Thuiswerken?, maak afspraken

Thuiswerken moet kunnen, het is en blijft een kwestie van goed vertrouwen. De een kan dat aan de ander ziet het toch al gauw als een escape om de vakantiekaart niet weer te hoeven laten aftekenen.
Als mijn medewerker(s) thuis zouden willen werken heb ik hier niet echt veel moeite mee. Ik zou wel van tevoren afspreken wat ik verwacht dat opgeleverd gaat worden, zo kan ik controle houden of iemand niet te lang achter de X-box heeft gehangen of zich al te diep heeft ingegraven op het WWW.
Misschien heeft thuiswerken nog niet zo’n grote vlucht genomen omdat mensen denken dat ze op kantoor onmisbaar zijn maar met de huidige stand van techniek zou dit geen probleem moeten zijn. Ik denk dat thuiswerken dusdanig efficiënt werkt dat je best wel even achter de PC of labtop kan weglopen om een luier te verschonen, een bakkie te doen o.i.d. zonder een schuldgevoel te ontwikkelen richting je werkgever. Afsluitend ben ik voor thuiswerken mits er goede afspraken zijn gemaakt. Dit moet zeker meehelpen het fileleed te verzachten. Dus geen dubbeldeks snelwegen maar dubbeldeks glasvezelnetwerken.

7 thoughts on “Thuiswerken?, maak afspraken”

Carry 16 jaar ago

Beste R. van den Berg, je schrijft dat je bij thuiswerken afsppraken zou maken over wat je verwacht dat wordt opgeleverd, om zo controle te houden op het  X-boxgedrag van de medewerker. Wat ik nou interessant vind is: waarom vind je deze controle zo nodig? Je begint je column met 'het blijft een kwestie van goed vertrouwen', maar vervolgens geef je toch aan te willen controleren of de medewerker geen misbruik maakt van het thuiswerken. Daar blijkt toch niet echt goed vertrouwen uit? Waarom zou een medewerker er misbruik van maken? Ik vind dat niet echt een positief uitgangspunt.    
Dit roept de volgende vraag bij mij op: hoe controleer je dan of mensen die wel op kantoor aanwezig zijn niet teveel lummelen? Maak je met hen ook afspraken over het op te leveren werk aan het einde van de dag? Of geeft alleen de zichtbare aanwezigheid van de medewerker voldoende vertrouwen? 

Marielle Verhoef 16 jaar ago

Zichtbare aanwezigheid op kantoor wil helemaal nog niet zeggen dat mensen ook optimaal presteren. Ook op kantoor worden kletspraatjes gemaakt, rookpauzes gehouden, op internet gesurfd en suffig voor zich uit gestaard. Maar het gaat toch uiteindelijk om de prestatie die iemand oplevert?

Carry 16 jaar ago

Helemaal mee eens Marielle, dat is precies wat ik bedoel. Ook op kantoor kunnen mensen hun tijd verdoen, dat verschilt volgens mij niet van thuis werken. Maar wat ik vaak merk, is dat bazen de neiging hebben om de thuiswerkers wel te controleren (want die zijn onzichtbaar, dus oei wat zouden ze aan het doen zijn…), terwijl aanwezige medewerkers op kantoor alle vertrouwen krijgen (zie je wel, hij zit achter de pc dus hij werkt hard…). Ik vind dit niet consequent en daarnaast vind ik dat medewerkers altijd (thuis en op kantoor) bij voorbaat het vertrouwen moeten krijgen, tenzij daadwerkelijk gebleken is dat de prestatie niet goed genoeg is.  

Marielle Verhoef 16 jaar ago

Je hebt gelijk, er is vaak bij voorbaat een soort wantrouwen ten opzichte van thuiswerkers. Toch heb ik zelf wel redelijk goede ervaringen, maar ik communiceer ook altijd erg duidelijk over de redenen van thuiswerken. In mijn huidige situatie is dat vaak het ontsnappen aan drukte, in mijn thuissituatie is rust en stilte aanwezig, op de werkplek niet. Voor klussen die concentratie vergen, zoek ik daarom mijn heil thuis. Ik zorg wel altijd dat ik 'aanwezig' ben door dezelfde dag nog een stuk te mailen bijvoorbeeld. Dan zien ze toch wat je gedaan hebt. Zou dat in het algemeen een tip voor thuiswerkers kunnen zijn? Zorgen dat je via mail en/of telefoon je aanwezigheid laat blijken?

R. van den BErg 16 jaar ago

Beste Carry,
Vertrouwen is goed (en moet) maar controle is beter. Klink bekend in de oren zeker? Met controle bedoelde ik dat niet anders dan op kantoor (waar inderdaad net zo goed gelummeld kan worden)  afspraken gemaakt worden over uit te voeren werkzaamheden. In het werkoverleg wordt de voortgang besproken ongeacht of het werk thuis of op kantoor is uitgevoerd.

Carry 16 jaar ago

Ach wat zal ik zeggen. Ik heb op zich natuurlijk niets tegen het bewaken van de voortgang. Alleen ik begrijp niet waarom zoveel managers het thuiswerken en de spreekwoordelijke X-box in één adem menen te moeten noemen (vaak ook nog zogenaamd grappig, maar ondertussen wel met serieuze ondertoon). Totaal irrelevante vergelijking die m.i. niets meer aangeeft dan de angst van zo'n manager dat hij misschien toch door de thuiswerker bedonderd wordt. En dat vind ik een slechte zaak.

Kester 13 jaar ago

@ Carry: Dit komt omdat de meeste werknemers geen klote uitvoeren als het maar even kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *