Zo'n lockdown kan nog wel wat intelligenter...

Een kleine brainstorm om de lockdown intelligent opener te maken. Dit als bijdrage aan de discussie daarover. 1. Laat zakelijke bijeenkomsten tot 10-15 personen toe, en garandeer dat mensen op anderhalve meter van elkaar blijven. 2. Restaurants die de anderhalve meter aanhouden kunnen open. Geldt ook voor terrassen. Hier niet meer dan 3 personen.

3. Sporten waarbij de afstand wordt gerespecteerd kunnen doorgaan. Tennis bijvoorbeeld. 4. Winkels kunnen weer open, met AH-achtig beleid. Karretjes, handen wassen, etc 5. Vervang kantoorwerk waar dit kan een paar dagen blijvend door thuiswerken. Internationale meetings ook vooral via video conferencing. Klimaat vaart er wel bij (les corona: natuur knapt op)

6. Scholen zo spoedig mogelijk open. Jongeren blijken voor het merendeel niet heel ziek te worden. Uitzonderingen daargelaten. Maar vaak hebben die al onderliggende problemen. Dat weet je dan. 7. Beperkte toegang in bioscopen, pretparken, concertzalen, musea. Goed controleren. 8. Natuurparken kunnen bezocht worden maar wel met afstand. (Ik zou niet weten waarom mensen die zich aan de afstand houden geen bos- of strandwandeling kunnen maken) 9. ... Graag meer tips. Bedenk: dit is een brainstorm. Nog niet helemaal doordacht. Ik wil alleen het denken op gang helpen over hoe we de lockdown kunnen verlichten en de economie op gang kunnnen houden/krijgen. Samen.

 

Bert Overbeek is trainer, coach en schrijver. Hij werkt ook online. Binnenkort verschijnt zijn zevende managementboek; een boeiende samenvatting van al het voorafgaande over switchend leiderschap. Bert doet ook lezingen en is bereikbaar via bert_overbeek@hotmail.com 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Ir. Jan G.M. van der Zanden
Lid sinds 2019
Vind je het niet bizar, dat we t.b.v. een zeer nauwkeurig te omschrijven relatief kleine doelgroep van kwetsbaren van 1% van de bevolking (mensen met al vrij ernstig lijden, niet speciaal ouderen, maar wel voornamelijk ouderen), 100% in quarantaine plaatsen?

En is het niet curieus dat juist die doelgroep en hun verwanten nu het hardste klaagt over deze quarantaine en een belangrijk deel van de Tweede Kamer debatten gaat over het versoepelen van de bezoekregels van juist deze doelgroep?

En is het niet schrijnend dat juist de instituten, waarin die kwetsbaren zitten, nu zelfs haarden van besmetting blijken te zijn?

Vind je het dan gek dat een toenemend, maar nog steeds heel klein aantal mensen, steeds luider roept dat die 1% op vrijwillige basis veel beter moet worden beschermd t.b.v. van hun eigen veiligheid en ter voorkoming van overbelasting van de IC's en dat de rest moet worden bevrijd?

En dat er dus ook toenemend, maar nog steeds in stilte uit schaamte, gezegd wordt dat de Lock down voor die 99% van de bevolking totaal zinloos is omdat die zorg-technisch zelfs voor die 1% praktisch niks oplevert, maar wel ongelofelijke schade aanricht en dus moet worden opgeheven? Maar dat mag je niet zeggen, want dan ben je een Nazi..........

Lees onderstaande artikelen eens...... Want de reguliere media framen nog steeds vrij consequent de leugen dat "economie en zorg nu eenmaal 1:1 samengaan". Het is nu zelfs nog veel erger: Er is inmiddels een overduidelijke tegenstelling tussen Coronazorg en alle andere zorg en welzijn. Dus nog los van het geld en de economie!

https://www.quotenet.nl/nieuws/a32181707/bevolking-moet-na-28-april-massaal-in-opstand-komen-tegen-beleid/
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/14/doden-in-verpleeghuizen-zoek-niet-naar-schuldigen-maar-richt-je-op-kwaliteit-van-leven-a3996741
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/16/we-zijn-bezig-harakiri-te-plegen-we-overreageren-a3996962
christian ter maat
Mijn LinkedIn Post van 6 april:

Corona Control-Alt-Delete; hoe kunnen we van Parking naar de Drive?
Published on April 6, 2020

"Creativity is contagious, pass it on.” [Albert Einstein]



Ik nodig u op LinkedIn uit om mee te denken naar het herpakken van ons vertrouwde leven en de reboot van de economie met zorg voor een veilige samenleving. Of straks blijkt dat Zweden, Nederland of een ander land het smartste lock-down systeem had, is niet zo relevant.

Wat kunnen we nu doen en wat in de komende weken?

CASE 1 - sporten

Contactsporten voorlopig nog niet.

Tennisbanen kunnen open, niet het clubhuis cq kleedkamers en douches [evt. de toiletten]. De baan online afschrijven en controle door de club of bijvoorbeeld evenementen medewerkers, welke nu werkloos zijn.

Fitnessclubs; 24/7 open een max aantal sporters tegelijk. Ook online boeken en detectie/chip poortjes bepalen of hebt geboekt. Ook hier toezicht op centrale punten door enkele medewerkers. Nog geen groepslessen of kleedkamers.

Golfbanen; op gepaste afstand [min 1.5M, maar dat is eigenlijk altijd al zo] in een flight van max 4 personen, geen clubhuis functies [behalve toilet], online boeken en de balie open voor green fee betaling.

No alt text provided for this image


CASE 2 - openbaar vervoer

Roger van Boxtel, CEO NS, is bang dat zijn medewerkers besmet raken bij treinen inzet. De machinist zit in zijn cabine, de conducteur sluit de deuren en gaat naar zijn hok, de toegang wordt door elektronische poorten geregeld. Maw kan het niet of wil hij niet? Laat zoveel mogelijk treinen rijden, dan is er voldoende ruimte voor de passagiers om afstand te houden. En als het wat druk is, wacht je gewoon, over 10 minuten komt er weer een trein. Veel aanbod is veel spreiding. En mocht het vol worden dan met 1 druk op de knop stoppen de elektronische poortjes met toelaten van mensen en schalt de al zo vertrouwde intercom wat mensen moeten doen. Daarnaast op de NS-app laten zien waar het te druk wordt.

Waar een wil is, is een rails!



CASE 3 - kantoren

Laat 20-35% van de mensen op kantoor werken, dan is er voldoende ruimte voor iedereen. Ook hier online boeken in de HRM-software of per mail met je afdelingshoofd afstemmen. De geboekte plaatsen worden door de beveiliging in het elektronisch toegangssysteem geaccordeerd of door een medewerker gecontroleerd.



CASE 4 – voel je vrij om CASES met dit LinkedIn platform te delen. Er is vast heel veel, wat we nu al kunnen doen met veilige afstand en hygiëne.



We moeten veilig aan de slag en de afstandsmaatregelen zullen nog een behoorlijke tijd bij ons blijven. Let’s get safely creative!



P.S.

Iedereen kent de 3 basisregels en houdt zich daaraan:

1. minimaal 1.5M afstand

2. handen- en gezicht hygiëne

3. ziekteverschijnselen; met het hele gezin in quarantaine



https://www.linkedin.com/pulse/corona-control-alt-delete-hoe-kunnen-we-van-parking-christian/
Nicoline
Heb je ook een intelligente oplossing voor het vervoer met het openbaar vervoer als we je voorstel realiseren? Daar zit de bottle-neck.
Ir. Jan G.M. van der Zanden
Lid sinds 2019
Nog intelligenter is: helemaal afschaffen m.u.v. hygiëne en juist de kwetsbaren goed, maar vrijwillig isoleren.

Het deugt grondwettelijk, moreel, sociaal en economisch niet dat we 100% van de mensen opsluiten om een heel goed identificeerbare zeer kleine risicogroep van circa 1 a 2% te beschermen; we moeten die risicogroep zelf beschermen. Vele filosofen, medici en ethici hebben dat al grondig onderbouwd betoogd; maar naar hen wordt niet geluisterd.

Laat mensen weer gewoon gezond mogen leven op hun werk, bij hun familie en vrienden, op stranden en in bossen. De therapie is nu veel erger dan de kwaal.

https://secure.avaaz.org/nl/community_petitions/het_kabinet_rutte_den_haag_gooi_het_coronaroer_om/?kyuCsqb&utm_source=sharetools&utm_medium=email&utm_campaign=petition-982813-den_haag_gooi_het_coronaroer_om&utm_term=yuCsqb%2Bnl
Adri Fijneman
Pro-lid
Als we alles loslaten worden, tot groepsimmuniteit bereikt wordt, willekeurig mensen besmet en vallen er veel doden. Natuurlijk vooral onder de risicogroepen.
Kunnen we groepsimmuniteit bereiken door gericht te besmetten? Dat kan door op vrijwillige basis hen die geen of minder risico lopen opzettelijk te besmetten. Na de besmetting en eventueel uitzieken kan een positieve test op antistoffen dan een officiële vrijbrief geven (register en handhaving) om je gang te gaan. Zonder mankeren het OV in, het uitgaansleven, sporten, werksituaties etc.
Dan bereiken we sneller de groepsimmuniteit, meer vrijheid en met veel minder doden.