Grolsch-CEO Rob Snel over de weg naar de top: ’ De schijn ophouden is zo vermoeiend.’

Rob Snel is bestuursvoorzitter van Grolsch. Een aimabele man die zowel empathisch als dominant kan zijn. Hij houdt van echtheid. En raadt jongeren aan om niet aan politieke spelletjes ten prooi te vallen. Bert Overbeek, trainer, coach en organisatieadviseur (www.pitcherdevelopment.eu), interviewt Rob Snel onder andere over de vraag wat jongeren moeten doen om aan de top te komen.

Wat moeten jonge managers volgens u doen om de top te bereiken?

Je hoort vaak dat ze hun carriere moeten plannen, maar dat heb ik zelf eigenlijk niet gedaan. Als ik zie hoe ik zelf door het leven ben gerold, kom ik tot een paar punten. Als eerste: wat je doet, doe dat goed. Weet precies wat je doet en denk eerst eens na als je iets wordt gevraagd. Dat leidt tot goede keuzes.

Wat je doet, en dat is mijn tweede punt, moet je met overtuiging doen. Niet alleen maar omdat iemand het je vraagt. En als derde, doe het met passie. Die komt vooral mooi tot uiting als jouw flow samenvalt met de flow in het bedrijf, als jouw ontwikkelingsfase samenvalt met de verdiepingsslag in je bedrijf.

Bij Grolsch maken we nu een verdiepingsslag door van de eerste orde. ‘World class manufacturing’. Je hoort dan wel mensen zeggen dat we al worldclass zijn met onze splinternieuwe brouwerij. Maar het gaat om een volgende stap in onze ontwikkeling. Als die stap toevallig samenvalt met je ontwikkeling, dan ontstaat er flow en kan de passie tot zijn recht komen.

Als vierde punt zou ik tegen jonge managers willen zeggen: Leer van ieder moment. Het woord ‘leren’ hoor je overal tegenwoordig, maar ik bedoel er mee om stil te staan bij dingen die je meemaakt. Reflecteer er op. Bij je eerste project. Je eerste werkoverleg.  Kortom: bij elke mijlpaal.

Vraag je af hoe het bij mensen overkomt.  Dat brengt je verder. En natuurlijk de vraag ‘Hoe kan het beter?’ Binnen Grolsch kunnen mensen buddies en mentoren krijgen om dit te bevorderen.

Mijn laatste les is: blijf bij jezelf. Ga geen toneelstukje doen of politieke spelletjes lopen te bedrijven. Ken jezelf en wees jezelf. De schijn ophouden is zó vermoeiend. Ik zie wel eens dat mensen ja knikken terwijl ze het niet begrijpen. Niet doen. Als je het niet snapt, is het niet erg als je het vraagt. Vragen zijn niet dom, alleen antwoorden kunnen dom zijn.

Iets dergelijks geldt voor het delen van ervaringen. We hebben er niet veel aan als mensen alleen hun successen delen. Fouten zijn minstens even belangrijk voor het leerproces van individuen en organisaties.

U zegt dat mensen geen politiek moeten bedrijven. Maar is dat wel zo’n nuttig advies? Anderen doen het namelijk wel en daar kom jij aan met je openheid en eerlijkheid. Dat verlies je.

Dat hangt van de leider af natuurlijk. Veel politiek gedrag komt voort uit angst. Je moet je medewerkers tegen die angst beschermen en zorgen dat je een girafcultuur schept: een sfeer waarin mensen hun nek durven uitsteken.

Grolsch werkt met vier basisprincipes die we hebben afgekort tot VERT: vertrouwen, echtheid, ruimte en talent. Dat mogen geen loze woorden zijn, daar maken we echt werk van. Als ik signalen krijg waaruit blijkt, dat we ergens in de organisatie afwijken van VERT, ga ik er hoogstpersoonlijk op af.

Openheid is voor mij een hard principe, dat samenhangt met VERT. Het gaat erom communicatiemiddelen te realiseren waardoor mensen hun punten naar voren brengen. En dan niet alleen kennis, want de gedachte dat kennis macht zou zijn vind ik flauwekul. Nee, ga niet alleen je kennis lopen tentoonstellen, denk ik dan. Wees open, wees transparant, daar hebben we iets aan. Wij hebben bij Grolsch gelukkig veel mensen die open zijn.

Heeft dat iets te maken met jullie beleid?

Nou, we hebben een goed beoordelingssysteem dat verder gaat dan alleen maar cijfers. Het kijkt ook naar de processen. En dan zijn er de career development gesprekken, op basis van persoonlijke ontwikkelingsplannen, die losstaan van die beoordelingsgesprekken.

Bijzonder aan die gesprekken is dat mensen er zelf voor verantwoordelijk zijn. Als iemand zichzelf een talent vindt, kan hij zich bij zijn baas melden. Die vindt daar dan ook iets van, en dat komt dan bij elkaar. Op die manier faciliteren en structureren we training en opleiding.

Wij hebben vrij zware verantwoordelijkheden diep in de lijn zitten. Dat maakt zaken zichtbaar. Je verbergen is moeilijk. Dus dat helpt om het gesprek open te houden. Overigens loont dat ook. Stel: je bent jong en nieuw in de organisatie. Je geeft leiding aan een team. Dan kan je er bang voor zijn om complimenten te maken, omdat je denkt dat ze dan onmiddellijk om salarisverhoging vragen.

Niet doen. En ga ook niet de betweter uithangen. Zeker niet als je zelf wel weet dat je onzeker bent. Stel je open naar je team, laat het team het werk doen. Stimuleer ze. Hou elkaar vast. Klaar de klus samen.

Doen jullie dat ook in de Board?

Ja. Het laatste wat ik daar wil is dat mensen zich gaan gedragen als jaknikkers.  We moeten niet allemaal ijzervreters hebben. Je hebt persoonlijkheden nodig die elkaar aanvullen. Dat het debat durft aan te gaan. Daar kan ik enorm van genieten, van een pittige discussie. Als we maar als één team naar buiten treden.

Ik zou heel graag een vrouw willen opnemen in mijn team. Helaas hebben we die nog niet. Wat voor persoon dat moet zijn? Iemand die vrouwelijke en mannelijke eigenschappen in zich verenigt. Onlangs las ik dat iemand Angela Merkel als voorbeeld opvoerde voor vrouwelijk leiderschap. Mannen zouden de eer niet aan anderen geven.

Hoezo, denk ik dan. Mannen en vrouwen hebben allebei mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. Het gaat erom dat die tot een evenwichtige en uitgebalanceerde persoonlijkheid leiden. Of dat een man of een vrouw is, is onbelangrijk.’

5 thoughts on “Grolsch-CEO Rob Snel over de weg naar de top: ’ De schijn ophouden is zo vermoeiend.’”

C.Margaret 13 jaar ago

Geachte, Ik heb voor het eerst zo’n een hele goeie missie van een bedrijf gelezen.  Ik bedoel  VERT, en als het werkelijk in de praktijk wordt toegepast is het geweldig. Er zouden meer bedrijven moeten zijn die dit ook toepassen op de werkvloer binnen een organisatie. Hier komt een virtuele Hi five! Groeten,   Marga  

anja zwarthoed 13 jaar ago

WOW
Ik kan alleen maar zeggen: keep up the good work
VERT ,wordt er warm van, ben benieuwd wat de resultaten zijn nadat VERT gemeengoed geworden is bij Grolsh.
Anja

Rik Monteban 13 jaar ago

Maak er “VERTU” van (afgeleide van Virtu) en het kan niet stuk (alleen komt de kleur er dan niet meer in terug). Met de backup vanuit het top management kan iedereen gewoon lekker aan de slag zonder wissewassies. Inderdaad, de wereld om ons heen werkt wel langs een politieke agenda, maar met Rob zijn persoonlijke benmoeienis weet de hele tent dat het menens is. Vooral volhouden zou ik zeggen en het verwordt tot een diepgewortelde cultuur.

Esther de Graaf 13 jaar ago

Een verademing, deze visie. Van mij mag dit zich als een olievlek over Nederlandse bedrijven gaan verspreiden.

Esther de Graaf 13 jaar ago

Een verademing, deze visie. Van mij mag dit zich als een olievlek over Nederlandse bedrijven gaan verspreiden. Authentiek zijn en mogen zijn, zet mensen in hun kracht waardoor zij samen een krachtige organisatie kunnen neerzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *