Bent u een A-mens? Of een B-mens?

Ik ben een B-mens. Dat houdt in dat ik voor veel dingen minder geschikt ben omdat je op bepaalde momenten niet op me kan rekenen. Wat is het geval? De wereld bestaat uit A-mensen en B-mensen, en deze keer is het niet een besnorde gek uit Oostenrijk die dit verzonnen heeft. Het is onvermijdelijk waar dat A-mensen de wereld regeren en B-mensen slaafs te volgen hebben. Klinkt een beetje extreem-rechts, maar we vinden het de gewoonste zaak van de wereld.  We hebben het hier over verschillen in bioritme.

A-mensen worden wakker, zijn het vervolgens ook en na hun eerste kop koffie gaan ze aan het werk totdat ze weer naar huis gaan. Tegen het einde van de avond gaan ze slapen en de volgende dag herhaalt het patroon zich. Tot zover niks aan de hand.

Dan de B-mensen. Uit eigen ervaring: ik waggel richting badkamer zoals ik om 5 uur ’s ochtends over het Leidseplein zwalk op zoek naar mijn fiets.  Het is vroeg man! Daarna ga ik mijn dagelijkse dingen doen, waarbij het opvallend is dat ik vanaf een bakkie pleur of drie pas initiatieven neem. Zeg maar dat ik tot een uur of elf als een hersenloze zombie in een stoel zit of verdwaasd rondloop, net alsof ik ben weggelopen uit de clip van Thriller. Net als ik er een beetje ingekomen ben zie ik iedereen om me heen zijn spullen pakken en naar huis verdwijnen… Vreemd, maar goed ik moet nog boodschappen doen en de winkels gaan zo dicht, laat ik ook maar mijn biezen pakken. Goedgeluimd sluit ik aan in een rij van mensen die bekaf zijn en lopen te kiften op hun koters. Mijn inkakker komt na het eten wel, maar misschien ben ik wel alleen Mathijsmoe in een wereld die doordraait.

Laat ik eens vroeg mijn nest induiken dan ben ik morgen fit, zo denk ik bij mezelf. Niet dus. Tien tegen een dat ik wakker lig, me nog een keer om draai en de ribbels in het plafond ga tellen. Langzaam  gaan er alleen maar meer lampen in mijn hoofd branden… klik! Met een subtiele druk doe ik het bedlampje aan, ga lezen, maak een to-do-list voor morgen, pak mijn Nintendo DS en speel de sterren van de voetbalhemel of ik schrijf een nieuw blog. Je wilt niet weten hoeveel slapeloosheid er in mijn schrijfsels zitten. Met een pen tussen de lakens ben ik het allerproductiefst.

De meerderheid van de mensheid is een B-mens dat leeft in het ritme van een A-mens. Uit onderzoek is gebleken dat vroeg opstaan slecht is voor je hart en dat op maandagochtend de meeste mensen een hartaanval krijgen. Dat laatste heeft dan weer te maken met het feit dat ze van hun (natuurlijke) B-ritme naar het maatschappelijk aanvaarde A-ritme gaan, iets waar hun rikketik tegen protesteert.

Tel uit je voordeel in een B-ritme. De volksgezondheid wordt er niet slechter van, files worden korter omdat het verkeer gespreid wordt, en mensen worden alerter. Dit kunnen zomaar een aantal dingen zijn waar je vrolijk van wordt (behalve dan het mooie weer). Tot die tijd zullen we het bittere regime van de A-categorie moeten slikken.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Ernst Weda
Lekker dan, als de meerderheid van de mensheid B-mensen zijn die geleefd worden door de minderheid. Is het echt zo onvermijdelijk dat de A-mensen de wereld regeren?
Tijd voor revolutie?!
Carola Kruijswijk
In dit verhaal mis ik eigenlijk de rol van technologie. Ik kan me voorstellen dat een maatschappij die niet beschikt over kunstlicht, het van het daglicht moet hebben en streng optreedt tegen ´luilakken die hun dag verkwanselen´.  Is daar al eens onderzoek naar gedaan? Ik vermoed dat juist nieuwe technologie ertoe kan bijdragen dat ieders bioritme wordt geaccepteerd. Internetbankeren, bestellen bij albert.nl, het kan allemaal op elk moment van de dag. Je chef heeft er geen belang bij dat jij overdag aan een plan werkt, als het er maar is op het moment dat het besproken moet worden... of ben ik nu te idealistisch? Overigens wordt ook verteld dat bij pubers het brein verandert en slecht in staat is om een A-patroon vol te houden, vandaar dat in de USA sommige scholen hun aanvangstijden hebben aangepast.  In NL is het geloof ik nog niet zo ver.  Maar het zou een mooie zet zijn voor een organisatie die het niet kan hebben van internet of telefoon, omdat het om irl contact gaat. Maar dan is het voor A-docenten en leerlingen weer niet optimaal...
Dus revolutie? Lijkt me niet nodig. Technologie inzetten om de scherpe randjes eraf te halen lijkt me beter.  En een beetje relativeren. Scheelt ook heel veel scherpe randjes.
 
wilbrand kuijt
Hoi Pieter, Een prikkeld stukje! Ik merk dat het me irriteert dat de mens ingedeeld wordt in 2 groepen A en B. Net alsof het om een indeling gaat van goed en fout. Ik vind dat je nogal afbreuk doet aan de diversiteit van de mens en haar gedragingen. Kijk naar de menselijk psychologie. Er zijn niet voor niets zoveel verschillende stromingen, opvattingen en modellen om een poging te wagen de menselijke geest en haar afgeleiding het gedrag te verklaren. A en B vind ik  teveel doorgeslagen het is alsof je de wereld kan verklaren door een goed- en een foutbeoordeling.
Pieter
Prettig te lezen dat het prikkelt, zo is het ook bedoeld. Wat ik niet bedoelde te zeggen is dat je mensen al te strikt  kan classificeren, laat staan dat je daar een waardeoordeel over zou moeten vellen. Mijns inziens heb ik dat niet gedaan.
Wat ik wel wil aangeven is dat het dominante dag/nachtritme bepaalde tijden kent, zie daarvoor de term kantooruren - een begrip, nietwaar? Juist omdat mensen zo verschillend in elkaar zitten zou ik veel liever zien dat mensen op flexibeler tijden zouden kunnen werken, namelijk wanneer zij dat <em>zelf</em> prettig vinden. Nu is het meestal de klok in combinatie met de manager die het laatste woord heeft.
Ariënne van der Plas
Hoi Pieter, heel herkenbaar hoor ;-) ben duidelijk een B-mens in A-ritme (door werk en gezin).  Door de huidige technology kun je makkelijker 's avonds thuis werken als je dat wilt. Makkelijk maar het kan ook een valkuil worden voor B-mens... je moet 's morgens toch weer vroeg  je bedje uit...
Ticia Luengo Hendriks
Er is inderdaad meer dan A en B: de verdeling loopt van 15% ochtendmens via 60% dagmens naar 25% avondmens... Ook is gebleken dat onze interne klok gestuurd wordt door het zonnelicht en dus de zonnetijd, niet door de maatschapelijke kloktijd. En omdat wij op Berlijnse tijd zitten is 7:00 uur opstaan in de winter eigenlijk 6:20 en nu in de zomertijd eigenlijk 5:20... Dan zijn de van nature dagmensen al snel B-types!
Verder heb je gelijk dat het de productiviteit en volkgezondheid absoluut niet ten goede komt.