Ga eens samenwerken in plaats van mekaar voor rotte vis uit te maken

Er zijn nog steeds mensen die beweren dat er in Nederland niet wordt gediscrimineerd op de werkvloer. Het tegendeel blijkt waar, en niet zo’n beetje ook. Ik hoor in mijn netwerk regelmatig terug dat de uitingen grover worden. Nu is er bij de politie een zwartboek verschenen dat zeer schrijnend laat zien hoe ernstig het is.

Voor mij is het duidelijk: we moeten ophouden met dat zinnetje: ‘ik discrimineer niet hoor maar…’ Of ‘ik ben geen racist hoor, maar…’ In Nederland komt gewoon discriminatie en racisme voor, en in een bepaald segment van de samenleving verhardt dat. Dat het onzin is, behoeft geen betoog, maar het helpt ons gewoonweg niet. SAMENWERKING, mensen, elkaars kwaliteiten benutten, daar gaat het om.

Ongeacht wat je van de zwarte piet discussie vindt, of van de standpunten van Sylvana Simons, de wijze waarop ze wordt beledigd in die discussies laat een wereld zien die steeds op ‘Maaskantje’ gaat lijken. Met dit verschil dat dat nog als humor gezien kan worden. In het debat met Sylvana Simons gaat het werkelijk alle grenzen te buiten. En dat geldt ook voor het rapport van de politie. Want wat wordt mensen met een niet-westerse achtergrond door hun collega’s voor de voeten gegooid? Het liegt er niet om.

‘Monkey.’

‘Zwarte kankersmoel’.

Wat zijn we in hemelsnaam aan het doen? Wat levert het ons op? En het houdt niet op bij schelden.

Tekeningen waarop een collega met een niet-westerse achtergrond als arrestant is afgebeeld. Leidinggevenden die gedogen dat in een divers gezelschap Wilders-posters worden opgehangen. Dat zijn gegevens uit een rapport dat 26 agenten met een niet-westerse achtergrond presenteren. Het zwartboek laat zien dat het met de diversiteit op een aantal plekken gewoon heel slecht is gesteld. Alles wat anders is, wordt buitengesloten. Een gelovige man die een poster van een naakte vrouw bedekt, krijgt geen contractverlenging.

-Nederland is van ons, roept een jongen van 19 zonder scrupules, waarbij hij de vrijheid voelt om daar zeer fel over door te discussieren. Ze moeten met hun poten van onze feestjes en tradities afblijven.

Met hun poten. ‘Onze’ feestjes. Zwarte kankersmoel. Monkey. Het is vechttaal. En het is de schrijnende werkelijkheid en niet alleen bij de politie, waarmee we te maken hebben als we diversiteit willen bevorderen in onze samenleving. Je komt er echt niet alleen met rapportages, commissies en quota.

Kijken we naar dingen die we hebben aan te pakken als we diversiteit willen bevorderen. Een paar dingen vallen daarbij op:

-een onbeschofte manier van anderen bejegenen; grof uitschelden;

-openlijke discriminatie die niet gecorrigeerd wordt;

-grapjes over iemands uiterlijk;

-subtiele uitingen van discriminatie;

-uitgaan van het eigen gelijk; en

-ongenuanceerdheid en onverzoenlijkheid in de discussie.

Ieder inlevingsvermogen ontbreekt. Het is hard, gemeen soms, en men voelt zich vrij om het te doen.

Dat verander je niet met een beleid, dat alleen maar quota bevordert. Er moet veel meer gebeuren. Je moet de manieren, en de denkbeelden daarachter aanpakken. In de praktijk. In teams, op werkplekken, soms op individueel niveau. En dat is precies wat ik betoog in mijn  boek ‘Diversiteit’. Het gaat om het ontwikkelen van mensen. Om het aanpakken van een mentaliteit.

Onbeschoftheid en ongenuanceerdheid, die mentaliteit van ‘ik zal het nu eens even eerlijk zeggen’ om vervolgens grof te worden, daarmee redden we het niet als samenleving. En dát zal je moeten aanpakken. Hoe dan ook. Wie denkt dat ie daar Nederland een dienst mee bewijst, slaat de plank geweldig mis. En organisaties zijn bij uitstek de plekken waar dat kan.

Komop mensen, laten we eens ophouden met dat grove gedoe. Dat gaat ons niets opleveren…

Bert geldt als een autoriteit op het gebied van diversiteit, maar is ook dol op zijn vak waarin hij wordt benaderd als trainer, management developemer, interim manager en team- en personal coach. Daarbij wordt hij happy van schrijven en lezingen. De interactie met mensen, om samen verder te komen, daar wordt hij blij. Elkaar versterken dus. Website: pitchersupport.jimdo.com 

2 thoughts on “Ga eens samenwerken in plaats van mekaar voor rotte vis uit te maken”

HP 3 jaar ago

Bert,
Heb je een linkje naar dat rapport?
Thnx

Freek Duveen 3 jaar ago

Het gaat om begrip. Het is niet zo moeilijk om te begrijpen dat donkere mensen zich ongelukkig voelen bij de figuur van Zwarte Piet. En om op grond daarvan wat van je eigen ruimte weg te geven.
Het omgekeerde geldt ook. Ik ken de casus niet, maar ik zou niet zomaar een naaktposter afplakken, omdat die niet rijmt met mijn geloofsovertuiging. Ook daar past ruimte voor de ander in een seculiere, inclusieve samenleving.
En dan heb ik het nog niet eens over agressieve, witte jongemannen die een vergadering van een gemeenteraad verstoren, omdat zij tegen de komst van vluchtelingen zijn. En evenmin over Marokkaanse jongens die homo’s in elkaar slaan. Allebei koren op de molen van de “andere” partij.
Tot slot: onderschat de rol van het establishment niet. Als je een politicus met distantie en vervuld van de eigen politieke correctheid over deze problemen hoort praten, hoe kun je dan mensen persoonlijk aanspreken op empathie en inschikkelijkheid?
En eigenlijk ben ikzelf ook medeplichtig. Ik spreek mensen op sociale media al heel lang niet meer aan op hun gedrag als ze weer eens aan het schelden zijn. Op Sylvana Simons bijvoorbeeld …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *