Samenwerken: liever niet!?

Misschien merkt u het zelf ook: Samenwerken is hot in organisatieland!
In personeelsadvertenties worden medewerkers gezocht die goede teamplayers zijn, organisaties hebben het werk georganiseerd in teams. Soms denk ik dat samenwerken en werken in teams een doel op zich is geworden.

Maar is jouw ondermening er daadwerkelijk bij gebaat? Helaas meestal niet. Als het werk alleen gedaan kan worden zou ik zeggen: doen! Samenwerken brengt coördinatiekosten met zich mee, wat het product dat je maakt of de dienst die je verleent, duurder maakt. Uit onderzoek blijkt dat werken in teams duurder is dan werken in traditionele organisatiestructuren.
Er zijn twee redenen om toch het werk te organiseren rond een team. De eerste is de kwaliteit: teamwork kan een hogere kwaliteit eindproduct opleveren, doordat iedereen zijn eigen unieke competenties inbrengt. Met nadruk op kán, omdat in de praktijk dit zelden gehaald wordt. Het probleem zijn de “eigen unieke competenties”. Deze zijn vaak niet zo uniek en groepen blijken homogener dan gewenst. De geroemde diversiteitsgedachte van teams, wordt dus maar zelden waargemaakt. Meestal zoeken we iemand zoals onszelf, dat is wel zo gemakkelijk samenwerken.
De tweede reden voor het werken in teams is dat het meer voldoening geeft aan de medewerker, in vergelijking met traditionele vormen waarvan ‘aan de lopende band werken’ wel het meest exemplarisch is. Dit is zonder meer waar. Vanuit de HRM-gedachte is dit zeer lovenswaardig. Vanuit een bestuurdersgedachte moet het ook geld opleveren.

Wil je als organisatie goed samenwerken dan moeten juist deze 2 groepen – de HRM-ers en de bestuurders – goed samenwerken! Hoe minimaliseren we de coördinatiekosten én maximaliseren we de kwaliteit in teams? Hoe stellen we een divers team samen? Als organisaties afdoende antwoord op deze vragen weten te geven, dan zou samenwerken zomaar geld kunnen gaan opleveren!

Meer informatie op groepsdynamiek.nl en 360test.nl.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>