Kunnen we terug in welvaart?

Mijn opa zei het ooit tegen me tijdens een wandeling.
‘Jullie generatie heeft alleen maar welvaart gekend. Maar er zal een dag komen dat het minder wordt en dan zullen jullie het moeilijk krijgen.’
Hij zei het niet als een oordeel; meer met een bezorgde frons. Hij maakte zich zorgen om de dingen die dan zouden gebeuren.
Hij vertelde dat mensen veel samen deden in de moeilijke dagen van de oorlog en de wederopbouw daarna.
‘We hielpen elkaar, maar in tijden van welvaart verdwijnt dat’
Het was een tijd waarin niet iedereen een auto had, en zeker geen twee. We zaten als officierskinderen met het hele gezin in een Volkswagen 1300 of een Simca 1400 en dat was een luxe. Een auto was geen vanzelfsprekendheid of noodzakelijke behoefte.

Reizen en vliegen was voor de upper class, maar werd toegankelijker voor de middenklasse. Televisies waren in opkomst, douches eveneens. Daarvoor wasten de mensen zich bij de kraan, meestal met koud water. Als kind ging je in de teil met verwarmd water.
Ik denk op de een of andere manier met plezier terug aan die tijd. Eerlijk gezegd vond ik mensen minder verwend. Dat klinkt vast heel ouwelullerig, maar het was allemaal wat minder lawaaierig en gericht op consumeren. De theetjes in de middag vind ik onvergetelijk. De koekjes waren een verademing.
Ik denk dat mijn opa gelijk heeft. We zijn verwend. En voor wie het niet door heeft, we zijn echt welvaart aan het verliezen. De inflatie staat inmiddels boven de 15%. Daar zullen we slim mee moeten omgaan.
Maar waar mijn opa ook van hield, was vrijheid en verdraagzaamheid. Ik heb op dat punt echt met genoegen naar hem geluisterd, als hij het opnam voor iemand die bij een of andere dorpsroddel werd veroordeeld. Die vrijheid en verdraagzaamheid, laten we die vooral niet verliezen.
Of je dat nou liefde noemt, of zorg voor je medemens, dat maakt mij niet uit. Maar laten we ons niet onze vrijheid laten afnemen.
Ik zal dat nooit doen en zal altijd omstandigheden zoeken waarin vrijheid heerst. Geen overheid die daar met zijn vingers aan zal komen. En ja, samen is ook belangrijk. Om de effecten van inflatie te minimaliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *