Big Data en onze valkuilen…

_20090927_14395706Dagelijks ben ik aan het werk in bekende Nederlandse en internationale organisaties. En daar valt me op dat de waan van de dag regeert. IT-afdelingen zijn druk bezig om van alles te implementeren maar wat de impact daarvan is, realiseren zich echt veel te weinig mensen.

Big data hebben de toekomst. Computers en robots gaan de komende jaren veel doen met onze samenleving. Steeds meer computers zullen met elkaar verbonden zijn. Organisaties kunnen met een druk op de knop relevante big data te pakken krijgen. Hierdoor zal de kwaliteit van hun beslissingen verbeteren. Volgens deskundigen leidt dat tot 25% omzetverbetering.

Ik heb al vaker gezegd dat nog veel te weinig mensen bezig zijn met die toekomst, met name medewerkers en hun directe teamleiders. En organisaties moeten daar iets aan doen. Bij ING werden er ‘zomaar’ 2300 mensen ontslagen door digitalisering.

Met andere woorden: het bedrijf gaat het beter doen en met minder mensen. Mede daardoor zien we de maatschappelijke tendens dat de economie groeit maar dat de werkeloosheid niet terugloopt. Ik voorspel dat dit de tendens van de nabije toekomst wordt. Meer welvaart, minder banen.

Bedrijven kunnen niet anders. In het vrije markt systeem gaat het om concurrentie, en die zal ook de markt van de toekomst bepalen. Als je niet meegaat, val je om, is de redenering. Dus zal de politiek zich hier moeten laten gelden. Daarover schreef ik al eerder.

Onze omgang met big data kent, zoals ik in mijn top 10 boek ‘Het Flitsbrein’ (http://futurouitgevers.nl/auteurs/bert-overbeek/) schreef, veel valkuilen. We leggen verkeerde verbanden en kiezen voor de verkeerde gegevens. Het is ook niet gemakkelijk om op internet de meest treffende informatie te vinden. Dat is echt heel moeilijk, en IT’ers wachten dan ook op een zogenaamde ‘supercomputer’ die die informatie voor ons selecteert.

Tot die tijd zullen we het moeten doen met onszelf. En ook daarna trouwens, want het menselijk brein is niet betrouwbaar als het gaat om de omgang met gegevens van feiten. De evolutie was geen perfecte schepper, ons brein heeft zich in een heel lange tijd gevormd, en is niet zomaar even in de richting van de moderne tijd bijgespijkerd.

Ik help organisaties en medewerkers in de praktijk met de workshop ‘Voorkom valkuilen bij big data’ (Voor info: pitcher.support@hetnet.nl) . Deze workshop gaat over de typische fouten die we maken bij interpretatie van gegevens, over het gebruik van intuitie in de moderne tijd en over de veranderingen op het werk de komende jaren.

Bert Overbeek (manager, trainer, coach) schreef twee top 10 boeken en helpt organisaties in de overgang naar de moderne tijd. De workshop ‘Voorkom valkuilen bij big data’ duurt van 9.30 tot 16.30 en wordt gegeven in het midden  van het land. U kunt informatie inwinnen via pitcher.support@hetnet.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *