De verblinde, naieve toerist?

Afgelopen vrijdag keerde ik terug van een veertiendaagse rondreis door Jordanië en Syrië. Vooral dat laatste land heeft mijn hart gestolen. Nu is er in dit land alles behalve sprake van een democratie, maar wat merk je daarvan als toerist?  

Niets, helemaal niets. Wel van de gastvrijheid. De oogverblindende schoonheid van de woestijn die er op elke plek weer anders uitziet. De bedoeïenen die daarin rondtrekken. Het contrast tussen dames die van top tot teen gesluierd zijn en de jonge dames die op zéér hoge hakken en riant in de make-up in buiktruitjes dansen in the Oxygen in Damascus. Misschien hebben ze hun outfit gekocht in de Soekh (Bazaar) waar trouwens prachtige prinsessenjurken pronken in de etalages. In Nederland is alleen Barbie zo uitgedost. En dan heb ik het nog niet eens over de lingerie die zo verfijnd is dat de rode kanten niemendalletjes van Christine le Duc daarbij als volstrekt ordinair in het niet vallen. De erotiek lijkt geen westerse uitvinding. 

Het bezoek aan Palmyra (Tadmur), met als bijnaam ‘de stad met de duizend zuilen’, is overweldigend door de hoeveelheid overblijfselen die hier te vinden zijn. Bovendien zo uniek en onvergelijkbaar met bijvoorbeeld de villa van Hadrianus of de Palatijn in Rome. Over de tempel van Baal werd uitgebreid uitleg gegeven door een gids die ons gedurende ons zesdaags bezoek begeleidde door Syrië. Soms snapte hij niet dat wij zijn urenlange uitleg wat teveel vonden. Voorafgaande aan het eten kregen we thee met mint als blijk van gastvrijheid gevolgd door linzensoep. Ook na afloop van de bedoeïenenmaaltijd was er weer thee met mint. De rekening blijkt beschamend laag uit te vallen. En zo kan ik doorgaan. 

Nee, ik zag geen mensen die ons afwezen om onze westerse uitdossing. Wel waren we een bezienswaardigheid. Zeker toen alle dames een soort van spookkleed (zie foto) aanmoesten trekken om een moskee te mogen bezoeken. Wij werden voor de verandering flink gefotografeerd. Nee, ik zag geen agressie en haat in de ogen van mannen en vrouwen; geen extremisten. Ik zag een land waar net zoals in Nederland verschil is tussen arm en rijk; een mooi land met veel contrasten. 

En ik vraag me af: ben ik een verblinde, naïeve toerist?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *