Honger naar leren in de agrarische wereld

Deze week weer ervaren dat ik van boeren hou, ik koester ze. Ze vertegenwoordigen voor mij (samen met professionals uit de zorgsector) een belangrijke essentie in het leven. Zonder eten ga je dood en als je ziek bent, dood gaat, wil je goede zorg. Zaken die er écht toe doen in het leven.

Overal in de wereld ontmoet ik coöperatieve boeren. Deze week in Peru. De energie en eagerness spat er van af. Wat is dat nou, governance? Verwarring en bewustwording wisselen elkaar af. Vooral als het gaat over de rol van bestuurder en die van manager. In vertrouwen taken overlaten aan een professional blijkt in de praktijk niet makkelijk. Het voorbeeld van het besturen van een auto helpt om hen te laten inzien dat iedereen een eigen rol heeft.

De manager is degene achter het stuur, de bestuurder zit er naast en navigeert. Iedereen snapt dat er ongelukken van komen als de bestuurder tijdens het rijden een zwengel aan het stuur geeft. Hongerig wordt er geluisterd naar de governance kennis en ervaring die wordt uitgewisseld. Levendige discussies worden er gevoerd en de bestaande statuten worden onder de loep genomen. Her en der ontstaat er inzicht, er zijn statuten waar nog  hiaten te vinden zijn.

Het terrein van GRD, governance resource management, is voor veel coöperaties nog een braakliggend terrein. Rondom recruitment, het functioneren van bestuurders bespreekbaar maken en bestuurders laten leren en ontwikkelen is het nog wat stil. Hier valt nog veel winst te behalen.

In 2015 heb ik het Agriterra Cooperative Governance Program ontworpen. Het ontwerp werkt goed in alle landen. Een driekoppig team van moderator, business advisor en agripooler bieden de deelnemers een mooi gebalanceerd programma waarin niet teaching, maar touching de moraal is. Dus geen trechter op de groep om governance kennis te doceren, maar samen de dialoog over governance voeren. In mijn tour over de wereld; Kenya, Oeganda, Ethiopië, Zambia, Nepal, Indonesië, China, Filipijnen, Peru, ontmoet ik boeren die zich inzetten om het boerenbestaan ‘op de kaart’ te zetten. Dit doen ze door hun coöperaties te versterken. Good governance is daarbij een belangrijke vereiste.

Ik geniet van de honger die ik ontmoet om te leren en te ontwikkelen. En ook ik heb honger. Honger om dat braakliggende terrein van Governance Resource Management nog meer te gaan bewerken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *