn ook workshops over. www.pitchersupport.jimdo.com 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *