Werken met passie

Soms kom je ze tegen: getalenteerde mensen waar de passie vanaf straalt. Mensen die helemaal ergens voor gaan en op die manier de top bereiken. Mensen die overduidelijk plezier hebben in wat ze doen. De kans is klein dat uw collega tot die groep behoort…

Ik vind het fantastisch om te zien als iemand plezier heeft in wat hij doet. Waarschijnlijk bezoek ik daarom zo graag concerten (en om de muziek natuurlijk). Artiesten stralen vaak op een ultieme manier passie uit. En talent, enthousiasme, gedrevenheid, ambitie, creativiteit, doorzettingsvermogen. 

Waarom houden die mensen het vol? Inderdaad, omdat ze bezig zijn met iets wat ze geweldig vinden, waar ze steeds weer energie van krijgen. Een goed voorbeeld van een artiest die ik hierom bewonder is Richard Bona (link). Een muzikaal natuurtalent en nog steeds volop in ontwikkeling. En altijd positief. Hij weet me elk concert weer te raken.
Waarom lijken dit soort mensen zo zeldzaam? Kijk eens om u heen, waar ziet u echte passie? Waarom is die passie onder managers ver te zoeken? Is het zo moeilijk om te (gaan) doen wat men echt leuk vindt? 

6 thoughts on “Werken met passie”

Gyuri 16 jaar ago

Passie, modewoord of echte nhoud? Carrie kijke eens op het volgende linkje, we hebben het denk ik over hetzelfde

http://www.1minutemanager.nl/2006/02/07/1minutemanager/strategie-bestuur/passie/

Carry 16 jaar ago

Hoi Gyuri, inderdaad ja, we hebben het over dezelfde schaarste. Hoe komt die schaarste denk jij?

Wouter 16 jaar ago

Waarom dat zo weinig te vinden is, tja.. uit ervaring kan ik zeggen dat het wel vaak te vinden is (kijk maar naar deze site) in kleine, startende bedrijven.. Bij mensen die, net als ik bijvoorbeeld, gegroeid zijn in de managersrol vanuit een doelstelling, een visie, een wens/droom, een concept.

Ikzelf maak het dus dagelijks mee dat die passie en drive er bij ons wel degelijk is. in ons geval komt dat, omdat wij (ik en mijn managementcollega’s), ons “eigenaar” voelen van wat we doen.. het was onze ‘droom’ 5 jaar geleden. Bij directe collega’s zie ik dat dus ook niet, die doen ‘gewoon hun werk’.

Daar zit mogelijk een verschil. En verder, tsja.. Bij muzikanten straalt het plezier er inderdaag vaak vanaf, omdat ze doen wat ze het leukste vinden. En muziek is ook emotie natuurlijk.. managen heeft direct niet zozeer met emotie te maken. Daarom zullen veel managers wel plezier hebben in hun werk, maar straalt het er niet zozeer van af. Wij managers staan niet te dansen, rammen niet hard op een tamboerijn of achter de drums. Ons doel is ook niet direct “mensen entertainen” – dus de noodzaak om passie uit te stralen is misschien minder direct aanwezig. Hoewel we natuurlijk wel mensen willen motiveren, en mijn ervaring is zeker dat je dat kunt doen door passie uit te stralen. Dat werkt!

Dus misschien zouden we het vaker kunnen/moeten doen, maar de vergelijking met muzikanten bevat wat mij betreft net iets te veel verschil in factoren.

Dit alles slechts mijn ongestructureerde gedachtengang.

Leuke site trouwens!

Carry 16 jaar ago

Wouter, leuke reactie. Naar mijn mening is de vergelijking met een muzikant wel degelijk terecht. Inderdaad zoals jij aangeeft is een muzikant bezig met wat hij het leukste vindt: muziek. En daarom geeft hij alles en houdt hij dit vol. Dus dat is de essentie volgens mij: bezig zijn met iets waarvan je hart sneller gaat kloppen. Zou ook voor meer managers mogen gelden. Overigens denk ik niet dat het primaire doel bij elke muzikant is om ‘mensen te entertainen’, dat is ‘slechts’ een gevolg wanneer blijkt dat mensen genieten van wat hij doet.

Christiaan 14 jaar ago

10 augustus 2008

De laatste reactie op  "werken met passie" dateert
van 18 december 2006. Dat is meer dan anderhalf
jaar geleden…..

Héél erg jammer…..

Jcup 14 jaar ago

Ik heb cassieres, pretparkmedewerkers, kraamhulpen, administratieve medewerkers, etc. allemaal gepassioneerd zien werken. Als je maar op je plek zit of deze creeërt. De vergelijking met muzikant gaat zeker op. Het is prachtig als iemand iets doet wat bij hem of haar past. Je ziet het gewoon….een lach, inspanning en grenzeloze energie. Wie is bereidt "zekerheden" los te laten om je passie te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *