Werk en liefdesrelaties

Liefdesrelaties spelen bij de gezondheid van managers en medewerkers een belangrijke rol. Ziekteverzuim wordt significant hoger als relaties niet lekker lopen. Reden voor trainer, coach en schrijver Bert Overbeek om zich te verdiepen in het onderwerp en er een boek over te schrijven. Dit vrolijk, maar zeker niet oppervlakkig geschreven boek 'Love love love' koppelt de visie van deskundigen als Esther Perel, Dick Swaab en Jurg Willi aan ervaringen van de schrijver zelf en aan talloze gesprekken met anderen over het onderwerp. Hieronder een fragment. 

'De natuur heeft ons een handje geholpen, door ons zes miljoen jaar geleden rechtop te laten lopen, waardoor we onze handen vrij hebben, wat goed uitkomt, want daar kunnen we van alles mee. Alleen al een ritueel dat regelrecht uit de categorie ‘hofmakerij’ komt en volgens een betrouwbaar onderzoek door 93% van de alleenstaande vrouwen sterk op prijs wordt gesteld, namelijk het openhouden van een deur, zou zonder deze speling van de natuur onmogelijk zijn. Over computers en smartphones nog maar te zwijgen.

Er is ook geen dier dat zijn handen vrij heeft zoals wij. Ja, de chimpansee loopt af en toe korte stukjes op zijn achterpoten, maar daar blijft het bij. Er zijn wel andere vormen van hofmakerij. Vogels sloven zich uit door ingenieuze melodietjes naar het object van hun aantrekkingskracht te blazen, pauwen slaan hun verentooi uit, mannelijke ringstaartmaki’s doen zogenaamde stinkgevechten om de aandacht te trekken van de vrouwtjes, edelherten stoten elkaar de wijd vertakte geweien kapot, er zijn spinnen die hun partners castreren of doden na de paring, maar geen enkel dier is in staat om een deur open te houden.

Mensen zijn echter weer beperkt in andere opzichten. Waar stieren en reuen hun dames doortastend bespringen, en de onbarmhartige mannetjeseenden hun vrouwtjes bij de paring haast de verdrinkingsdood bezorgen, gaan mensen omzichtiger te werk. Wat niet wegneemt, dat ze flink gegrepen kunnen worden door hen, die aantrekkingskracht op ze uitoefenen. Zoals gezegd, ze verliezen iedere realiteitszin en denken dat het leven alleen nog draait om die ene persoon.

Alle rivieren van het leven blijken samen te stromen in de zee, die die ene ander lijkt te zijn. Ze dichten van alles aan hem of haar toe, dat door anderen soms niet eens wordt opgemerkt, of doodgewoon wordt gevonden. De ander kan hiervan wel of niet gediend zijn. Is iemand er niet van gediend, dan gaan er allerlei indirecte mechanismes werken, want om je simpelweg ongeïnteresseerd als een Iberisch everzwijn van een ander weg te draaien, past niet bij onze sociale mensensoort, die gedurende zijn hele geschiedenis afhankelijk was van zijn soortgenoten om te overleven. Samen sta je sterk, zeg maar. Zelfs een chimpansee is een stuk sterker dan de mens, die op een enkele uitzondering na minder uitblinkt in kracht dan in slimheid. De menselijke prefrontale cortex, het dingetje boven zijn ogen dat hem helpt na te denken, te plannen en om dingen bewust te doen, is aanzienlijk groter dan dat van een makaak, een luipaard of van welk ander dier dan ook.

En dan is er nòg iets dat mensen van andere organismes onderscheidt. Niet zozeer zijn vermogen om te communiceren, want dat doen andere dieren ook. Maar wel het fenomeen ‘taal’, dat de mens zelf zo indrukwekkend vindt, dat er dikke pillen over worden geschreven door knappe koppen om te begrijpen hoe dat evolutionair in ons systeem terecht is gekomen. Het antwoord is dat we het niet weten, maar dat belet mensen niet om er van alles van te vinden. Want mensen vinden graag ergens iets van, en het maakt dan niet uit of het klopt of niet.

Datzelfde mechanisme is werkzaam bij aantrekkingskracht. Het maakt niet uit of de ander feitelijk de prins of prinses is van menselijke dromen; in het begin wordt hij of zij zo beleefd, en hoewel de mens door zijn prefrontale cortex heel goed kan nadenken, verliest hij bij de ontmoeting met een potentiële liefdespartner ieder gevoel voor de juiste proporties, en het interesseert hem niet zoveel of dat waar is of niet. Er is nabijheidsbehoefte en vrijlustigheid, en dan mogen alle statistieken, feiten en wijze adviezen de kast in. Terwijl zijn brein tintelt van de hormonen en de waanideeën, is de verliefde mens zielsgelukkig en in het bezit van de enige nog geldende waarheid, een waarheid die klinkt als een sprookje namelijk: mijn geliefde is de kroon op alles. Het hoeft geen nader betoog dat dit effect kan hebben op zijn werk. Dat is even een stuk minder boeiend voor sommigen. Anderen presteren juist beter. Maar als de liefde voorbij is, dan neemt het ziekteverzuim toe en verminderen de prestaties bij iedereen.'

Bert Overbeek is een ervaren organisatietrainer en coach. Hij is ook relatiecoach en interesseert zich voor de verbanden tussen liefde en werk. Het boek 'Love love love' is te verkrijgen via: https://geschiedenis-winkel.nl/love-love-love-bert-overbeek.html  Het e-book vind je hier: https://www.bol.com/nl/p/love-love-love/9200000118135974/

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>