Oude bazen redden het niet meer

Ik weet het nog goed. Op de middelbare school moest ik verplicht universiteiten bezoeken om erachter te komen welke studie ik wilde gaan volgen. Nog belangrijker was het beroep dat ik zou kiezen zodra ik de collegebanken achter mij zou laten. Kiezen… was het maar zo simpel!

De tijd dat je professor je doorverwijst naar iemand binnen het bedrijfsleven is verleden tijd. Voor een traineeship van een grote bank, consultancy kantoor of FMCG bedrijf komen 2.000 aanmeldingen binnen. Er is slechts plek voor tientallen. De concurrentie is moordend en recruiters stellen strenge eisen. In die massa dien jij je te onderscheiden als student en jonge baas. En daar dien je mee te beginnen als je nog groen achter je oren bent.

 

De professor leert het je niet

Acht jaar studeren zoals Mark Rutte? Forget it! Als jij niet achteraan wilt sluiten in de rij der afgestudeerden dan doe je er goed aan om nevenactiviteiten te ondernemen. Het liefst vanaf je eerste studiejaar. Bier heffen wordt daar helaas niet onder verstaan. Recruiters zoeken naar studenten die commissies hebben vervuld, met buitenland ervaring, goede cijfers kunnen laten zien en het liefst bestuurservaring hebben opgedaan. En dan nog zijn er veel studenten die ook deze checklist af kunnen vinken. Het is niet eenvoudig om in deze krappe arbeidsmarkt een gewilde baan te vinden. Zeker niet als het gaat om een traineeship. Als je jezelf wilt profileren zul je dus je best moeten doen. Sluit je aan bij een studentenvereniging voor je sociale vaardigheden en/of bij een faculteitsvereniging waar je daarnaast ook organisatorische vaardigheden opdoet. Van je professoren zul je die skills niet leren.

 

De student is op zichzelf aangewezen

Van hen leer je hoe je moet onderzoeken, hoe je problemen dient te analyseren en hoe je hier modellen op los kunt laten gaan. Dit zijn belangrijke aspecten voor je toekomstige carrière maar de arbeidsmarkt vraagt echter ook om de andere vaardigheden. Universiteiten zouden hier beter op in kunnen spelen. Het zijn vanuit oorsprong geen bemiddelingsbureaus tussen studie en bedrijfsleven maar een diepergaand aanbod zou menig student helpen om zich voor te bereiden op intensieve sollicitatieprocedures en eisen van recruiters. Maar met het zeer beperkte aantal contacturen en verdergaande bezuinigingen blijkt dat een grote uitdaging. Gelukkig worden er wel initiatieven gestart en krijgen career offices meer aandacht. Zij zorgen er o.a. voor dat er kansen zijn om stages te lopen die aansluiten op het curriculum. In het individualistische leven op de universiteit dient de student zich daarnaast zelf verantwoordelijk te voelen voor zijn professionele ontwikkeling. Ook sinds de komst van de langstudeerboete blijft het verstandig om ervaring op te doen in het organiseren van professionele activiteiten zoals congressen en carrière evenementen. Het verrijkt je leven en kans op een goede baan.

 

Een zes is onvoldoende

Iedere student die zich nog aangetrokken voelt tot een zesjesmentaliteit zal het na het afstuderen lastig krijgen. Zij moeten niet verwachten meerdere job opportunities op een presenteerblaadje te krijgen. De realiteit is anders. Ontwikkel jezelf en ontdek meer van de wereld dan enkel de collegebanken en Powerpoint slides. Als je die uitdaging aangaat zet je een goede stap om al jong een baas te worden! De keuze als afgestudeerde student is niet langer voor welk bedrijf je gaat werken, maar of je besluit om jezelf te ontwikkelen en je daarvoor actief in te zetten. Alleen dan heb je straks keuze.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Pim Hermans
Inmiddels is de langstudeerboete van de baan. Zeker een positieve ontwikkeling voor studenten die tijd willen vrijmaken om zichzelf te ontwikkelen buiten de studie om.
Maarten
Inmiddels is dit artikel ook al behoorlijk achterhaald. Het werkt al zeker een jaar of 10 op deze manier.

Het is zelfs behoorlijk doorgeslagen naar mijn mening. Sociale, commerciele en/of organisatorische vaardigheden worden momenteel belangrijker gevonden dan inhoudelijke diepgang en (basis)kennis. Ik denk zelfs dat het mede een oorzaak van de crisis is.