Certificering van coaches, trainers en dergelijke (1)

In de wereld van de personal coaching is sprake van wildgroei. Geen wonder. Eén op de vier werknemers in Nederland heeft een personal coach. Slimme zakenjongens slaan hun slag en rollen vaak op jonge leeftijd het coachingsvak in. Vaak onopgeleid; niet zelden ondeskundig.  Deze artikelenreeks gaat daar over.

In de wereld van de personal coaching is sprake van wildgroei. Geen wonder. Eén op de vier werknemers in Nederland heeft een personal coach. Slimme zakenjongens slaan hun slag en rollen vaak op jonge leeftijd het coachingsvak in. Vaak onopgeleid; niet zelden ondeskundig. 

Om deze wildgroei tegen te gaan zijn er organisaties die bedacht hebben dat er certificering moet komen. Niet zo gek in een land als Nederland, dat in het buitenland steeds minder populair is vanwege bureaucratisering, formalisering en dus ook certificering.
Het lijkt een beetje op een fenomeen als de keurslager. Binnen de branche zelf ontstaat een behoefte aan een kwaliteitskeurmerk; in eerste instantie niet bij de consument. De ambitie van dergelijke keurmerken is hoog: het voorkomt dat de klant een zak met stenen voor een zak met goud houdt. Een keurmerk of certificaat laat zien: met deze leverancier kunt u zaken doen.

(Wordt vervolgd)

5 thoughts on “Certificering van coaches, trainers en dergelijke (1)”

Fred 17 jaar ago

Een beetje onduidelijk verhaal Bert, met nogal wat stellingendie m.i. niet kloppen. Certificering is niet typisch Nederlands. Voor coaches is er onder andere certificering mogelijk bij het icf (www.icf.com). Certificering dient in het algemeen 2 doelen: branding van de aanbieder (minimale kwaliteitseisen van de aanbieder bekend en getoetst), en duidelijkheid geven aan de consument. Het is maar de vraag of de consument daar geen behoefte aan heeft. Die zit toch niet te wachten op onopgeleide en ondeskundige mensen die ‘de coach uithangen’?

Vergelijk certificering met bijv een HAVO diploma: iedereen weet dat zo’n diploma betekent dat de houder aantoonbaar kennis heeft op HAVO niveau. Dat wil niet zeggen dat je zonder zo’n diploma die kennis niet kunt hebben. En ook niet dat de Havist een beter mens is dan iemand zonder diploma.

janjbr 17 jaar ago

Wat moet (kan) er gecertificeerd worden? Kennis, procedures, resultaat, ?

Fred 17 jaar ago

Foutje in bovenstaande post, link naar ICF moet zijn: http://www.coachfederation.org/ICF/

Sorry!

Bert 17 jaar ago

Ik heb gedacht er goed aan te doen een wat langer stuk op te knippen in kortere stukjes. Mijn vraag is om eerst de vier stukjes te lezen die de komende week over dit onderwerp verschijnen, en daarna te kijken of je nog wilt reageren. OK? Dit is namelijk nog maar de inleiding.

Bert 17 jaar ago

Dus, Fred, even alles lezen en dan sta ik wagenwijd open voor je opmerkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *