Jongeren de dupe van flexibele schil!

Vorige week berichtte ik dat Expeditieduurzaam.nl eraan komt. Door ziekte duurt het een weekje langer. Daarom hierbij een blog die ook op jongebazen niet misstaat.

De jeugdwerkloosheid loopt snel op en dat is onder meer te wijten aan de zogenaamde flexibele schil waar veel organisaties niet meer zonder schijnen te kunnen. Neem bijvoorbeeld een organisatie in de sales. Wanneer jonge mensen daar binnen komen, werken ze eerst een half jaar tot een jaar via een uitzendconstructie. In deze eerste periode ontvangen ze een gedegen opleiding, zodat ze kennis hebben van producten en weten om te gaan met klanten. Na een half jaar is de opleiding afgerond. Binnen of na dat half jaar dienen targets gehaald te worden. Nu zou dat geen punt zijn wanneer er geen complicerende factoren zijn. Bij deze landelijk opererende club worden vestigingen aangestuurd door managers. Een deel van de managers besteedt veel tijd aan het inwerken en de begeleiding van nieuwe mensen. Een deel van de managers snapt niet dat de opleiding geen volleerde salesmedewerkers aflevert waar ze zelf geen omkijken meer naar hebben. Een gevolg daarvan is dat de beoordelingen er vaak niet om liegen. Een uitzendcontract wordt hooguit eenmalig verlengt om daarna alweer afscheid van elkaar te nemen. De medewerkers die goed ingewerkt worden, zijn helaas ook niet zeker van een baan. Ze krijgen het maximale aantal jaarcontracten dat mogelijk is en hebben daarna grote kans op enkele reis richting CWI. Ondanks dat ze geweldig functioneren is er binnen de regio geen plaats. Er moet afgeslankt worden of het beleid is dat er geen vaste contracten meer vergeven worden. Na drie jaar trouwe dienst staan ze op straat.

Jaarlijks zitten deze jonge mensen met een enorme spanning in hun maag wanneer het jaarcontract ten einde gaat lopen. Wanneer ze gedurende het jaar vragen om uitsluitsel, kan dit nooit gegeven worden. Ze willen hun leven graag duurzaam vormgeven door de aanschaf van een huis of zekerheid creëren voor hun kinderen. Ze vragen zich af wat wijsheid is: blijven of uitkijken naar een baan waarin ze sneller vooruitzicht hebben op een vaste aanstelling.

 Je zou kunnen beweren dat deze jonge, flexibele mensen een geweldige leerschool achter de rug hebben. Maar, is het niet beter dat er aan deze vorm van mensen uitwonen een einde komt?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>