Goeie baan in Nederland, toch naar Thailand!

Ik vroeg mijn Rotterdamse vriendin Ingrid van der Straaten (zie foto) om eens op te schrijven waarom ze een aantal jaren geleden besloot Nederland en haar boeiende baan definitief achter zich te laten om in Thailand te gaan wonen en werken. Dit soort verhalen zullen we nodig hebben in de toekomst, wanneer steeds meer Nederlanders in het buitenland aan het werk moeten. Een artikel ter overdenking!

 Mijn naam is Ingrid van der Straaten. Ik ben 48 jaar oud. Ik woon en werk in Phato, een klein dorpje in Thailand . Ik ben vrijwilliger voor de Thai Child Development Foundation, een organisatie die kinderen helpt met studie, voeding en wonen.

Op 2 september 2001 stapte ik in het vliegtuig. Ik ging naar Thailand, voor onbepaalde tijd. Ik liet Nederland achter, ik liet heel veel vrienden, geliefden achter. Ik liet de zekerheid achter. Ik liet de benauwdheid achter en het moeten. Maar vooral liet ik het gevoel achter me dat er meer moest zijn.  

Dat ‘meer’ is natuurlijk een vage kreet. Ik was niet tevreden met mezelf toen. Niet tevreden met het leven dat ik leidde. En dat was helemaal niet zo’n slecht leven. Ik had een hele leuke baan, een zeer druk sociaal leven, veel goede vrienden, was financieel onafhankelijk. Maar er miste iets. Er moest meer zijn…

De klok tikte ondertussen ook door. Ik was al 40 geweest. Op die leeftijd hebben de meeste mensen – in ieder geval de mensen om mij heen – een fase bereikt waarin ze tevreden zijn met wat ze hebben bereikt en het leven wat ze leiden. Ik had dat nog steeds niet gevonden.  

Als ik op reis was, op vakantie dan vond ik dat vaak wel. Rust. Rust om te genieten, rust om te doen wat je wilt, rust om te laten. ik had dan ook veel en vaak vakantie. En dan voelde ik me goed. Maar altijd moest ik terug.

In 2000 nam ik een langere periode vrij. Ik ging 3 maanden reizen. Naar Thailand . Ik begon mijn vakantie in een vrijwilligersproject. Op die manier kon ik het land, de mensen, de cultuur beter leren kennen en hoefde ik niet als een toerist te reizen.

Het was een geweldige ervaring. Ik heb 3 maanden als vrijwilliger in thailand gewerkt. Met kinderen. In scholen, in dorpjes. Ik heb veel gezien en genoten. En vanaf het moment dat ik in Thailand aankwam was er een gevoel van ‘thuiskomen’. Gedurende die maanden besefte ik me hoe goed ik me voelde. Dat ik thuis was, dat ik hier hoorde en dat ik daadwerkelijk iets kon betekenen voor anderen. Dat was een bijzonder gevoel.

Toen werd mij gevraagd of ik voor een langere periode een project wilde doen in Thailand . Ik besloot om over dat verzoek na te denken. In Nederland. Van een afstandje. Om te zien of dat gevoel van welbehagen, van thuis zijn, van ‘een verschil kunnen maken’ ook in Nederland zou blijven als ik aan Thailand dacht.

Vlak voor mijn terugreis naar Nederland ging ik op bezoek bij een project. Daar ontmoette ik een 12-jarig meisje. Ze was al twee jaar getrouwd hoorde ik en had al twee miskramen gehad. Ik was kapot van die informatie. Een kind! Zij had nooit een kans gehad, zat nu al vast in dat leven.

Ik besloot toen dat ik naar Thailand terug zou komen. Omdat ik een verschil kon maken, misschien niet voor dit kind, maar wellicht voor anderen. Maar vooral ook voor mezelf. Omdat ik in Nederland vast zou zitten aan verplichtingen, aan regels, aan verwachtingen van anderen en mezelf. Omdat ik weg moest om los te komen. Omdat ik me goed wilde voelen. Omdat ik me heel goed voelde in Thailand , bij de mensen en het werk wat ik daar kon doen.

Terug in Nederland miste ik het leven in Thailand zeer. Ik werd – en liet me – opslokken door werk, de file, de agenda, de druk, het moeten. Een half jaar heb ik zo rond gerend en ondertussen verkocht ik mijn huis, nam ontslag, regelde visa, verzekeringen en nog veel meer. En nam afscheid van allen die me lief waren.  

Op 2 september 2001 stapte ik in het vliegtuig. Het was niet zo moeilijk en dat is het nog steeds niet. Ik woon en leef op een van de mooiste plekjes ter wereld. Ik werk met geweldige mensen samen. Ik woon in een kleine gemeenschap en heb vrienden en kinderen om me heen.  

Niemand vertelt me wat ik moet. Niemand zegt me wat er ‘hoort’. Ik creeer – samen met de mensen waar ik mee werk en leef – een eigen wereld, waar ruimte en respect is voor iedereen. En waar ik eindelijk die ‘rust’ heb. Om te genieten, om te leven. 

In Nederland kon ik dat niet en mocht ik dat niet, vooral niet van mezelf. Daarom ben ik vertrokken. Daarom ben ik hier.

42 thoughts on “Goeie baan in Nederland, toch naar Thailand!”

pierre 17 jaar ago

Herkenbaar stuk. Het blijkt vaak de verstikkende atmosfeer die je gemakkelijk doet besluiten om zogenaamde zekerheden in te ruilen voor wat we maar even ‘leven’ zullen noemen. Mijn collega Charles heeft over dezelfde problematiek maar vanuit een totaal andere invalshoek ook iets geschreven. Je kunt dat hier lezen: http://hollandsglorie.wordpress.com/2006/03/28/overvallen-en-gesmoord-door-zingeving/

Carolina 17 jaar ago

Mooi verhaal van Ingrid en misschien ook wel iets voor mij….

Thailand is fantastisch, mooi, rust, vriendelijke mensen en ze lachen allemaal. Ik ben er ook al 2 keer naar terug geweest voor vakantie.

Ik ben 28 jaar en heb net mijn baan bij een groot commercieel bedrijf ingewisseld om te gaan werken bij een goed doel, waar ik me kan inzetten voor ontwikkelingssamenwerking. Een fijn gevoel. Wachten tot je 50 bent lijkt me zonde….

Carolina 17 jaar ago

storing?

Frank 17 jaar ago

Ik ben ruim 5 jaar getrouwd met een Thaise vrouw. Zij is al 16 jaar in Nederland. Ik ben haar tweede echtgenoot in Nederland en we zijn al 8 jaar samen. Echter zij krijgt meer en meer moeite in het Nederlandse. Inderdaad het ‘geleefd worden’ in Nederland kan heel verstikkend werken. Ook de bijna onmogelijkheid om, zelfs met hardwerken en een goeie baan, iets op te bouwen in dit land als je het met één echt inkomen moet doen. Alleen al voor een simpel rijtjeshuis/krot moet je omgerekend (mag officieel wel niet meer) bijna een half miljoen gulden neer tellen. Waar slaat dit op. Enfin het mag duidelijk zijn dat de frustratie bij mij ook toe slaat.
Ik kan mij het besluit van Ingrid levendig voorstellen. Ik zou willen dat ik de moed had om de schijnveiligheid die in Nederland biedt achter mij te laten. (Je maakt je onderhand meer zorgen om de premie voor je ziektekostenverzekering dan om het ziekworden zelf.)
Mijn vrouw zou eigenlijk niets liever willen dan met mij in Thailand te gaan wonen, maar ik zie denk ik te veel beren in het bos(Visa, inkomen.)
Mocht er iemand nog een functie weten in het Thaise voor een ing. WTB met 10 jaar werkervaring……….

ingrid van der straaten 17 jaar ago

Frank!

kom op! probeer het anders, ga een half jaar aan de slag in nederland en ga dan naar Thailand. kom kijken, kijk wat je kan doen en wie weet vind je wat hier.
in ieder geval doe je een stap dan.
er zijn trouwens veel websites met aanbiedingen voor banen in Thailand (voornameljik lesgeven, maar wat kan jou dat schelen?).

zorg dat je niet te veel moet van je zelf!

succes!
ingrid

Carolina 16 jaar ago

Hallo Marc,

Ik heb op het bericht van Ingrid gereageerd en ben in november een maand naar het project in Thailand toegegaan. Ik zit nog steeds in Thailand en hou een weblog bij. Dus als je mijn ervaring wilt lezen, neem een kijkje op mijn website.
Het is een geweldige ervaring en Thailand is prachtig en de mensen zijn geweldig aardig en houden er een relaxte levensstijl op na. Maar ik ben er wel achter dat mijn hart bij mijn geliefden in Nederland ligt.
Maar als je het niet probeert, dan weet je het nooit!

glenn /maduro 15 jaar ago

hi ik zou graag naar thailand willlen wonen wat moet allemaal aan denken aan geld en huis ook vriewilegeswerk te doe ik wil mijn huis ook niet verlieze hier in ned huur huis heb je wat adviezen  ik ben 45 mijn 43 die werkt met dementeren  ouderderen kan ook met kindderen

Massy 14 jaar ago

Hi Ingrid,
Het is zo mooi verhaal en jij hebt echt mooi hart. Ik ben een Thaise vrouw en ik ben getrouwd met een Nederlandse man. Ik woon hier voor al 4 jaar, heb ook een baan in de scheepvaart. Ik probeer om Nederlandse cultuur te aanpassen, af en toe is moeilijk omdat ik een Thaise ben. Sommige grapjes van de collega maak me verdriet. Veel kennissen zeggen tegen mij dat ik moet laten gaan. Soms kan ik wel maar soms ook niet. Ik geef respect aan de Nederlander en ik wil dat ook. Ik ben ook van plan om terug naar Thailand te gaan als mijn man gaat pensioneerd. Ik kan een goede baan in Thailand vinden omdat ik ruim 15 jaar in logistics heb gewerkt, ik wil ook terug naar mijn lieve vrienden die ik hun 100% kan vertrouwen, die praten niet achter mijn rug en altijd 'watch my back'. Dat is onze vriendschap die ik hier tot nu toe nog niet heb gevonden. Ik hoop dat mijn man geen heimway krijgt, als hij daar echt moet wonen. 
Voor iemand die een goede baan in Thailand wil werken. DUNI, 3M, Deloitte, Mearsk, etc.. nog veel bedrijven daar bieden een goede functie. (vooral in IT, Logistics). 
Succes en Bedankt voor Nederland, het land die ik nu woon, werk, leren, love 🙂 

Stephen Bico 14 jaar ago

Tsja, wat zal ik hierover zeggen. Mij valt het op dat mensen die vast komen te zitten omdat hun hart en hun ziel niet in een lijn liggen het vaak zo ver gaan zoeken. De vraag is of dit wel nodig is. Je kunt het ook in je eigen omgeving vinden door na te denken of je wel een substantiele bijdrage levert aan de maatschappij. De onrust die je voelt is je ziel die probeert te zeggen dat je niet goed bezig bent. Als je hiernaar luistert en je hart cq gevoelens hiermee in lijn brengt kan je weer zinvol met je werk omgaan, wordt je vrolijker, straal je dat uit en zal je zien dat de dingen weer vanzelf gaan. Je hoeft dit niet ver te zoeken het is aanwezig en te vinden in alles om je heen.
Stephen Bico

fred 14 jaar ago

mooie verhalen allemaal, mijn hart ligt al vele jaren in thailand, ik heb daar een ontzettende leuke vriendin waar ik in december a.s. mee ga trouwen, en die momenteel voor ons regelt een huis te bouwen, voor onze toekomst daar,
ik  baal al vele jaren van alle regeltjes in dit kikkerlandje,
vooral doorschrijven allemaal, groetjes fred

Marco 14 jaar ago

Ik kan je heel goed begrijpen, momenteel denk ik bijna net zoals jou ik ben zeker niet tevreden met mij zelf ben veel aan het werk heb een eigen makelaars kantoor in Gran Canaria maar wil totaal iets anders gaan doen ik ben eigelijk naar iets op zoek wat jij daar ook doet kan je mischien wat meer info geven hoe ik zoiets moet aanpakken.

dennis 14 jaar ago

hallo ik ben 37 en woon nog in Holland en mijn thaise vriendin woond in thailand ik wil erg graag bij haar wonen we hebben allebij een rot verleden en willen een nieuwe start en samen zijn,ik bel elke dag 2a3 keer ,het liefst laat ik NL achter mij,mijn ex heeft het leven hier voor mij onmogelijk gemaakt,mag mijn kindje niet zien en heb al 20 jaar gezeik dat ik aan thaiboksen doe, ik ben thaiboks leraar(kinderen)wie weet iets om mij en mijn meisie te helpen zij heeft haar kindjes al 5 jaar niet gezien we houden veel van elkaar en willen samen zijn en een nieuwe toekomst tegemoet gaan in thailand,het liefst willen wij een boerderij beginnen en leven als een thaikoppel ,ik hoop op een goed advies want we willen bijelkaar  zijn en een nieuw plekje te vinden voor een gelukkig leven.
Groetjes Dennis

ronald 14 jaar ago

Prachtige verhalen allemaal ,waar ik me helemaal in kan vinden, kom al 18 jaar in thailand en zou niets liever willen dan me er onmiddelijk te vestigen, maar zou eerlijk gezegd niet weten hoe.
Als iemand een baan voor me kan vinden daar stap ik bij wijze van morgen op het vliegtuig. Heb niets wat me hier in ned. houd.  tips zijn welkom.

Evelyne 14 jaar ago

Allemaal goed en wel, dat gestoef op die thaise vrouwen, maar ondertussen ben ik na 4jr mijn vriend wel aan zo ene kwijt. Hij gaat 3wkn op verlof nr thailand, heeft mij ginds bedrogen en nu nog dagelijks contact met haar. Tuurlijk lachen de vrouwen ginds ganse dagen, alleen al omdat ze domme Europeaanse mannen kunnen strikken die hun financieel helpt. Maar echte liefde van die vrouwen hun kant, is het volgens mij zeker niet. Zij wist dat mijn vriend hier een vriendin had, toch stoorde dat haar niet om voluit haar charmes op hem af te sturen. In Europa hebben we een naam voor zulke vrouwen, dus schrijf hier niet voortdurend welke engeltjes het ginds wel zijn!

ronald 14 jaar ago

niet getreurd evelyne er zijn genoeg mannen hier, ik ben die thaise vrouwen meer dannzat dus reageer en ik hoop je te ontmoeten.

Evelyne 14 jaar ago

Bedankt Ronald. Toch nog 1 man die blijkbaar 1 klare kijk heeft op hetgeen die Thaise vrouwen enkel maar willen. Probeer nu terug mijn vrolijke zelf te worden na het bedrog en ontelbare leugens van mijn ex-vriend. Daarom sta ik zeker nog niet open voor iets nieuws. Daar ik wel 1 eerlijk persoon ben, zeg ik het je liever rechtuit.

frans 14 jaar ago

Erg mooie gedachte krijg ik erbij als ik het verhaal van Ingrid hoor,ik ben zelf 30 jaar en  ben vorige maand getrouwd met een thiase vrouw,zelf heeft ze een zeer goeie baan daar. Het feit wat evelyne zegt is niet altijd waar,natuurlijk strikken vrouwen uit een ander land europese mannen omdat europa nu eenmaal economisch er beter voorstaat.(nu nog steeds)maar dat heb je toch in elk land.ja tuurlijk zijn er ook vrouwen in thailand die mannen willen strikken.Maar met mijn vrouw is dat echter niet het geval ze wil nu eenmaal naar Nederland voor mij ,en voor het klimaat en omdat ze uit Bangkok komt vind ze het hier een stuk rustiger,het enige wat haar tegen houd is dat ze daar een zoontje heeft en dat zij juist een goeie baan heeft en zelfs meer verdient dan mij hier in nederland!!.Ik ben dit jaar in thailand geweest en wat ik heb gezien sluit wel aan bij Ingrid.ik zelf zo ook wel in thailand willen wonen en iets voor de maatschapij doen.  Maar ik ben te bang om het allemaal aan te kunnen ,het geld is veel minder waard daar,werk  en loon is nou eenmaal niet hetzelfde als in nederland,en ik ben toch bang dat ik me familie ga missen. Me vriendin werkt bij een vliegmaatschapij dus dat is niet zo moeilijk om nederland te bezoeken,maar ergens zegt me toch iets van dat ik het moeilijk ga krijgen daar kwa baan en integratie. dus uiteindelijk moet iemand van ons wel een besluit nemen want we houden echt ontzettend veel van mekaar en we hebben enkele opties nog openstaan alleen hoe wat het precies moeten aanpakken is nog eventjes afwachtten,als iemand nog een goeie raad heeft of een zelfde situatie heeft gehad zo ik het op prijs stellen met een reactie.  

robert 14 jaar ago

Nou beste mensen ga naar het land van glimlach daar worden dagelijks en wel iedere dag toeristen vermoord let op vergiftigd dus op je hoede in het land van de glimlach ze lachen maar achter hun rug een mes.Vooral dit voor de mensen die duits lezen

Diebe hängten zwei Mädchen auf
Grausames Verbrechen in Hat Yai: Zwei Diebe hängten bei einem Einbruch in einem Haus zwei Mädchen auf. Vermutlich kannten sie die Täter.
Nachbarn fanden die Leichen der beiden Mädchen, die beiden sind sieben und zwölf Jahre alt geworden. Die Täter hatten sie hinter dem Haus aufgehängt, sie waren an Händen und Füßen gefesselt.
Ein Polizeisprecher sagte: „Die Mädchen kannten wahrscheinlich die Räuber, daher wurden sie umgebracht.“
Mindestens zwei Täter sollen in dem Haus gewesen sein. Sie stahlen 13.000 Baht Bargeld und Goldschmuck mit einem Gewicht von zwei Baht.
Die Mutter der Mädchen war nicht zu Hause, auch der Großvater und dessen Frau befanden sich außer
Diebe hängten zwei Mädchen auf
Grausames Verbrechen in Hat Yai: Zwei Diebe hängten bei einem Einbruch in einem Haus zwei Mädchen auf. Vermutlich kannten sie die Täter.
Nachbarn fanden die Leichen der beiden Mädchen, die beiden sind sieben und zwölf Jahre alt geworden. Die Täter hatten sie hinter dem Haus aufgehängt, sie waren an Händen und Füßen gefesselt.
Ein Polizeisprecher sagte: „Die Mädchen kannten wahrscheinlich die Räuber, daher wurden sie umgebracht.“
Mindestens zwei Täter sollen in dem Haus gewesen sein. Sie stahlen 13.000 Baht Bargeld und Goldschmuck mit einem Gewicht von zwei Baht.
Die Mutter der Mädchen war nicht zu Hause, auch der Großvater und dessen Frau befanden sich außer Haus, sie arbeiteten während der Tatzeit auf einer Gummibaumplantage. bp Haus, sie arbeiteten während der Tatzeit auf einer Gummibaumplantage. bp  Ja zelfs kinderen hangen ze op dat vies volk lees zeitung tipp thailand en ze houden je wel op de hoogte over het land van de glimlach laat me niet lachen kom zelf 9 jaar daar en weet heel wat verhalen over dit land geloof me best nou goede reis allemaal en kom heelhuids terug hoop ik ROBERT

