Nederlands talent in China (1)

Arjan Schep heeft vier jaar lang voor de Bloemenveiling Aalsmeer gewerkt. Hij nam er deel aan het Young Potentials-traject en werkte in drie functies. Onlangs ging hij naar Guangzhou in China. Zijn verhaal.
‘ De VBA heeft het talent om haar mensen lang vast te houden, vijftien jaar dienstverband is eerder regel dan uitzondering. Ik heb er gewerkt als Areamanager Import, projectmanager Import en projectmanager Corporate eBusiness en had veel contact gehad met kwekers en kopers. Ik ben eigenwijs geweest, goed bezig geweest, soms teveel aanwezig geweest, met het welzijn van de VBA bezig geweest en met mijn eigen toekomst bezig geweest. Toen was het klaar. Ik wilde een andere omgeving, ik wilde internationaal, ik wilde minder regels en formulieren. Even geen Nederland meer. Ik vond een andere baan, in China!’
Hieronder een paar impressies van Arjan.

Van Aalsmeer naar China, het kan. Ik ben niet de enige (jazeker er zijn er meer!). China biedt mogelijkheden, die heb ik aangepakt, en nu zit ik in het Noorden dichtbij de Mongoolse grens op een hotelkamer dit stuk af te maken. O ja en ik heb net kwal gegeten, ik wist het niet, het was niet helemaal de bedoeling, maar smerig was het niet, het schijnt zelfs gezond te zijn.
  
 
…….China is het land van de ongekende mogelijkheden. Amerika is namelijk uit, Afrika staat stil en Europa verdrinkt in de regels. Dit is een beetje gechargeerd, maar het is wel waar dat China helemaal ‘hot’ is. Het buzzt hier gewoon van activiteit. Overal waar je komt praten mensen over ondernemen. Je ziet de mensen met dag rijker worden. Overal worden enorme gebouwen de grond uitgestampt, vormgegeven door Europese architecten. Alles is hier te koop en het aantal winkels overstijgt bijna het aantal woonhuizen in China. Iedereen probeert geld te verdienen …….
                                                                     
                                                                (zie verder deel 2)
 
 
 

10 thoughts on “Nederlands talent in China (1)”

rick 18 jaar ago

Tof bericht, ik wil ook in China werken

Bas Schenk 18 jaar ago

Lekker gaan naar China!

Bert 18 jaar ago

En wel nu!

René Baks 18 jaar ago

Rick: toch even een woord van waarschuwing tussen de korte ‘halejula’ berichtjes. Er zitten ook mindere kanten aan in het buitenland werken. De moeilijkste is eenzaamheid, iets wat je gegarandeerd tegen gaat komen.
Ik wil je zeker niet ontmoedigen, want voordelen zijn er genoeg. Maar een beetje voorbereiding maakt het plezier des te groter. Veel succes en vooral plezier mocht je de keuze maken om te gaan, waar dan ook heen!

Bert Overbeek 18 jaar ago

Sommige mensen komen eenzaamheid tegen op reis; anderen thuis. Ik vind het geen belemmering, Rene. En de instelling bevalt me. Ik heb al eerder aangegeven dat ik

René Baks 18 jaar ago

Bert: dat ik……? (en dan).

Met je eens dat je eenzaamheid ook thuis kan tegenkomen. Maar eenzaamheid in het buitenland heeft de neiging om sneller erger te worden (geen toegang tot vrienden en familie (bijv: tijdverschil) en geen eigen taal, etc).

De instelling van avontuur juich ik ook toe. Maar net als vakantie is de voorbereiding bij mij de halve pret.

Bert Overbeek 18 jaar ago

…dat ik denk dat jonge bazen in de toekomst bereid moeten zijn om het land te verlaten. Jij was het toen niet met me eens, en ik vond je argumenten van een bijzondere schoonheid. Dat kan he, het niet eens zijn, maar toch andermans argumenten betoverend vinden.

Ook op je laatste posting heb ik wat aan te merken, al blijf ik je kijk fris vinden. Eenzaamheid in het buitenland heeft sneller de neiging om erger te worden. Ik heb een totaal andere ervaring, onder meer in Nieuw-Zeeland. Bovendien hebben we tegenwoordig toch internetcafe’s. Je kan in de punt van India lezen hoe het weer in Wapserveen is. Hoezo geen toegang tot vrienden?

Voorbereiding is mooi, daar heb je dan weer gelijk in, vind ik. Ik ben zelf bezig met de voorbereiding van een reis naar Spanje. k word er blij van…

René Baks 18 jaar ago

Aah (ahha-belevenis) die discussie kan ik me nog herinneren. Die ging over de stelling dat Nederland geen klimaat had om jonge-bazen te boeien. Potentials zouden voor het echte werk dus naar het buiteland moeten gaan. Daar zit de groei.
Die is volgens mij anders dan de discussie nu. Hier gaat het om iemand die naar het buitenland wil om te groeien, leren, etc. De vorige discussie is dat iedereen, semi verplicht, naar het buitenland moest omdat daar het echte werk gedaan wordt.
Als het past in je wensen, levenstijl, dan raad ik iedereen aan om een paar jaar in het buitenland te werken. Maakt je volgens mij een rijker mens.
Bedankt voor het compiment over mijn argumenten en ik ben het eens met je opmerking! Argumenten kunnen mooi zijn al ben je het niet eens.

Bert Overbeek 18 jaar ago

In de vorige discussie, Rene, met alle respect, werd niet zozeer gesteld dat iedereen ‘semi verplicht naar het buitenland moest’ maar dat onze jonge bazen de bereidheid moeten hebben om het land te verlaten in de toekomst. De bereidheid. Ietwat gechargeerd voorspelde ik toen een grote volksverhuizing, en met die mogelijkheid houd ik nog steeds rekening, al zal ie wel niet morgen gaan plaatsvinden.

Er is overigens nog een reden om iets dergelijks aan te nemen: de Europese gemeenschap. Zoals nu mannen en vrouwen uit Drenthe in ’s Gravenhage werken, en Limburgers in Groningen, zo zou het straks wel eens zo kunnen zijn dat de man uit Liguria zijn emplooi vindt in het Belgische Lier. Schaalvergroting heet dat. Ik hoor er nooit iemand over en vindt het een reeele optie.

Voor ondernemers is dit minder ver weg. In Utrecht zag ik een Greg uit Canada geweldige taarten bakken in zijn ‘Sweet things’. (zie ook http://www.pitchersupport.nl/bertoverbeek/weblog/index.php, onderwerp ‘Sweet things’) Moge deze Greg ons tot voorbeeld zijn!

Henk Michelbrink 13 jaar ago

Ik heb ervaring als kwaliteitscontroleur in de metaalsector.

D.A.F Trucks
Snoeks Automotive

Heb een eigen metaal bedrijf gehad in N.L

Zou nu graag in China soortgelijk werk doen als freelancer.

Ik woon momenteel in Thailand(6 jaar) maar ben bereid om te pendelen of te verhuizen.

Gr henk Michelbrink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *