Multitasken; het nieuwe generatieconflict?

Vorige week sprak ik een collega die tijdens een workshop het thema multitasking ter sprake bracht. Dit tot opluchting van de deelnemers die allemaal van mening waren dat je focus verliest als je meer zaken tegelijkertijd of naast elkaar doet. Een aantal deskundigen in het maandblad Opzij (oktober 2008) meldt ook dat je beter kunt focussen op wat je echt wilt om verder te

komen. "Dat levert meer op dan multitasken".  Maar hoe zit het dan met de generatie die nu opgroeit en moeiteloos lijkt te kunnen zappen en verschillende programma's volgt, belt en tegelijkertijd msn't? Er wordt beweerd dat er in de hersenen van deze jonge mensen andere neurologische verbindingen worden aangelegd waardoor ze deze zaken tegelijkertijd kunnen doen zonder op kwaliteit in te leveren, en zonder dat begrip voor alle langsgekomen informatie verloren gaat. De tijd zal leren of dit echt het geval is.

Als ik hierover nadenk en fantaseer, wordt mij mijn voorland duidelijk. Als achtjarige riep ik dat je later overal voor op een knopje kon drukken om iets in te schakelen. Inderdaad er is bijna geen draaischakelaar meer te vinden en er zijn knopjes in overvloed. De komst van de personal computer was nog ver weg. Om me heen zie ik ouderen voor wie internetbankieren hocus pocus is en er niet aan durven te beginnen, omdat ze het ingewikkeld vinden. De ontwikkelingen gaan te snel. Ik zie mezelf als 80-jarige verbaasd en met een gevoel van onmacht de jeugd gadeslaan. Ze doen van alles tegelijk zonder een burnout op te lopen; ze lachen erbij. Hun taal is onbegrijpelijk. Mijn aansluiting bij de jeugd is een gepasseerd station.

Vroeger was écht alles beter - te volgen.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Nicole
Voor iedereen onder de 80 die de aansluiting met jongeren wel wil houden en streeft naar echt contact kan ik enkele publicaties van Hiteq aanbevelen. www.hiteq.org
Multitasken en de Y-generatie, ook wel generatie Einstein genoemd komt in één van hun publicaties aan bod. Een kijkje in de belevingswereld van de jongeren die het betreft levert je veel op, waaronder bewondering en de vraag waarom wij (generatie 40) een discussie voeren over focus versie multitasken. Hoe komt het dat wij die discussie voeren. Voelen we ons wellicht bedreigd? Zouden we ook kunnen leren van een generatie die naast een echte wereld ook in een digitale online wereld leeft. Veel waarde hecht aan vriendschappen, familie en echtheid. Een generatie die kennis haalt uit netwerken en meer dan de generatie van 40-ers weet waar de benodigde kennis is te halen. Want kennis is snel verouderd dus waarom rijtjes stampen op school? We hebben het wel over een generatie waarvoor plezierig werken boven vast dienstverband en baanzekerheid staat. Een generatie die zich graag persoonlijk wil ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat de Einstein generatie vooral Havo/VWO vooropleiding heeft. VMBO-ers hebben op verschillende aspecten een andere beleving. Kortom bezoek Hiteq digitaal en doe er je voordeel mee! Je eerste stap richting Einstein.
Mochten onderzoeken je niet zo trekken dan kun je altijd nog een boekje bestellen van Hans Kaldenbach. Wellicht weet je dat bol.com dit weekend geen verzendkosten heeft dus sla je slag.