wim 14 jaar ago

Hallo robert
Ja heb zeitung tipp  thailand gelezen onvoorstelbaar wat daar gebeurt een vrouw met der eigen handtas gewurgd 2 meisjes vergiftigd 2 kleine meisjes opgehangen nee dat hoor je niet op het nieuws niet goed voor de toerisme zal ik zo denken in de doofpot dermee ja die verhalen boven herkenbaar kom ook vele jaren in thailand politie corrupt als je een ongeval krijgt in verkeer zeggen ze doodleuk als je niet daar was !was het ook niet gebeurd ja zo krom als maar wat en dat verliefd zijn moet je echt geluk hebben want ze maken je straat arm huis bouwen nooit op je naam altijd op de vrouw gaat het mis alles kwijt je komt zelfs je huis niet meer in toegang geweigerd vele malen beleefd met bekenden dus zint eer ge begint aan zo,n avontuur trouwlustigen natuurlijk zijn er uitzonderingen maar ik verzeker je het is gevaarlijk volk met die glimlach niet dat ik zelf slechte ervaring heb nee gelukkig niet ben altijd op mijn hoede als farang dus lees mensen de tipp zeitung thailand met het laatste nieuws dat niet op tv komt en in het nieuws en dame een 12 jarig kind getrouwd met een paar miskramen maak me niks wijs ze is verkracht of door familie of vrienden van de familie denk toch eens goed na wordt wakker in het land van de glimlach  vele groeten van wim uit khon kaen

Robert Scheper 14 jaar ago

Uiteraard gebeuren er ook vervelende dingen in Thailand. Maar dat gebeurd bij mijn weten in elk land. Ik ben vandaag 47 geworden en ben sinds vorig jaar gek op Chaingmai. Vanaf april 2008 ben ik nu inmiddels 4 maal teruggeweest. De laatste keer ben ik de gehele maand Juni (2009) gebleven. Ook ik ben bezig met mijn vurige wens om me daar defintief te vestigen. Ook al heb ik vast werk hier houdt mij dat niet echt tegen.  Daarom blijf ik mij verder actief oriënteren. Ik weet van de vele nadelen (aow, sociale zekerheid) maar zie meer voordelen. Groet, Robert Scheper (r.scheper6@upcmail.nl)

Mitchell 14 jaar ago

Hallo allemaal,

mijn naam is Mitchell ben 21 jaar en ben hele maand juni in Thailand geweest.
het was voor mij de eerste keer en wist dus niet wat ik moest verwachten.
het was echt geweldig, ik denk er elke dag weer aan en zou zo alles op willen geven hier in Nederland om daar te gaan wonen. Die verhalen houden mij niet tegen, hier in Nederland gebeuren ook dingen die niet in het buitenland op tv komt (zoals oudere mensen die beroofd worden, enz enz enz) zijn genoeg dingen!

maar wat mij nu nog tegen houd is het volgende, ik werk nu al 3 jaar bij een groot internationaal bedrijf als IT’er die helaas geen kantoor in Thailand heeft.
ik zoek eigenlijk een baan in Thailand waardoor ik de zekerheid heb dat ik daar kan blijven.
ik heb me al ingeschreven bij Adecco Thailand maar daar staan niet veel vacatures op voor IT.

kan iemand mij misschien in de juiste richting helpen?
Thanks

Groetjes Mitchell
m.j.bakker@gmail.com

xander 13 jaar ago

Hallo allemaal,

Ben zelf 2x voor een maand in thailand geweest. de eerste keer voor een rondreis. Tijdens deze rondreis ben ik een thais meisje tegen gekomen. ik ben echt verliefd op haar geworden. De 2e keer ben ik voor haar terug gekomen. Ik heb haar verteld hoe ik over thaise vrouwen denk. gelet op de slechte reputatie van de thaise vrouw. Zij heeft hier over nagedacht en heeft om te bewijzen dat ze echt van me houd een tatoeage op haar pols gezet. Mijn naam. Ook is ze naar een monnik geweest om te vragen of  ik de juiste man ben voor haar. Zij blijft liever in thailand. maar als het echt niet anders kan wil ze naar nederland komen.haar familie wil dat we eerst trouwen voordat ze weggaat. zij is 25 en ik ben 30. Wat moet ik doen? stoppen of doorgaan. iedereen in mijn omgeving praat slecht over thaise vrouwen. maar ik heb haar 1.5 maand meegamaakt en veel met haar gebeld. het voelt goed.

alvast bedankt

stef piano 13 jaar ago

Of je al dan niet met een meisje uit Thailand moet/mag trouwen is iets dat je zelf moet beslissen en niet op een tatoeage afgaan. Op een objectieve manier nadenken over wat jouw en haar doelen zijn is belangrijk. Ikzelf ben 15 jaar getrouwd met een vrouw uit Thailand. Ze heeft zich perfect geintegreerd in onze samenleving… spreekt de taal perfect en heeft een zeer boeiende job. Er is momenteel een zondvloed van mensen die iemand van Thailand naar hier halen. Vroeger waren dit voor 90% barmeisjes maar nu,mede door het internet, komen er meer en meer goed opgeleide meisjes naar Europa. Deze mensen creeren een heel andere sfeer en zijn meer gedreven om iets van hun leven te maken dan sommige barmeisjes. Barmeisjes … het kan ook maar hou er rekening mee dat zij  een ander leven willen en dat jij slechts een middel bent om hen daar weg te halen. Heb je geluk en klikt het dan kan het iets worden. Heb je pech dan vervalt ze na een tijdje in slechte gewoontes zoals gokken – uitgaan – prostitutie etc. Ik ken meisjes uit het nachtleven die dit alles de rug hebben toegekeerd en een normaal leven leiden maar ik ken ook voorbeelden waar het kompleet misgelopen is… Wat mezelf betreft.. ik heb ook met het idee gespeeld om naar Thailand te verhuizen… Heb het geluk gehad om er een jaar gewerkt te hebben en dat is me bevallen. Nu moet ik zeggen dat ik toen het hetzelfde loon had als in Belgie met een huis,auto en verzekeringen d’r boven op. Als je het allemaal zelf moet bekostigen en je hebt een karig loontje als je hier in Thailand al aan de slag kan geraken dan moet je dit toch wel nuanceren. Wil je luxe hebben en dat is er hier in overvloed …maar hier hangt ook een prijskaartje aan of wil je een ontspannen leven… leven zoals de Thais en ben je met minder tevreden dan kan thailand een paradijs zijn. Als je beslist te verhuizen houdt dan alsjeblieft rekening met alle parameters… Verzeker je heel goed zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ziekte – hospitalisatie – pensioen – auto – brommer-repatriering. en denk niet…oh ik ben nog jong… heb dit niet nodig… Neen niet waar deze dingen heb je altijd nodig en zeker in Thailand waar een leven nu eenmaal minder waard is dan in Nederland en Belgie.Een inkomen van 80000 THB  is een minimum als je een zelfde leven wil leiden als in Belgie. Indien je met z’n tweeen bent en je dient al je verzekeringen -huisvesting – transport er nog af te tellen dan is er al een hele hap weg uit je budget… en wil je dan nog eens wat luxe dingen permiteren zoals een dagje uit of eens lekker uit eten gaan… dan schiet er van dat geld al niet veel meer over. En als je al kinderen hebt dan kan je het helemaal vergeten. Misschien ziet de toekomst er in europa niet goed uit… maar daartegenover staat gezondheidszorg (goede dokters,goede ziekenhuizen en lage kosten (voor Belgie)) en onderwijs die in Belgie gratis is en van een heel hoog niveau. Ga je naar Thailand en je wil je kinderen naar een priveschool sturen reken dan maar op 10000 thb per maand per kind… en dan nog is het niveau niet te vergelijken met wat we hier in Belgie kennen… 80000 thb… waar zou je dat kunnen verdienen in Thailand als een expat? Ik ben die job nog niet tegengekomen. Wel als je uitgestuurd wordt vanuit Europa… En wat me ook tegen de borst stuit is het gebrek aan respect voor buitenlanders… Vriendelijk zijn ze altijd daar niet van maar je bent en blijft een ‘farang’ (westerling) en je zal altijd zo behandeld worden.  Dit is ,althans voor mij, een van de ergste faktoren. Onderschat door velen maar ondervonden door velen die een langere periode in Thailand verblijven… Veel mensen gaan eens op vakantie naar een land en ze zijn verkocht. Je bent op vakantie,je bent ontspannen,lekker weertje, en lekker luieren. Dit staat in schril contrast met het ‘real life’. Hier dien je ook te werken en moet je ook uren kloppen… hier heb je ook onenigheden met je collega’s of heb je moeilijke meetings. Hier regent het ook … en dikwijls tijdens het regenseizoen.  Hier is het ook een struggle for life. Het gras is niet altijd groener op een ander mensen.. houd dat voor ogen !
Ik hoop dat ik jullie niet te veel desillusies bezorgd heb… Als je vastberaden bent…Good Luck en ik wens jullie alle geluk en voorspoed toe en Gods zegen !

marielle 13 jaar ago

Hallo,

Ik ben een maand terug in Nederland na een reis van een jaar in azie, waaronder ook een aantal keren in bangkok, mijn tweede thuis. Mijn ervaring sluit volledig aan bij de reactie van Stephen Bico op deze site, want waar je gaat of staat je neemt jezelf overal mee naartoe. Het gemis van iets waar sommigen over schrijven kan ik me voorstellen, maar de leegte die je soms kunt voelen, is niets anders dan het willen voelen van je eigen binnenste. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat naar binnen keren overal ter wereld kan en de verbinding maken een weg is die je kunt bewandelen waar je ook bent. Maar vooral blijf bij jezelf. De wereld is prachtig, ook in Nederland is het fantastisch, maar wil je je thuisvoelen dan zul je allereerst thuis moeten zijn in je “eigen huis”, oftewel in jezelf. Tegen iedereen die zich thuis voelt in Thailand en op zoek is naar verdieping zou ik willen zeggen, verdiep je eens in het boeddhisme en ga op weg naar jezelf. Mij heeft het veel mooie dingen opgeleverd en ik ben nu daarom ook erg blij om weer terug te zijn in Nederland. By the way, een jaar vertoeven in azie was geweldig, kijk voor de verhalen gerust eens op http://www.offexploring.com/menm2azie

marielle

hannes 13 jaar ago

hi, ik ben hannes, en ik ben al enige tijd op zoek naar een eventueel europees bedrijf, stichting  oid, die werkzaam is in thailand.
Ik wil dolgraag naar thailand om te werken, maar meer nog om daar te leven. alle hulp is van harte welkom. en ik sta open voor alles.!! ik zou niet anders weten wat te doen. ik hoop dat iemand hier mij op weg kan helpen, zou jullie eeuwig dankbaar zijn.

Milko 13 jaar ago

Thailand is nog wel het promised land voor mij. Ik ben er nu 2 keer geweest. De eerste keer heb ik daar 4 weken vrijwillig op een kleine staatsschool Engelse les gegeven. Dit was bijzonder leerzaam en heb voor het eerst een klas 100% dankbare kinderen mee gemaakt. Mensen steunen elkaar daar echt. Armoede bestaat wel maar eigenlijk alleen in Bangkok. Er groeit zo veel eten overal dat verhongeren uitgesloten is. Nu ben ik alleen in het gebied aan de oostkust geweest tegen Cambodja aan. Hier zat ik in een klein niet toeristisch dorpje.  De mensen zijn liefdevol en van het vieze pornogebeuren van de drukke plaatsen heb je daar geen last. Ik smacht sinds de eerste keer om daar heen terug te gaan. Maar het is niet gemakkelijk om daar iets op te bouwen.  Mensen kennen Thailand hier van één kant. Uiteraard is het als rijke westerling erg gemakkelijk om daar respect te krijgen en ook al verdien je er niets zullen zij altijd met respect naar ons als blanke rijke westerling kijken.  Wij hebben een opleiding en meestal geld. Maar als je de Thai over Cambodjanen hoort praten is het meestal minder positief. Ook Negroïde mensen vinden ze in Thailand niet mooi en dat laten de mensen ook duidelijk zien.  Het blijft een arm land en het is altijd maar de vraag hoe lang het stabiel blijft. Het probleem van weg gaan is dat je alle zekerheden van hier achter moet durven laten en hiermee heb ik nog wel moeite. Op dit moment zou ik graag voor goed naar Thailand vertrekken maar wat als de koning van Thailand komt te overlijden? Zijn zoon is volgens sommige Thai niet zo vriendelijk naar buitenlanders toe.  De Thaise koning is absoluut een groot leider en iedereen heeft ontzag en respect voor deze man. Hij is vermoedelijk ook een goed man voor zijn volk.  Maar hij is ook oud. En zijn zoon is wel troonopvolger. In Thailand is er wel een regering en parlement maar de koning is er toch de baas.  Het respect voor buitenlanders is dus misschien van tijdelijke aard. Heeft iemand hier ook meer ideeën over? Nu hebben ze ons misschien nog nodig maar Thailand ontwikkelt snel. Hoe lang duurt het voordat het daar net zo is als hier en ze ons niet meer nodig hebben? Ik heb berekend dat je ongeveer 100.000 euro moet hebben om daar te kunnen settelen en ongeacht je leeftijd een rustig leven kunt gaan leiden.  Een mooi stuk grond kost daar zo een 5000 tot 15000 euro. Het bouwen van een voor de Thai groot huis kost als je het handig aan pakt nog zo een keer 15000 euro. Natuurlijk kan je het zo duur maken als je zelf wilt maar deze bedragen bieden een goed leefbare situatie voor het klimaat.  Als je mobiel wilt zijn koop je er nog een motorfietsje voor 1000 en een pick up voor 10000.  Laten we zeggen dat je dan voor 45000 euro bent ingericht. Dan heb je nog ruim 50 000 euro over om te leven. Wie niets gaat doen maakt zijn geld zo op. Misschien in 10 jaar. Wie hier en daar gaat werken en mensen gaat helpen en af en toe hier en daar kan blijven eten kan het zijn hele leven gemakkelijk uithouden.  Maar neemt niet weg dat je dus ongeveer een ton nodig hebt om voor goed daar te kunnen blijven met de zekerheden van hier mits de economie stabiel blijft en je als buitenlander niet opeens het land uit zal worden gezet.  Ik weet wel zeker dat ik zodra ik een ton heb weg ben hier. Waar heen weet ik nog niet maar denk wel Thailand. Als ik nu een leuke baan daar zou kunnen vinden ben ik ook weg hier. Heb ook een HBO WTB en ervaring in het onderwijs. Iemand een leuk idee voor mij daar? Ook is het lastig als Europeaan in Thailand grond te mogen bezitten. Je moet er al snel familie hebben en dus een Thaise tegen het lijf lopen die niet op je geld uit is. Zeker als je zoals ik nu hier de liefde van je leven hebt is het lastig daar iets op te bouwen op je eigen naam. Er zijn vele vreemde constructies maar eigenlijk nog niet echt een leuke makkelijke oplossing. Iemand hier meer ervaring mee? Voor nu is het het mooiste land dat ik ken en ook ik ben nog nergens zo gelukkig geweest. Wie weet wat de keerzijde van de medaille is mag het van mij hier opschrijven. Want die keerzijde is er altijd en overal.  Laten we meer ideeën delen en wellicht elkaar helpen daar zekerheid op te bouwen. Als iemand mijn hulp daar kan gebruiken. Laat het me weten!   Liefde voor Thailand en alle Thailand liefhebbers!

Milkolippe.blogspot.com

christel 13 jaar ago

hoi hoi

mooi om te lezen maar heb een vraag weet u misschien ook waarom de mensen vroeger uit thailand vluchten om naar een ander land te gaan.
moet hier een verslag van maken voor school maar kan nog niet echt een goede site vinden zou u mij kunnen helpen 

met vriendelijke groet 
christel  

stef 13 jaar ago

Thailand is een derdewereldland. Mensen proberen zich te verbeteren zo simpel is het.  Lonen zijn er laag… sociale zekerheid staat op nul.
Gezondheidszorg is duur  als je het wil toetsen aan onze westerse normen.
Nu de koning is een probleem… Als hij komt te overlijden hebben ze problemen in Thailand. Je mag je verwachten aan een aantal staatsgrepen. Deflatie van de Thaise bath en een beurscrash. De Thaise koning is niet een groot leider. De Thaise cultuur is gebaseerd op koningsgezindheid. Zou de Thaise koning een groot leider geweest zijn had ie meer gedaan voor zijn onderdanen om ze op een min of meer gelijkwaardig niveau te krijgen,of zou hij een stapje terug gezet hebben om zijn zoon reeds aan de macht te helpen en dan een oogje in het zeil te houden.   Hij zal wel goede dingen gedaan hebben voor zijn land… maar regeert ook als een dictator. Het het hij bevoorbeeld die Taksin(die op een decromatische manier verkozen werd) buiten gebonjourd heeft.  Wat volgde was politieke instabiliteit en onrust in het land. Dit is tot op heden nog altijd bezig… dank zij de koning.
Het overlijden van de koning zal een erg trieste dag of periode worden voor het Thaise volk. Taksin staat reeds klaar om het land in te nemen als dit gebeurt. Hij moet enkel het leger aan zijn kant krijgen. Wie het leger kan aan zijn kant krijgen regeert,zo simpel is het.
Gelukkig hebben ze ook nog realiteitszin en weten ze dat het toerisme een enorme bron van inkomsten is. Dus ik denk niet dat je als buitenlander veel moet vrezen als dit gebeurt…. zolang  je maar buiten BKK verblijft.

Harald 13 jaar ago

Mooie verhalen, en er zit zeker realiteitszin in hetgene allen schrijven. De ene prijst Thailand de hemel in, de anders zegt dat mensen die vertrekken zoekende zijn. Zoeken we niet allemaal iets in het leven??. Ik ben na 22 jaar trouwe werkzaamheden terecht gekomen in een arbeidsconflict, en bedenk me nu of het niet beter is om te vertrekken. Heb wereldwijd commercieel gewerkt, maar heb nimmer echt iets voor mensen kunnen doen, wellicht is het tijd om daar verandering in te brengen. M’n kinderen studeren en bedruipen zichzelf, een baan vinden op deze leeftijd in Ned. is een utopie, waarom niet een andere richting kiezen. Ingrid je hebt een groot hart nodig om te doen wat jij hebt gedaan, alle lof en respect voor jou. Welke tips heb je, ik beheers Engels, Duits, Frans in woord en geschrift, wat zou ik kunnen doen daar ? Gr Harald

Dan 13 jaar ago

Wij zijn een  stel van 46 en 47 jaar. Allebij ondernemers en willen nederland toch ook gaan verlaten binnen  2 jaar,richting Thailand.[VEEL geregel,huis,werk, ook voor onze honden die wij mee willen nemen]. Er is geen tevreden gevoel meer. We hebben het nu wel gehad hier, helaas. Als je in NL voor iemand iets wil betekenen heb je al een probleem,regels zijn regels.Nedeland verzuipt in hun regeltjes en er worden er maar weinig mensen beter van. Wij willen toch IETS gaan ondernemen.Als iemand mensen nodig heb,of op zoek zijn naar een echtpaar,geef  of laat een berichtje achter.
 Alle informatie is welkom,graag zelfs.

Koen 13 jaar ago

Ik ken dit verhaal maar al te goed.
In de afgelopen 9 jaar heb ik al bijna 5 jaar in Thailand door gebracht.En elke keer als ik weer terug kom in Thailand en dan weer in de taxi stap en richting het centrum rijdt,..heb ik ook dat gevoel,..van,..ik ben weer thuis.Heerlijk,..dan zie ik de Bayoke Sky tower opdoemen tegen de achtergrond van de opkomende  zon.Bangkok ken ik nu onderhand al beter dan mijn eigen stad, waar ik al bijna heel mijn leven woon. Ik spreek de thaise taal redelijk en schrijven en lezen begint ook te komen.  ik was vaker in Thailand dan in Nederland de afgelopen jaren, en in Thailand heb al 56 provincies bezocht,..en Isan is ook heerlijk. maar sinds kort heb ik ook een baan in Nederland met een lekker in komen,..maar toch,..ik voel mij niet meer thuis hier.Misschien klinkt het een beetje overdreven,..maar het komt mij dan ook zeer bekend voor wat Ingrid zei:
Ik liet de zekerheid achter. Ik liet de benauwdheid achter en het moeten. Maar vooral liet ik het gevoel achter me dat er meer moest zijn.
Ik heb mijn plannen al gemaakt,..en ben daar nu hard mee bezig om dat voor elkaar te krijgen.
 

Rafaël 13 jaar ago

Beste mensen,
Het is ontzettend mooi om al die ervaringen en gedachten van iedereen te lezen. Ieder mens reageert vanuit z’n eigen situatie, verlangens, dromen en allerlei andere zaken. Nederland is in principe een land waar je het best naar je zin kunt hebben en een goed leven kunt hebben. Het is jammer dat in Nederland veel mensen ondanks alle ‘zekerheden’ zich toch niet gelukkig voelen. De datingsites rijzen de pan uit, de Liefde in al z’n eenvoud wordt niet meer begrepen, de verwachten zijn buitenproportioneel, logisch dat veel mensen hiervan in de war raken en op zoek gaan naar iets anders. De maatschappelijke druk hier is groter dan veel mensen durven toe te geven. En ja, ook ik ben ‘Thaiofiel’, ik hou van het land en voel me er thuis. Op m’n 20e heb ik Thailand ontdekt en ook ik voel er veel voor om daar te gaan wonen, leven en werken. Thailand is geen paradijs maar het kan er heel aangenaam zijn, afhankelijk van wat je daar verwacht. Aangezien ik nogal een dromer ben, probeer ik toch realistisch te blijven. Ik kom nu al zo’n 13 jaar over de vloer bij de Thais en ik word daar ook zeker gewaardeerd om wie ik ben en wat ik doe maarrrr ik blijf een farang en dat besef ik heel goed. De grote vraag is natuurlijk, wat ga je er doen, wat heb je te bieden… Als beeldend kunstenaar wordt dat toch een lastig verhaal. Schilderen en tekenles geven is het enige dat ik kan, daar zitten ze daar natuurlijk ook niet op te wachten. Over een paar maanden ga ik weer, ik neem mijn schilderspullen mee en ga daar mensen van de straat schilderen, en geef ze geld voor het model zitten. Dat is het enige dat ik daar kan doen. Mensen die daar via een bedrijf kunnen werken en dus maandelijks met een redelijk salaris thuiskomen zou ik zeggen: DOEN!!! Er is veel geschreven door westerlingen die in Thailand wonen, is heel aardig om daar eens wat van te lezen. De Thais zijn een heel bijzonder volk. Gewapend met een open hart, mijn kwasten en verf ga ik weer beleven wat deze reis me gaat brengen. Maar ik blijf alert, in Thailand klopt het hart van buddha maar het is en blijft een ‘war zone’ hoe mooi en bijzonder het land ook is.
Chok dee Khrap Rafaël

philippe 12 jaar ago

Allemaal heel mooie verhalen hierboven. Voor en tegenstanders. Thailand is mooi en ja ik ben met een Thaise getrouwd en neen hoor heb ze gewoon in Belgie leren kennen.  Spreekt perfect nederlands, Thais en Engels… Nog vragen, ah ja… ze verdiende zeer goed haar boterham in Belgie en hebben bijna nog moeten procederen om haar los te krijgen van haar werkgever.  Maar nu over Thailand, we wonen in Chiang Mai. Gelukkig ben ik zeer goed bemiddeld maar ik wil toch iedereen waarschuwen dat Thailand DIT JAAR een pak duurder geworden is (niets te maken met de actueel gestegen Bath !!!).  Om een voorbeeld te geven een douchegordijn kostte zes maanden geleden 200 bath , vandaag 600 bath (textiel).  Een handdoek 50/100 betaal je voor kwaliteit 800 bath !!! Electro gemiddeld 15 procent duurder dan in Belgie. Vermits door de devaluatie van de bath de prijzen nu ongeveer gelijk zijn in oude belgische franken is het makkelijk te vergelijken.  Wat hier uiteraard wel goedkoop is, is eten !! Maar heel simpel te verklaren door de wet van de economie, vraag en aanbod.  Eten is hier in ENORME overvloed. Ik lees hierboven vergelijkbare berichten van mensen die hier gewoond hebben… denk niet dat je met 100.000 bath per maand hier een konings leven gaat leiden hé…. Je zal meer nodig hebben, in mijn omgeving doen de farangs makkelijk 200.000 bath per maand op … feesten, uitgaan, mooie dingen kopen in de warenhuizen…  Ik ben economist van opleiding en ik zeg het je vandaag wat ik al meer dan 15 jaar verkondig… Belgie wordt een goedkoop land… Binnen 20 jaar is Thailand duurder dan Belgie…Maar de uitdaging ligt hier in het Oosten, zoveel werk als je maar wilt… Spreek de buitenlandse talen en men neemt je overal aan.. Maar vraag nu nog geen europees loon… De lonen voor farangs in Bangkok en Chiang Mai liggen rond de 30.000 bath. Overtuig me van het tegendeel en kom niet met verhalen van het noorden… Er staan verdorie alleen maar hutten en daar hebben mensen nog wel honger (mn schoonouders…) en dan is het makkelijk om te zeggen dat mensen aan10 bath per uur werken… bij onze ocmw’er vindt je ook die mensen…. En wat de vrouwen betreft… overal vindt je goede en slechte… Ik heb de beste … :)))) Hoop jullie van dienst geweest te zijn… Uw farang , Philppe

Voeding 12 jaar ago

dank u voor dit artikel. kijk uit voor je volgende artikel. staat u mij toe aan uw pagina bladwijzer.

Dit is een grote bespreken. 🙂

Pawel Mokrzycki 12 jaar ago

Dag Ingrid,allemaal,

Fantastisch om te lezen wat een indrukwekkend verhaal van Ingrid heeft losgemaakt. Dat is ook precies waar het om draait. Het stilt de honger van mensen die op zoek zijn naar antwoorden en het schud des te meer mensen wakker. Het neemt niet weg dat de antwoorden van Ingrid nog meer vragen in je binnenste oproepen. Wat een goed teken is.  Zo bevoorder je de groei in je binnenste.
Ik kan mezelf goed vinden in het verhaal van Ingrid.
Het vinden van je innerlijke stem die zegt dat je iets moet doen adviseer ik iedereen te volgen.
Zelf heb ik 3 jaar op de zuid filippijnen gewoond en me zoveel mogelijk met de lokale mensen gemengd.
Mijn tip aan de mensen die graag willen vertrekken is als volgt.
Probeer er alles aan te doen om de taal te leren. Het is niet makkelijk maar zo haal je het meeste uit de mensen elke dag weer. Want die zullen je alles leren.
Probeer het bruggetjes denken uit nederland voor even te vergeten. Laat je meeslepen door het goede gevoel en volg de cultuur daar.
Je zult tot de ontdekking komen dat alle mensen hetzelfde zijn. Ze geven je alleen de ruimte om jezelf te zijn. En dat is het magische van thailand.
Ben daar een paar keer geweest voor werk. Nooit de kans gehad om langer te blijven.
Het geven van ware ruimte aan elkaar is geweldig. 
Het doorgeven van je kennis aan de mensen aldaar zonder iets terug te verwachten zal je voldoening geven. Probeer niet te controleren.
In het begin kom je de alledaagse gedachten tegen. Waar ga ik wonen, hoe kom ik aan geld, wat ga ik doen als ik me geen toerist ga voelen.
Probeer niet je eigen stukje nederland op te bouwen daar (met bitterballen en frikandellen)  maar ga mee met de cultuur aldaar.
Stel je eerst de vraag wat kan ik betekenen voor de mensen daar. Waar ben ik goed in en wat geeft je een heel goed gevoel om te doen. Je zult zien dat de alledaagse dingen doorgaan en bereid je voor op het werk aan je zelf. Je zult je vaak weerloos als een kind voelen. Ben je bereid om dat te ervaren? Geef in ieder geval nooit op! Het gevoel dat in je opkwam om iets anders met je leven te doen zal je achtevolgen tot het moment dat je hat gaat doen. Denk niet dat alleen de geleerden je wat kunnen leren. Ieder mens kan je wat leren. En thailand geeft je de ruimte om jezelf te vinden.

Groeten aan allen die de stap willen nemen,
Khap Khun Khrap voor de stem die ik mocht uitbrengen.

Pawel.

Chris 12 jaar ago

Ja leuke verhalen.. alleen de realiteit hier light vaak wel anders 🙂
Ik zelf werk / woon ook in thailand maar na 1 jaar gaat de wereld er toch een stuk minder rooskleurig uitzien. Zeker als je hier als toerist bent geweest :p
Het is wel een stuk minder saai als NL ^_^

patrick loos 12 jaar ago

hoi Ingrid..
wat een mooie verhalen allemaal..
inspirerend ook.
Ik zou zo graag ook zoiets doen wat jij dar doet..
zo nobel, zo echt.
Ik zou alleen niet weten hoe en waar te beginnen?
groeten.
Patrick

jan 12 jaar ago

hallo ingrid
ik ben zelf een instalaatzie monteur
ik zou graag een paar aderesen willen beben
voor in thailand te werken

jan 12 jaar ago

wie kan mij helpen  aan een paar aderesen voor werk
in thailand ik ben een zvp erin instalaatzie techniek
elektro,lootgieters, dak en grond werk,cv techniek ,storingen techniek

jan 12 jaar ago

hallo mijn vriedin een thaise zou graag in kontakt willen
komen met thaise vrauwe die in nederland woonen
ze is hier 2 weeken maar ze kan met niemand pratedie thais praat wij wonen omgeving dordrecht

Eduard 10 jaar ago

Hallo Ingrid….ik heb voor jou RESPECT!!! Ik heb gezien veel landen maar Thailand is uniek….groeten van kroatische jongeman uit Amsterdam xxx

Daun Victoria Martin 8 jaar ago

Lieve Ingrid, moest de lastste tijd regelmatig aan je denken en vind je zojuist via Google! Wat eengrote stap heb je gezet door naar Thailand te gaan.! Wat fijn dat je je passie hebt gevonden.Als je het leuk vindt kunnen we ‘bijkletsen’ via e-mail.Het was net heel leuk een foto van jou te zien -na al die jaren -op je site!!! Je ziet er Happy uit !!! Good for you, girl !! Liefs, Daun

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *